Chat

host

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský

Pooperační péče o transplantované

Záznam chatu ze středy 20. března

SK: „Co je nejdůležitějšího na pooperační péči o transplantované?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Dobrá spolupráce pacienta.“

DAYD: „Jaká je celkově nyní v ČR úroveň pooperační péče o transplantované?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Na velmi dobré úrovni, v počtu výkonů a dlouhodobými výsledky jsme na úrovni stejné, nebo i lepší než většina zemí západní Evropy.“

SK: „Jaká by měla být pooperační péče o transplantované?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Je nutné trvalé užívání léků na potlačení imunity, v prvním roce je nutné provádět odběry vzorku srdečního svalu pomocí biopsie.“

Veronika: „Dobrý den, je možné, že člověk po transplantaci srdce pociťuje ve svém novém srdci určitou 'prázdnotu'? Máte od pacientů tuto zpětnou vazbu? Děkuji, Veronika“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Ne, to mi žádný pacient zatím nikdy neřekl. V srdci nejsou žádné nervy které by přenášely bolest nebo dotek; proto i odběz vzorků srdečního svalu je nebolestivý.“

jana p.: „Dobrý den, co znamená nález na srdci Sokolow 25mm Lewis 18mm - nikdy dříve jsem tyto výrazy neslyšela? Děkuji. Lenka“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „To jsou parametry které ukazují stupeň hypertrofie srdce na ekg, ačkoliv nejsou příliš přesné; zlatým stanrtem hodnocení je však echokardiografie, která je daleko přesnější.“

Romana: „Dobrý den, mluvil jste o pohybu jako prevenci... jaký a jak často..?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Současná doporučení říkají 75-120 min výrazné fyzické aktivity za týden(běh, intenzivní plavání) by mělo stačit.“

Karel: „Dobrý den, kdy se dávají pacientovi stenty?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Pokud mají ischemickou chorobu srdeční, t.j. zůžené koronární tepny atherosklerózou. Do zůženého místa se zavede katetr s balonkem a na něm je kovová výstuž (stent) která udržuje zúžené místo dobře průchozí.“

Zahradnicka Lucie: „Dobry den,otec po transplantaci,uziva imunosupresiva.Nakolik tyto leky snizuji imunitu?Jak moc se chranit,chodit do spolecnosti,do obchodu (mista,kde je vice lidi) nebo radeji ne?Predem dekuji za odpoved.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Tyto léky snižují imunitu, ale poměrně selektivně, t.j. běžné infekce by měl zvládnout. Měl by chodit na vakcinace proti chřipce. Nená důvod proč by nemohl chodit mezi lidi, když v době chřipkových epidemií bych nedoporučil vyhledávat velké davy. Řada našich pacientů chodí do práce.“

Anna: „Dobrý den, je mi 61 let, jsem po plastice mitrální chlopně. Také jsem po dvou RFA pro flutter síní. Betablokátory nesnáším,beru concor 5. Mívám často arytmii. Bojím se srdečního selhání, je nějaká pomoc? Děkuji MA“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Dobrý den. Concor je jeden z betablokátorů. Bát se nemusíte, flutter síní sice může vést k srdečnímu selhání, ale je to dobře zvládnutelné, obvykle betablokátory + RFA stačí. Je potřeba být sledován kardiologem, ten vám vysvětlí detaily.“

Lubor: „Dobrý den, jak laik pozná zánětlivé onemocnění srdce? Děkuji.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „To laik nepozná, je to obtížně diagnostikovatelné i pro lékaře. Diagnózu definitivně určí až biopsie srdce, vysokou pravděpodobnost tohoto onemocnění ukáže magnetická regonance srdce a některé biomarkery v krvi (troponin).“

Ivana Mrkáčková: „Dobry den, manzel (60 let), cely zivot sportujici, nepije, nekouří, štíhlý. Pred 4 mesici prodělal pri sportu zastavu srdce. Mel obrovské štěstí - temer okamžitě byl resuscitovan az do prijezdu ZS. Resuscitace trvala celkově téměř hodinu. Byl mu voperovan defibrilator, provedena ablace, nyni se potýká s problémem, ze se mu plice plni krvi - zřejmě po resuscitaci. Uz mu bylo odsano 3/4l krve. Co bude dal? Jak dlouho po selhani srdce je dobre brat lek Brilique? Dekuji za odpoved. Ivana“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Na základě toho co jste napsala nejsem úplně schopen říci, hlavně k tomu problému s krví - zeptejte se jeho ošetřujícího kardiologa. Zřejmě dostal stent do koron. tepen, proto má tento preparát, který pak musí tento rok užívat minimálně rok, aby se stent přihojil.“

Ludmila Vacková: „Dobrý den, manželovi byla po plicní embólii prodělané cca před dvěma léty diagnostikovaná ischemická choroba srdce a také chronická obstrukční plicní nemoc. Bere léky na vysoký tlak, ale v posledním období má tlak kolem 100/65. Největší problém mu dělá dlouhodobě námahová dušnost, kvůli které se téměř nepohybuje. Plícař tvrdí, že je to záležitost srdce, srdcař, že je to záležitost plic. Co dělat, aby se zlepšilo jeho dýchání a mohl(nebo chtěl)se pohybovat a dělat alespoň něco v domácnosti. Je mu 73 let. Děkuji. Vacková“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Dobrý den, transplantace určitě nepřipadá v úvahu, protože má onemocnění více orgánů. Je zapotřebí aby byl sledován kardiologem, někdy může pomoci úprava léků, nebo předpis domácí oxygenoterapie, pokud je indikovaná (provádí plicní lékař).“

Helena: „Dobrý den, může bifascikulární blokáda srdce způsobovat náhlé časté kolapsy? Jak je takové postížení vážné? Děkuji za odpověď.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Ano, může. Měl by být provedeno dlouhodobé sledování ekg a zvážen kardiostimulátor. Pacient by měl být vyšetřen kardiologem.“

Olga: „V lednu jsem prodělala pravou chřipku, následně mi skoro měsíc nebylo dobře, velká únava a silně bolelo mě u srdce. Minulý týden při prevent.prohlídce EKG v pořádku. Mám jít ještě raději ke kardiologovi.?Je mi 61, sportuji, předtím zcela zdravá.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Ano. Může jít o perikarditidu, zánět blány kolem srdce. Jděte ke kardiologovi, měl by být proveden odběr krve a ekg a echo.“

Zdenka: „Dobrý den, mám dotaz, zda lze Radiofrekvenční ablaci vícekrát absolvovat? Pořád mám arytmii. Děkuji Z.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Ano, lze jí bezpečně absolvovat vícekrát. I u nás máme určité procento pacientů, které tento výkon podstupují vícekrát, než se dostaví efekt.“

jarmila: „dobrý den pane doktore měla jsem v roce 2008 infarkt chci se zeptat jestli vadí nošení těžších nákupú jinak měřím 162 cm vážím 82 kg cholesterol mám 3.87“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Pokud nemáte dušnost nebo bolesti na prsou tak byste to principielně samo o sobě vadit nemělo.“

FanyP.: „Dobrý den, cca před rokem jsem musela na akutní operaci páteře a při předoperačním vyšetření mě bylo na EKG zjištěno:" SINUSOVÝ RYTMUS 75/min, PQ 160ms, QRS 100ms (opakovaně mezi 95 a 105ms), QTc 450ms (opakovaně mezi 450 a 490ms), ST bez denivelací, T neg.v I.,II. aVL, aVF, V1-V6. Res: sinusový rytmus, nespecifické repolarizační změny inferolaterálně- vyloučen vliv medikace. Nutné sledování a došetření na kardiologii." Operace byla o den odložena, aby mě i sebe řádně připravili, při opakovaných EKG po dobu hospitalizace bylo QTc stále prodlouženo (v roce 2016 EKG normální nález), po hospitalizaci jsem se objednala na kardio a když vytěsním bez nadsázky hulvátský přístup p. doktora jako takový, tak bez nahlédnutí do přinesené dokumentace mě odmítl vyšetřit (prý jsem měla EKG vyš. už víc než je zdrávo) a v podstatě mě vyhodil s tím, že QTc má prodloužené kde kdo a co bych chtěla v šedesáti (je mě 50let). Prý by to řešil, kdybych byla dítě, teď je to zbytečné. Prosím o radu - mám to řešit s jiným kardiologem nebo je to vážně "prkotina"? Mám 30 let zákl. dg. roztroušená skleróza. Předem děkuji za laskavou odpověď. Fany P. PROSÍM NEJMENOVAT!“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Obraťe se na jiného kardiologa. Může to být prkotina, ale taky nemusí. Je potřeba prijít léky, anamnézu a pod.“

Jiří Bubenik: „Mám tři roky aortalni bioprotezu hodnoty před rokem 22|12 mmHg letos 42\22 mam se prředčasně objednat na kontrolu do kardiocentra,mam tam jit na kontrolu až za rok děkuji“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Na to nelze takto jednoduše odpovědět. Nárůst gradientu může být vyvolaný i vyšším průtokem chlopně - je nutné vidět celé vyšetření a vědět o vác něco víc. Praďte se v kardiocentru kde vás operovali.“

Jana: „Co transplantace a sport?Může např. žena s transplantovanou ledvinou cvičit např. aerobic?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „nejsem nefrolog, ale řekl bych že ano, pokud nejde o nedávno provedenou transplantaci. Pohyb je dobrá věc.“

Zdeněk: „Dobrý den, před dvěma lety mi bylo zjištěno rozšíření aortního oblouku o 4mm po roce kontrola a žádná změna což je dobře. Chci se zeptat jestli lze určit příčinu? Každý lékař mi řekl něco jiného. Např. vrozená vada ( nikdo z rodičů ani bratr to nemá), nebo ze sportu ( posilovna). Lékařka řílala, že to není moc obvyklé, že je část horního oblouku takto rozšířena. Mám omezit právě silové sporty. Trpím hypertenzí a mám 40let.Díky Zdeněk“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Příčina není někdy úplně jasná. Postup závisí na tom v které oblasti oblouku je rozšíření přítomné, a taky na rychlosti změn - nepíšete kolik je základní rozměr aorty. Měl byste mít dobrou kontrolu hypertenze. Posilovna (benchpress, činky) nejsou vhodné. Při rozměru aorty nad 40-45 mm byste určitě měl být sledován opakovanými echo vyšetřeními po 1-2 letech, měli by být vyšetřeni p iříbuzní (může to být dědičné).“

Vlasta: „Jak se má chovat člověk po transplantaci slinivky? Je tam nějaká změna od jiných transplantací? Je to asi spíš nová záležitost v poslední době.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „to je dotaz na gastroenerologa.“

Nada: „Dobrý den, prosím, dá se napsat jak dlouho se dá žít s arytmií, když podstoupím RFA, výhledově s defibrilátorem? Srdce mi občas rychle buší. Děkuji Nada“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „nedá se říci, z takto málo ůdajů nemůžu o prognóze říct vůbec nic. V každém případě ale ablace a ICD může život významně prodloužit.“

lenka D.: „Dobrý den, mám zřejmě arytmii srdce, ale po vyšetření holtrem lékař zprůměroval nízké a vysoké hodnoty a vyhodnotil jako dobré. Dělá se to tak? Děkuji.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „Kromě toho program v holteru ukazuje všechny zachycené odchylky rytmu, takže pokud řekl, že je to OK, tak je to asi tak.“

Jana: „Dobrý den, spíš než na vysoký tlak jsem dostala lék IZOPTIN 40 mg na snížení pulzu. Mám pocit, že se od té doby více potím, stále jsem unavená. Bude mi 50 roků, vážím 50 kg. Děkuji.“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „To může být projevem řady jiných onemocnění, z takto málo informcí nelze úplně říci jak postupovat, obraďte se na svého internistu či kardiologa.“

Jana: „Jaká je kvalita života člověka s transplantovanou slinivkou?A kolika let s "ní" může žít?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „nejsem schopen říci, toto je mimo mojí odbornost. Prognóza určitě závisí na základním onemocnění.“

Lubor: „Dobrý den, jaká je nejzávažnější vada srdce, která se musí po zjištění operovat?“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „To závisí zda jde o dítě nebo dospělého. U novorozenců je některé vady operovat ihned. Vady u dospělých jsou většinou přítomné delší dobu a lze je řešit plánovaně dle stupně dopadu na funkci srdce.“

Hana Benešová: „Chtěla bych se zeptat, jak je to po transplantaci (půl roku od operace) s prací na zahradě - stříhání větviček, práce s hlínou, hrabání listí ... Nemyslím to ve smyslu námahy, ale možné infekce - plísně atp. Děkuji“

doc. MUDr. Vojtěch Melenovský: „To určitě nedělejte ! V prvním po roce po Tx je nejvyšší riziko infekce. Každý rok máme několik zahradních kutilů co dostanou časně po transplantaci život ohrožující infekci. Njevíce nebezepčený je prach, hrabání listí, přesazování. Zaměstnejte příbuzné.“