Chat

Hana Večerková
Záznam chatu z úterý 16. října 2012
ssl: „Co se vše u těstovin při testu sledovalo?“
Hana Večerková: „Sledovali jsme především obsah vajec, ale také vlhkost a lepivost. Hodnotili jsme i chuť.“
GI: „Kde na internetu najdu výsledky testu těstovin?“
Hana Večerková: „Nenajdete. Test vyšel 21. září v MF DNES.“
Jana Wregerová: „Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak jsou na tom těstoviny Panzani?“
Hana Večerková: „V testu jsme je neměli, dělají je jen bezvaječné. Alespoň jsme na trhu žádné vaječné nanašli.“
Majka: „Dobrý den, ráda Vás zase vidím v SD :o) těstoviny jíme skoro obden, milujeme italskou kuchyni a zvykli jsme si kupovat italské bezvaječné semolinové těstoviny (daji se koupit za velice dobrou cenu). Dle mého názoru se tolik nerozvaří, máme je totiž rádi al dente-na skus a to se mi např. u klasických vaječných zátkových nikdy nepodaří. Které jsou lepší z výživového hlediska?V čem jsou lepší ty vaječné?“
Hana Večerková: „Ano, máte pravdu, bezvaječné se tolik nerozvaří, ale vaječné jsou zase chutnější, jemnější a lépe vypadají. Kalorická hodnota obou typů je přibližně stejná, vaječné jsou díky vejcím zdrojem kvalitních živočišných bílkovin. záleží na tom, kolik vajec obsahují. kdo chce hubnout, měl by hledět především na to, jak jsou těstoviny uvařené. Na tom totiž záleží, na jak dlouho vás zasytí. pokud jsou rozvařené, stoupá glykemický index a hlad se ohlásí brzy znovu.“
Jaroslava: „Dobrý den, jaké těstoviny jsou, podle testu, nejkvalitnější?“
Hana Večerková: „Nejvíce vajec měly Italské těstoviny DESPAR, Barilla a další italské těstoviny, které mají víc než 10 vajec na kilo mouky.“
Jana Kůrková: „Dobrý den, lze říci, že italské či jiné zahraniční těstoviny jsou lepší než ty české?“
Hana Večerková: „Z pohledu tohoto testu, který se zaměřil pouze na obsah vajec ve vaječných těstovinách, musím říct, že lepší jsou italské. České těstoviny obsahují obecně málo vajec a jejich obsah velmi často neodpovídá deklaraci.“
Pavlína: „dobrý den, kolik by tedy v jednom 500g sáčku těstovin mělo být vlastně obsaženo vajec?? Tedy v ideálním případě...“
Hana Večerková: „Jak jsem říkala, dnešní legislativa to nijak neupravuje. V České republice se tradičně používala vejce v množství 2 až 5 kusů na kilogram mouky, což odpovídá přibližně 9 až 20 procentům vajec. Je dobré vědět, že jedno vejce odpovídá přibližně jednomu procentu sušené vaječné směsi. V Itálii je obsah vajec v těstovinách vyšší, někdy přesahuje i 30 procent.“
Jana: „Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jak poznám v obchodě, že těstoviny po vaření nebudou lepit? Děkuji“
Hana Večerková: „To těžko poznáte. Méně se lepí těstoviny ze semoliny. Kvalitní těstoviny podle toho, že nikdy nejsou úplně hladké, sle spíše trochu nahrublé, jako kdyby na nich zůstaly zbytyk mouky. Všímejte si i délky vaření. Pokud jsou uvařené za pár minut, ušetří vám to trochu času, ale těstoviny nebudou tak dobré jako ty, které se vaří 12 až 18 minut.“
Radka Filipová: „Dobrý den, jaký je Váš názor na těstoviny z celozrnné mouky a byly v tomto testu a případně jak dopadly?“
Hana Večerková: „Bohužel těstoviny z celozrnné mouky jsme v testu neměli.“
Pavlína: „Co říkají samotní výrobci na výsledky testů? Ozývají se? Můžete uvést, které těstoviny měly pouze 0,1 % vajec? To si fakt říkají vaječné????“
Hana Večerková: „Ozývají se. Většinou si naříkají na dodavatele vaječných směsí, které používají. Ukazuje se, že sami dávkují vaječnou směs v dostatečném množství, ale ne v dostatečné kvalitě. Podle profesora Voldřicha z VŠCHT, který se problémem zabývá, jsou totiž na trhu vaječné směsi, kde převládá bílek na žloutkem nebo bývají naředěné a dodavatelé tuto skutečnost často i záměrně zatajují.“
Jája: „Zdravím, chci se zeptat, zda jste testovali těstoviny např. typu COOP, nebo Rosické těstoviny. A pokud ano, jak dopadly? Díky“
Hana Večerková: „COOP jsme v testu neměli, ale jiné hypermarketové značkyx ano. Tesco papardelle nedopadly dobře - Obsahují 0,1 vejce na kilo mouky, místo deklarovaných 5 procent sušené směsi je to jen 0,1 procenta. Rosické těstoviny v testu nebyly, jsou bezvaječné.“
Petra: „Dobrý den, nejvíce používám na vaření Zátkovy těstoviny, moc mi chutnají a líbí se mi konzistence po uvaření. Mohu se zeptat, jak právě tyto dopadly v testu? Děkuji. Pěkný den Petra“
Hana Večerková: „Zátkovy těstoviny jsme v testu měli. Dá se říct, že z těch tuzemských dopadly nejlépe, alespoň z pohledu obsahu vajec - vaječný podíl odpovídá, ale v chuti skončily až v druhém poli testovaných vzorků.“
Pavlíčková Helena: „Dobrý den, máme radši klasické "vaječné" těstiviny, ale už se mi mnohokrát stalo, že na prodejně měli pouze ty bez vajec. Proč se dnes ta vejce tak málo používají?“
Hana Večerková: „Zcela jistě je to otázka ceny. vejce jsou na těstovinách to nejdražší, proto se s nimi tolik šetří. A proto jsou také tak velké rozdíly v cenách. Nejlevnější těstoviny - skončily na posledním místě s 0,1 vejce - stály 17 korun za půl kila. Nejdražší italské De Cecco stály 217 korun, vaječný podíl je ale 46 procent.“
Vojta Chudláský: „Super miluji TĚSTOVINY ale i ty s malým t :-) díky za testiky vždy se těším na vse co testujete a jsem rad když třebas mnou oblíbené potraviny firmy nejsou na posledním míste ale třebas ve zlaté střední ceste anebo na vrcholu :-) chci se zeptat jsou lepší české anebo zahraniční. Kdo ma navrch vím třebas ze italské těstoviny jsou take dobre.“
Hana Večerková: „Italské těstpoviny v tomto testu jednoznačně vyhrály. Je to ale dáno tím, že v Itálii mají vaječné těstoviny tradičně vysoký podíl vajec. Ke kvalitě bezvaječných těstovin se nemohu vyjadřovat, netestovali jsme je.“
GI: „Jak dopadly barevné těstoviny v testu?“
Hana Večerková: „netestovali jsme je.“
svv: „Kontakt na Vás?“
Hana Večerková: „hana.vecerkova@mfdnes.cz“
Irena: „Dobrý den, mohla byste doporučit nějaký druh těstovin např. Panzani, Lagris, atd. které jsou opravdu kvalitní a stojí za to si je koupit. Na trhu je příliš mnoho výrobců a člověk se těžko vyzná, které jsou opravdu kvalitní. Děkuji“
Hana Večerková: „Ani jednu z těchto značek jsme v testu neměli - nedělají vaječné těstoviny, nebo alespoŇ v obchodech jsme žádné nenašli. Nejlepší je vyzkoušet si pár značek a zůstat u té, která vám bude vyhovovat. A příliš bych nevěřila výrazně levných výrobkům, obzvláště u vaječných těstovin - vejce jsou nejdražší složka těstovin.“
Lenka: „Dobrý den,jak dopadly Babičtiny těstoviny? Děkuji“
Hana Večerková: „Měli jsme v testu dva výrobky, které se zaštiťují "babičkou". Babiččiny nudle, které dodává Druid Borek, a Nudle od babičky z Dobšických těstovin. U obou byl vaječný podíl nižší, než je deklarováno na obale. Babiččiny nudle se chlubí, že jsou vyrobeny "podle osvědčeného receptu našich babiček", není to pravda. Jsou ze semoliny, která u nás nemá žádnou tradici a pak, babička na vejcích určitě tolik nešetřila. Je to jen marketingový trik na spotřebitele.“
Markéta: „Dobrý den, co byste doporučila pro děti, vaječné, nevaječné těstoviny, jak často a je pravdou, že drahší jsou lepší ? případně kde najdu výsledky Vašeho testu. Předem moc děkuji.“
Hana Večerková: „Na to není jednoznačná odpověď, nebo alespoň já ji neznám. Byla by to spíš otázka na odborníky na dětskou výživu. Pravda ale je, že bezvaječné jsou lehčeji stravitelné, vaječné jsou zase chutnější. Z výživového hlediska víc záleží na tom, co k nim přidáte. Pokud to bude zelenina, kousek masa nebo ryby, bude to úplně jiný pokrm než když je použijete jako přílohu k vepřovému na paprice. Největší nešvar jsou smetanovo-nivové těstoviny. To je pak pořádná kalorická bomba.“
Lucka: „Dobrý den, kde můžeme najít výsledky Vašich testů? Děkuji.“
Hana Večerková: „Zatím je na internetu nenajdete. Připravujeme ale změnu, snad budu moct příště sdělit adresu.“
katkak: „Dobry den, jak prosim dopadli bio testoviny a takove ty,co se tvari zdrave? A jake ceske testoviny dopadli nejlepe-znacka?Dekuji“
Hana Večerková: „Bio těstoviny jsme v testu neměli. Bio ale znamená jen, že mouka a vejce pocházejí z ekologického zemědělství. Z českých těstovin dopadly nejlépe Vojáčkovy vaječné nudle a už zmíněné Zátkovy valcované nudle.“