Producent Rudolf Biermann o filmu

Skleněný pokoj vzniká v produkci společnosti IN Film Rudolfa Biermanna, producenta divácky úspěšných snímků Účastníci zájezdu, Obsluhoval jsem anglického krále, Román pro muže nebo dramatu Masaryk, oceněného 12 Českými lvy.

Skleněný pokoj patří mezi domácí produkcí k titulům s nejatraktivnějším mezinárodním hereckým obsazením. Jednání s herci trvala přes dva roky. Jako první se podařilo dohodnout s Carice van Houten, která je hvězdou celosvětového seriálového hitu Hra o trůny. „Setkání s Carice pomohla šťastná náhoda, když jsem se na festivalu v Cannes potkal s kamarádem, který právě získal novou manažerku a ta zastupovala i Carice van Houten. Poslali jsme jí scénář a s Carice jsme byli v kontaktu přes Skype, protože v té době byla ve vysokém stupni těhotenství,“ vzpomíná producent Rudolf Biermann. „Věděl jsem, že Carice bude pro roli Hany jak věkově, tak herecky ideální,“ říká producent.

Pro roli Liesel pak bylo třeba najít představitelku, která by byla od Carice van Houten typově odlišná, ale zároveň aby spolu obě herečky souzněly, tak, jak to vyžadoval scénář. Díky holandské castingové režisérce dostali producent s režisérem tip na Švédku Hannu Alström, hvězdu akční série Kingsman. „Julius Ševčík se s Hannou potkal v Los Angeles, mluvili spolu o příběhu i o roli a hned mi volal, že ona je ta pravá Liesel a jinou nechce,“ říká producent Biermann.

„Vše, co osudově poznamenává Hanu a Liesel, se nějakým způsobem vztahuje k vile – Skleněnému pokoji, který je ve filmovém fiktivním příběhu dílem vizionářského architekta Von Abta,“ říká producent Rudolf Biermann. „Slovo room však má v angličtině nejen význam pokoj, ale také prostor, a tento překlad dává nové souvislosti. Pokud je náš život v průhledném, skleněném prostoru, vymykáme se zavedeným pravidlům a zvyklostem,“ dodává producent.

S představitelem Viktora Landauera, hercem Claesem Bangem se producent setkal i díky Aňe Geislerové, která ho na předávání Evropských filmových cen seznámila s Bangovou manažerkou. „Bylo to v roce, kdy Claes Bang získal cenu pro nejlepšího evropského herce a byl o něj obrovský zájem. Jednání proběhlo neuvěřitelně rychle. Claes slíbil, že si scénář přečte do tří dnů a dá nám vědět. A skutečně termín dodržel a do tří dnů napsal, že roli přijímá. Shodou okolností dva dny na to dostal nabídku do velkého hollywoodského projektu, který se ale natáčel až po Skleněném pokoji,“ dodává producent Biermann.