Chat

host

MUDr. Lucie Reifová

Prsní implantáty, pomoc po ablaci

Záznam chatu z úterý 8. října

SK: „Co je vše nutné vědět obecně o ablaci?“

MUDr. Lucie Reifová: „Jak dlouho trvá rekonvalescence po ablaci a zda lze místo ablace prsu provést kůži šetřící výkon (tj. již přípravu na budoucí rekonstrukći prsu), jaká probíhá rehabilitace po operaci, kdy lze po odstranění prsu rovést rekonstrukční výkon.“

SK: „Co je vše nutné vědět obecně o prsních implantátech?“

MUDr. Lucie Reifová: „Jaký typ je pro pacietnku vhodný a kdy jej lze implantovat, jaké jsou po této operaci doporučen kontroly k vyloučení recidivy onemocnění.“

SK: „Co je nejdůležitější na pomoci po ablaci?“

MUDr. Lucie Reifová: „Důležitá je psychologická pomoc, protože to je zásadní zákrok měnící fyzický vzhled a cítění ženy a někdy i její sebeidentifikaci. Nutná je ale samozřejmě péče o jizvu,léky tlumící bolest a následná rehabilitace.Vhodné je do plánu další léčby zařadit i rekonstrukci prsu.“

Josefína Bakošová: „Jde pouze o jednu operaci nebo jich je více? Děkuji za odpověď“

MUDr. Lucie Reifová: „Bohužel jde o více operací, jde minimálně o 2 - 3 operační výkony. V první době se vytvoří prs pomocí implantátu, který je vložen pod kůži, ve drhé době pak jde o úpravu druhého prsu, aby oba byly přibližně stejné - a ve třetí době jde o vytvoření prsního dvorce a bradavky ( ev. pouze tetování dvorce).“

Honza: „mohu si při nálezu a ještě před operací domluvit implantáty ?? a operují se třeba hned ?“

MUDr. Lucie Reifová: „Ano, již ped odstraněním prsu se pacientka domlouvá a o nálsedné rekonstrukci - a podle toho je i operační výkon veden (ponechává se více kůže pro následný implantát) a v některých případech je vložen implantát již během amputace prsu.“

Jiří Novák: „Mohu se zeptat - kdy tuto operaci ženám nedoporučujete? Děkuji“

MUDr. Lucie Reifová: „Nedoporučujeme ji silným kuřačkám, které se velmi špatně hojí pro poškozené cévní zásobení a také pacientkám, u kterých se plánuje agresivní léčba, která by mohla vést k odhojení implantátu, tam je nutné počkat. Také musíme zvážit celkové zdraví ženy, nesmí převážit riziko narkozy a operace nad kosmetickým efektem. Také není vhodné tento výkn provádět u žen, kde probíhá onkologická léčba obecně - pro aktivní nádorové onemocnění.“

Zuzana Součková: „Není tato operace nebezpečná pro pacientky, které prodělaly rakovinu? Děkuji“

MUDr. Lucie Reifová: „Není pro ně nebezpečná víc než pro ostatní populaci - obecné riziko narkozy. Rozhodně nezhoršuje jejich prognózu co se týká případného návratu rakoviny - naopak psychologický efekt zlepšuje imunitu ženy.“

Helena: „jsou implantáty po rakovině prsu hrazeny pojišťovnou“

MUDr. Lucie Reifová: „Ano, implantáty hradí v této indikaci každá zdravotní pojišťovna. Bohužel pojišťovnz hradí určitý "počet" implantátů na oddělení a tak často pacientka čeká v pořadníku na úhradu impantátů i několik měsíců.“

hanka: „můžete mi napsat, z čeho se například použije kůže na nová prsa, když má obě odebraná ?“

MUDr. Lucie Reifová: „Pokud nebyl původně proveden kůži šetřící výkon (tedy ponechání kůže pro následnou rekonstrukci), pak je to často problém - je nutné použít tyv.expandér k uvolnění kůže a teprve za pár měsíců je možné implantáty vložit. Přenos kůže ve smyslu transplantace se běžn neprovádí.“

Jana Sadílková: „Jak dlouho po léčbě je možné pristoupit k operaci a v jakých případech je to vyloučené? Děkuji“

MUDr. Lucie Reifová: „K rekonstrukční operaci je možné přistoupit ihned, pokud se neplánuje chemoterapie nebo ozařování. Po ukončené chemoterapii je vhodné vyčkat aspoň 2-3 měsíce k lepšímu hojení. Po ozařování hrudní stěny je nutné vyčkat s rekonstrukcí minimálně rok, spíše déle.“

Květa Balcarová: „Pani doktorko nemám dotaz jsem vaší pacientkou mnoho roků takový člověk jako jste vy přístup k pacientovi,prostě se k návštěvě k Vám těším.Klobouk dolů musí každý smeknout. Děkuji“

MUDr. Lucie Reifová: „Děkuji !!“

Dasa: „Do hry den.jsem 4roky po ablaci.51let.jake byste mě doporučila pracoviště na rekonstrukci.slysela jsem že je možnost vlastním tukem.psychicky by mě to moc pomohlo dekuji“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, vlastní tuk - lipofilling - není možné použít u každého, ale zcela jistě toto provádí například plastická chirurgie nemocnice Na Bulovce. Další pracoviště osobně neznám ale je jich jistě více, poptejte se u svého ošetřujícího onkologa.“

Eva: „Dobrý den. Jsem po kůži šetříci mastektomii v 4/2018(bez ozařování a bez chemo, beru pouze léky). V únoru 2019 jsem se začala zajímat o plastiku, která byla plánovaná, ale problém byla moje vysoká váha (BMI 44). Jsem 4 měsíce po bariatrické operaci, váha se snížila o 35 kg (MBI 37). Kdy doporučujete operaci? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, doporučuji ještě chvíli vyčkat na ustálení hmotnosti - teď by to asi bylo možné, ale pokud po bariatrické operaci ještě více zhubnete, tak se zvýrazní asymetrie prsů a musela byste ještě na další operaci.“

Ševítová: „Dobre odpoledne, Pekne prosim jsem uz skoro dva roky po ablaci , chemoterapii i ozarovani uz mam take za sebou, ale stale mam problem s bolesti i na dotek cele operovane strany. Je i pro me vhodna rekonstrukce?dekuji moc za odpoved“

MUDr. Lucie Reifová: „Určitě je vhodná ale doporučuji ještě vyšetření ke zjištění příčiny té bolesivosti po primární operaci.Ale rekonstrukcí prsu by se toto nemělo zhoršit.“

Radka Paulová: „Dobrý den, maminka je v 79letech měsíc po amputaci prsu. Vzhledem k věku nepřemýšlíme o jeho rekonstrukci, ale zajímalo by mě, kde se vezme dostatek kůže přes vložený implantát, když je vlastně kůže sešitá do úplné ploché roviny.? Děkuji za odpověď. Zdravím, ať se vašemu oboru daří!!“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, na to se myslí již před odstraněním prsu - pokud má pacientka zájem o rekonstrukci v budoucnu, pak se jí kůže ponechá. Ta, kde již kůže chybí, vloží se pod ni expandér, který kůži postupně uvolňuje, třeba několik měsíců - a pak lze vložit implantát.“

Hana Rychnovská: „Dobrý den,je mi 65 let a jsem 4,5 roku po oboustranné ablaci prsů. před 2 lety jsem měla žilní problém a na plánovanou rekonstrukci prsů jsem nemohla jít. Bohužel trvale musím brát léky na ředění krve (eliquis). Paní doktorko, myslíte že by pro mne ještě prsní implantáty přicházely do úvahy? Děkuji. Hana Rychnovská“

MUDr. Lucie Reifová: „Ano, ale musíte počítat se prodlouženým hojením a vyšším operačním rizikem. Ale vyloučené to není.“

Eva: „Děkuji za zodpovězení předchozího dotazu. Ještě by mě zajímalo, zda v případě povislého zdravého prsu je pojišťovnou hrazeno i jeho dorovnání k tomu rekonstruovanému. Na jednom pracovišti mi řekli, že ne (odd. plast. chirurgie v Brně), údajně se jedná o kosmetický výkon, na pracovišti v Hradci Králové uváděli, že ano. Jak je možné, že různá pracoviště k tomuto přistupují různě? Děkuji.“

MUDr. Lucie Reifová: „Ano, bohužel záleží ne na přístupu pracoviště ale na smouvách s pojišťovnami - zdravotní pojišťovny mají různý přístup k úhradě jednotlivým pracovištím.“

Jana: „Dobrý den, mám invazivní duktální karcinom, pcT2 cN0 M0 G3 NS 9 ER0% PR0% MiB80% Her2neu neg., tumor cca 3cm, axila volná, právě podstupuji chemoterapii, mám za sebou druhou z plánovaných 8 cyklů, pak by měla být operace, chtěla bych kůži šetřící a prs zachovavajici. Poté bych měla mít i ozařování. Implantát nebo plastiku tedy budu moci podstoupit až po roce? Jakto, že někdo ozařování má a někdo ne? Děkuji za odpověď. Hezký den“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, ve vašem případě po kůži šetřícím výkonu nebude patrně indikováno ozařování (to by následovalo po prs zachovávajícím výkonu - a pak zase nepotřebujete implantáty).Ozáření se provádí pokud se prs ponechá nebo pokud byly postižené uzliny.“

Hana: „Je mi 48 let, jsem po oboustranné ablaci bez zachování kůže. Jsem pozitivní BRCA2. Oboustranně nemám lymfatické uzliny v podpaží Jsem rok po léčbě. Mám ještě rok počkat nebo se mohu objednat na konzultaci? Je vůbec rekonstrukce u mě možná? Děkuji. H.“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, rekosntrukce je u Vás možná a plně hrazena pojišťovnou - ale nenapsala jste, zda jste byla léčena pro karcinom nebo jen operována jako nosička mutace.Pokud jste nebyla ozařována, lze provést rekonstrukci za pomoci expandéru (doporučuji konzultovat nějako plastickou chirurgii).“

HR: „Po ablaci prsu mám nárok na implantáty i na operaci zdarma - je tam ale velmi dlouhá doba čekání. Je možné si za operaci připlatit eventuelně ji zaplatit celou, aby se vše urychlilo?“

MUDr. Lucie Reifová: „V České republice si není možné zdravotní péči připlatit, je možné si celou operaci zaplatit (včetně předoperačního vyšetření, pobytu v nemocnici, operaci, implantáty, kontroly..) - to už je velká suma.“

Pavla: „dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli a jaké jsou možnosti "úpravy" prsu po parciální mastektomii, kdy je prs tvarově zdeformovaný včetně polohy bradavky ( tkáň odebrana těsně nad bradavkou). moc děkuji a přeji hezký den“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, doporučuji konzultovat plastického chirurga - je možná úprava tkáňovým lalokem, lipofilling (doplnění tukem odebraným z vlastní tkáně) a někdy i vložením menšího implantátu.“

Zuzana V.: „Dobrý den, paní doktorko je mi 35.let a nyní mi zjistili karcinom prsu-triple negativní G3 velikost 1, 4 cm... Plíce a břicho jsou čisté a ještě čekám na vyšetření kosti. Chci se Vas zeptat je možné se uzdravit a úspěšně vyléčit?“

MUDr. Lucie Reifová: „ANO!!“

Petra: „Dobrý den, je možná rekonstrukce prsu po kvadrantectomii, když léčba proběhla již v roce 2004? Děkuji“

MUDr. Lucie Reifová: „Ano, určitě doporučuji konzultaci s plastickým chirurgem, který najde nějakou možnost rekonstrukce.“

lucie: „Dobrý den paní doktorko, jsem po plastice prsou kvůli ablaci pro rakovinu. Rekonstrukce proběhla 2014. Hrazeno pojišťovnou. Nejsem ale vůbec spokojená s velikostí. Je možné dát nové implantáty pro nespokojenost a znovu hrazené na pojišťovnu? Děkuji za odpověď. Lucie“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, nové implantáty Vám pojišťovna už bohužel neuhradí.“

Jana: „Dobrý den, mám augmentaci 4 roky. Hned se mi nelíbilo, že při předklonu se mi u levého prsa tvoří viditelná jakoby promacklina. Pan doktor mi rekl že nebylo z ceho brat.Právě bylo preoperovano, neboť bylo "spadle", k čemuž došlo po době,kdy už mi doktor dovolil běhat . Takže mé tezke rozhodnutí téměř tehdy v 50 letech bylo spravné. Myslíte si Prosím, zda bylo možné k tem to problémům předejít? Také se bojím posilovat třeba klikovat nebo nějakým způsobem napínat prsní svaly, abych si něco neudělala. A naposledy - je výměna složit a? Děkuju“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, výměna není zas tak složitá ale pojišťovna ji většinou nehradí. Nicméně některé defekty (například nedostatek tkáně nad implantátem)lze spravit například implantací vlastní tukové tkáně (lipofilling). Sport někdy skutečně vede k posunu implantátu - tak jako běhání vede k ptoze prsů přirozeným způsobem“

Karolína Nová: „Dobrý den, jaký si myslíte, že je maximální věk pro implantáty? Děkuji za odpověď.“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, nejde ani tak o kalendářní věk jako biologický - celkové zdraví, elasticita kůže, možnost absolvovat opakovanou narkozu - limit maximálníh věku arbitrárně není.“

Irma Bidlová: „Dobrý den, jak probíhá návrh vůči pacientce ohledně implantátu po ablaci? Jsem po této operaci 12 let, v době hospitalizace v nemocnici po prodělané operaci mi nikdo z lékařů nabídku ohledně možného implantátu nedal a ani v následné péči v onkologické mbulanci mi paní doktorka nic takového nenabídla. Operaci jsem prodělala v okresní nemocnici. Myslím, že zde lékaři upřednostňují jen záchranu života, nikoli následné vylepšení života takto odoperovaných žen. Zdravím Bidlová“

MUDr. Lucie Reifová: „Dobrý den, lékaři zcela jistě primárně myslí na záchranu života. První hledisko je zdravotní, až druhé je potom hledisko kosmetické - nicméně rekonstukce po odstranění prsu je i ze zdravotního hlediska doporučena. Například k vyrovnání asymetrie kvůli zatížení páteře ale i z hlediska podpory imunity - žena, která je spokojena se svým vzhledem je obecně zdravější. Ale je to jako v každém oboru, ne všude jsou ty možnosti dobře dostupné a dokonce známé.Třeba se Vám to ještě povede - pokuste se vše probrat s Vaším ošetřujícím onkologem.“