40 minut

4. května 2015

Obsah dílu

Písmo(ne)znalkyně — Krvavé šeříky — Veteráni out!

Části dílu

01:00
Písmo(ne)znalkyně
    Málokdo zná rozdíl mezi grafologií a písmoznalectvím. Rozdíl je to přitom hluboký. Grafolog odhaduje vaše vlastnosti na základě písma, zatímco písmoznalec posuzuje pravost nějakého podpisu či rukopisu. V prvním případě jde tedy spíše o psychologii, zatímco v druhém o rozbor písma. Na záměně těchto oborů postavila svou kariéru soudní znalkyně Anna Grabowská. Její posudky často rozhodovaly o majetku v řádech desítek milionů korun, ačkoli pro posuzování autorství písma nemá potřebnou kvalifikaci a její posudky bývají předmětem pochybností. V našem pořadu jsme se jimi zabývali, přesto se její posudky stále objevují u soudu. Natáčel reportér Lukáš Landa.
    15:38
    Krvavé šeříky
      Hitler už je mrtvý, nacistické Německo se chystá kapitulovat — a v Praze jsou jednotkami SS vražděny a mrzačeny stovky lidí, ženy a děti nevyjímaje. Poslední dny války se pro Prahu staly podobně krvavé jako období heydrichiády. Co už poražené nacisty k takovému běsnění vedlo? Pamětníci a historici hledají odpověď v reportáži Davida Vondráčka, která ukazuje málo známé souvislosti Pražského povstání.
      26:13
      Veteráni out!
        Ten trik je známý spíš z politiky. Do stranické buňky se pozvou noví členové, kteří odvolají staré vedení a dosadí nové. To pak prosadí vlastní záměry. Tento trik proběhl v pražském tenisovém klubu Karlín Tesla, které leží na lukrativních pozemcích. Nové vedení vzápětí klub prodalo za podezřele nízkou cenu a stará parta si musí chodit zapinkat jinam. Natáčela reportérka Andrea Máslová.
        Přehrát celé video
        Stopáž39 minut
        Další díl
        11. května 2015

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám