38 minut

26. května 2014

Obsah dílu

Škoda za Škodův palác — Žalobcova štědrá tchyně — Vzkříšení Barrandovských teras

Části dílu

01:06
Škoda za Škodův palác
    Akce kulový blesk, tedy sestěhování magistrátních úředníků Prahy pod jednu střechu, vypadala jako dobrý nápad. Ostatně jako řada nápadů bývalého primátora Pavla Béma. Realita – a to má Škodův palác s dalšími plány taky společné - ovšem skončila fiaskem. Praha měla na složité transakci vydělat miliardu, místo toho miliardy prodělá. Ten, kdo opravdu vydělal, je realitní magnát Sebastian Pawlowski. Když jsme na to upozornili před sedmi lety, poslal na nás magistrát několik stížností na všechny možné rady. Argumentoval frází, na kterou už jsme zvyklí: že točíme reportáže na objednávku a že výhodnost projektu se velmi brzy ukáže. Dnes je už tedy zcela jasno. Natáčela reportérka Andrea Máslová.
    15:01
    Žalobcova štědrá tchyně
      Tchyně často bývají terčem laciných vtipů. To bývalý vrchní žalobce Libor Grygárek, známý svými kontakty s lobbistou Romanem Janouškem, si na tu svou stěžovat nemůže. Měla mu totiž zajistit majetek v hodnotě více než dvaceti milionů korun. Měla ale dnes osmdesátiletá dáma takový zdroj příjmů? Tématu jsme se věnovali už třikrát, teď se k němu vracíme počtvrté, protože se objevil nový dokument, který pochybnosti o štědré tchyni ještě zvýrazňuje. K tématu se vrátila reportérka Jana Neumannová.
      26:29
      Vzkříšení Barrandovských teras
        Těžko byste v prvorepublikové Praze hledali místo s větší elegancí a noblesou. Večeřela tu Adina Mandlová, častým hostem býval i prezident Tomáš Garrigue Masaryk a svůj stůl tu měl také jeho syn Jan. Barrandovské terasy se svou štíhlou vyhlídkovou věží se doslova dotýkaly hvězd. Nápad na restauraci na vysoké skále si z cest po Americe přivezl stavitel Václav Maria Havel, otec našeho pozdějšího prezidenta. Někdejší vyhlášené výletní místo už ale přes dvacet let chátrá a zarůstá džunglí plevele. Dokáže někdo terasám konečně vdechnout nový život? Po tom pátral David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž39 minut
        Další díl
        2. června 2014

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám