39 minut

16. února 2015

Obsah dílu

Od perzekuce k protekci — Dřevo pro Babiše — Když na Valašsko přišla smrt

Části dílu

00:58
Od perzekuce k protekci
    Josefa Straku odsoudila komunistická spravedlnost jako kulaka k šesti letům vězení. Jeho majetek propadl státu, rodina se musela z rodného statku odstěhovat. Po roce 1990 se mohli vrátit zpátky, ale část pozemků už nikdy nedostali. Stojí na nich statek, který postupem let doputoval do rukou bývalého vlivného sociálního demokrata a ministra zemědělství Petra Zgarby. Že to nebyla náhoda, ale spíše protekce, ukazuje reportáž Davida Havlíka.
    16:44
    Dřevo pro Babiše
      Je to normální, když firma ministra financí vyhraje miliardový tendr ve státních lesích? Nadřízeným orgánem Lesů České republiky je ministerstvo zemědělství, potažmo vláda. Když firma Andreje Babiše získala největší část veřejné lesní zakázky, nemohli jsme to pominout a chtěli jsme vědět, jak byly stanovené podmínky. Už z definice, ať se to panu Babišovi líbí nebo ne, jde o střet zájmů. Více Jan Moláček.
      27:16
      Když na Valašsko přišla smrt
        Před sedmdesáti lety touto dobou sílilo ve valašských kopcích partyzánské hnutí, o němž se v posledních letech moc nemluví. Rudá armáda stála 60 kilometrů před Berlínem, spojenci se blížili k Rýnu. V zapadlé valašské vesničce Prlov sídlili partyzáni z brigády Jana Žižky. I tady se zdálo, že okupační moc je v koncích. Jenže to byl omyl. V dubnu nacisti uspořádali trestnou výpravu, během níž brutálně zavraždili šedesát obyvatel Prlova a okolních obcí. S posledními pamětníky natáčel Karel Vrána.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        23. února 2015

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám