38 minut

26. září 2016

Obsah dílu

Výprava za 40 milionů — Dříví ze státního lesa — Podpis pod pomníkem

Části dílu

01:00
Výprava za 40 milionů
    Nikdo o nich neslyšel, dokud je neunesli ozbrojenci v Libanonu, kam se vydali plnit dost nejasnou misi. Teď tvrdí, že jeli pro peníze na obhajobu Alího Fajáda, obchodníka se zbraněmi, kterého zatkla česká policie a o jehož vydání žádala americká justice. I přesto, že čtyři z pěti účastníků výpravy se rozhodli promluvit do naší kamery, jasno není doteď. Jisté je jen to, že za svůj únos viní stát, a proto požadují každý deset milionů jako odškodné. Natáčela reportérka Aneta Snopová.
    16:15
    Dříví ze státního lesa
      Na ministerstvu zemědělství v tichosti vzniká projekt, který má údajně pomoct českým pilařům. Stát jim chce ze státních lesů dodávat dřevo až do jedné miliardy korun ročně. Dostane ho bez soutěže ten, kdo postaví novou pilu. Ale proč stavět novou pilu, když je jich tu asi tisíc a o dřevo vedou tvrdý konkurenční boj? Svou kapacitu přitom nemají ani zdaleka naplněnou. Spíš to tedy vypadá, že projekt je pod bohulibým záměrem ušitý na míru někomu, kdo by chtěl do dřevařského odvětví vstoupit zvenčí. Kdo to má být, zjišťovala reportérka Tereza Strnadová.
      26:01
      Podpis pod pomníkem
        Loni jsme vám ukázali pozadí vzniku slavného sousoší 82 dětí, které stojí v Lidicích na památku jejich tragického osudu. Unikátní sochařské dílo vznikalo dlouhých pětadvacet let a jeho autorka se dokončení ani nedočkala. Snad proto vznikl i poměrně nedůstojný soudní spor o to, zda má být vedle Marie Uchytilové na tabulce uvedený i sochařčin manžel jako spoluautor. Vrchní soud v Praze minulé úterý vynesl verdikt, připravila reportérka Andrea Máslová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        3. října 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám