39 minut

17. února 2014

Obsah dílu

Boj o dům — Velká ryba v síti — Mračna nad Lipany

Části dílu

01:09
Boj o dům
    Těžko najdete příběh, který lépe ilustruje právní chaos v naší zemi: od pádu komunismu řeší soudy případ jednoho brněnského domu. Má se vrátit rodině pana Rábla, která o něj přišla po své emigraci, nebo jej ponechat rodině, které jej získala po stranické linii? Soudci už dvaadvacet let důsledně vydávají zcela protichůdná rozhodnutí. Když už to vypadá, že se bude radovat jedna strana, dostaví se zklamání: z vítěze je poražený a z poraženého vítěz. Skoro jako ve slavné písni Boba Dylana Časy se mění. Nebo se naopak časy nezměnily vůbec? Natáčela Jana Neumannová.
    15:05
    Velká ryba v síti
      Té zprávě nešlo uniknout. Policie minulý týden zadržela lobbistu Ivo Rittiga v souvislosti s kauzou předražených jízdenek v Pražském dopravním podniku. Kdekdo si na úlovku připisoval zásluhy. Trochu se ale zapomnělo, že kauzu objevil před více než dvěma lety právě náš pořad. O praxi vyvádění peněz na Panenské ostrovy v něm promluvil obchodní ředitel jízdenkové firmy Neograph. Paradoxně to byl on, kdo měl jako první potíže s policií a ty neskončily dodnes, ačkoli stíhání se postupně rozšířilo i na velké ryby. K případu se vrátil Vladimír Ševela.
      25:43
      Mračna nad Lipany
        Maroldova Bitva u Lipan, to je jakýsi obraz 3D, jak bychom dnes řekli. Tedy pokus vytvořit prostorovou iluzi reality, do níž lze vstoupit. V době svého vzniku, na konci 19. století se panorama stalo obrovskou senzací, před kterou se tlačily fronty nadšenců. Dodnes stojí na kraji pražského výstaviště v Holešovicích, jenže málokdo si na něj vzpomene - často sem za celý den nepřijde ani noha. Tomu taky odpovídá neutěšený stav obrazu, s nímž je potřeba něco dělat. David Macháček jej navštívil se Zdeňkem Svěrákem, který si s dílem pohrál ve filmu Jára Cimrman ležící, spící.
        Přehrát celé video
        Stopáž37 minut
        Další díl
        24. února 2014

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám