41 minut

14. března 2016

Obsah dílu

Čí je hnízdo čapí — Kdo se bojí Petra Kušnierze — Pragovky pod zámkem

Části dílu

00:52
Čí je hnízdo čapí
    Otázka, komu patří známá farma Čapí hnízdo, zaměstnává česká média. Luxusní resort, spojovaný s Andrejem Babišem, se stal zatím největším problémem místopředsedy vlády a předsedy Hnutí Ano. Kauza s utajenými akciemi připomíná praxi, kterou Andrej Babiš často a rád kritizoval. Jedna z jeho firem v minulosti vystoupila z holdingu Agrofert, na čas se stala akciovkou s neznámými vlastníky a jen díky tomu získala dotaci. Potom se vrátila pod křídla vlastníka Agrofertu a dnešního ministra financí Andreje Babiše. Natáčeli redaktoři Aneta Snopová a Lukáš Landa.
    12:37
    Kdo se bojí Petra Kušnierze
      A ještě jedna dotační kauza. V jejím centru stojí bývalý ředitel Úřadu pro regionální operační program Severozápad Petr Kušnierz. Ten už si odpykal pětiletý trest za korupci v souvislosti s udělováním evropských dotací a stojí před soudem kvůli jiným projektům. Spolu s ním jsou obžalováni i další úředníci a bývalý náměstek ústecké hejtmanky Jany Vaňhové. Měli ovlivňovat rozdělování dotací podle předem určeného klíče od skrytých osob v zákulisí. Petr Kušnierz se teď pustil do hry vabank, když se rozhodl, že tajné praktiky si nenechá pro sebe. Policie na základě jeho výpovědí začala prověřovat nový okruh vlivných politiků. Více redaktorka Markéta Dobiášová.
      27:35
      Pragovky pod zámkem
        Automobilové muzeum Praga ve Zbuzanech u Prahy znají snad všichni fanoušci veteránů. Jeho zakladatel, pan Emil Příhoda, zachraňuje a sbírá stará auta už víc než půl století. V jeho vozech jezdili českoslovenští prezidenti a další známé osobnosti. Výjimečnost kolekce by mělo potvrdit její prohlášení za kulturní památku. Teď se ale panu Příhodovi doslova zhroutil svět, část rodiny mu totiž ke sbírce znemožnila přístup. Natáčel redaktor Mirek Petráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        4. dubna 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám