42 minut

4. ledna 2016

Obsah dílu

Ideály v praxi — Křesťani na útěku — Než přišla Ráchel

Části dílu

01:02
Ideály v praxi
    Boj proti korupci se stal programovým bodem vlády. Zásluhu na tom má i projekt Rekonstrukce státu, kterou tvoří neziskové organizace. Jednou z nich je spolek Frank Bold. Právníci z této organizace by přitom mohli s bojem proti korupci začít rovnou u svého klienta. Jak jsme zjistili, je totiž obviněn v korupční kauze. Právní kancelář Franka Bolda ho v trestní věci nezastupuje, řeší jeho obchodní aktivity. Jak se obvinění z korupce u klienta srovnává s protikorupčními ideály, zjišťoval reportér David Havlík.
    13:41
    Křesťani na útěku
      Česká vláda v polovině prosince rozhodla, že přijme 153 uprchlíků z Iráku a Libanonu. Jde o křesťany, kteří prchají před Islámským státem, vhodněji nazývaným Daeš. Milan Šíma navštívil v Iráku klášter sv. Matouše, který se stal útočištěm mnoha z nich. Tamní křesťané jej považují za nejsvatější místo v zemi. Je vzdálený jen asi 2 kilometry od území, které ovládá Islámský stát. Podívejte se na reportáž z místa, kam se lze vydat jen na vlastní nebezpečí.
      25:52
      Než přišla Ráchel
        Hudební životopis Petra Muka má už po léta tradiční začátek: V roce 1985 založil se svými kamarády z Českých Budějovic skupinu Oceán. O tři roky později už zářil jako hvězda s písní Ráchel a než v roce 2010 tragicky zemřel, prodal bezmála milion desek. Ale o tom, co bylo před Ráchel, vědělo až doposud jen několik nejbližších přátel. V pražském bytě, obývaném za minulého režimu undergroundovou komunitou, nazpíval Petr Muk několik písní, na hony vzdálených jeho pozdějšímu uhlazenému stylu. Byt sledovala Státní bezpečnost a tak nahrávky putovaly ihned po natočení do bezpečné skrýše, ve které vydržely dalších třicet let. Oficiálně vychází až nyní. Neznámou tvář Petra Muka odkrývá reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž40 minut
        Další díl
        11. ledna 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám