TV program Osobní program  
U nás v Evropě
Předchozí díl další díly Následující díl
4:3 14:30
reklama
Hledat všechna vysílání:
pořadu / tohoto dílu
/ivysilani/1167776154
E-mailová adresa:
unasvevrope @ceskatelevize.cz
Stopáž: 28 minut
Rok výroby: 2005
Další zdroje:

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 4443

ČT24 U nás v Evropě pátek 2. 9. 2005 14:30
 Přidat do Osobního programu Nastavit připomenutí

Jak se vaří v Evropě Nizozemsko

Klikněte pro větší obrázek
Josette Götz a Mischa Götz žijí v nizozemském městečku Bodegraaf. Josette je učitelka na základní škole, Mischa pracuje v IT firmě, kde vytváří webové stránky a stará se o externí komunikaci. Mají dvě děti – sedmiletého Maxe a tříletou Gaby. S pomocí hypotéky si koupili domek, který přestavují. Mischa rád maluje, hraje na klavír, Josette ráda zpívá.

Chcete porovnat ceny potravin v ČR s cenami v Nizozemsku?

Klikněte pro větší obrázek
Nákup s Josette a Mischou:
(ceny v eurech)

2 kg brambor 1,29
2 balíčky cibule 1,2
1 kg mrkve 1,98
džus 1,29
tmavý chléb 1,05
300 g sýra 3,26
saská játrová paštika 0,29
2 lahve Cabernet Sauvignon 9,98
vejce z chovu na podestýlce 1,89
1700 g hovězího masa 12,4
2 l polotučného mléka BIO 1,76
2 balíčky másla 1,62
1,5 l Coca-Coly 0,86
zelený čaj 1,42
cukr krystal 0,85
jogurt 1,45
mouka 0,19
máslové koláčky 1,75
káva Max Havelaar 1,97
olej slunečnicový 0,92
2× čokoládový puding 0,97
2× vanilkový puding 0,97
Celkem EURO: 49,36

Holandská šťouchanice s hovězím masem (asi 4 osoby)

Klikněte pro větší obrázek
Hovězí maso

750 g hovězího masa
50 g másla
červené víno
sůl, pepř

Máslo rozpustíme a teprve, když je dobře zahřáté, položíme na něj plátky masa. Posolíme, popepříme. Maso z obou stran osmahneme a když se maso „zatáhne“, přidáme červené víno a vodu. Podlijeme v poměru půl na půl tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme rozmarýn, nejlépe čerstvý, a maso jím posypeme. Dusíme zhruba 4 hodiny, případně přiléváme víno a vodu. Maso se dusí tak dlouho, až se začne rozpadat. Servírujeme pak jen libové kousky a šťávou z masa poléváme bramborovou šťouchanici.

Šťouchanice – Holandský „Hutspot

1,5 kg brambor
5 cibulí
1 kg mrkve
kostka zeleninového bujónu
máslo
mléko (smetana)
sůl, pepř
Maggi

Vše oloupeme a očistíme. U cibule sloupneme nejen slupku, ale i první bílou vrstvu pod ní, protože by byla tvrdá. Brambory a mrkev rozkrájíme na kostky. Cibuli nahrubo nakrájíme. Vše hodíme do velkého hrnce a zalijeme vodou tak, aby v ní zelenina byla ponořená. Uvedeme do varu, přidáme zeleninový bujón a trochu soli. Vaříme cca 30 minut. Když jsou brambory měkké, slijeme vodu a šťouchadlem vše pořádně rozšťoucháme. Přidáme trochu másla a mléka (případně smetany). Můžeme dochutit kapkou Maggi a případně pepřem.