38 minut

10. září 2012

Obsah dílu

Tunel v Komerční bance — Petice proti soužití s mentálně postiženými — Osud zámečku v Petrovicích

Části dílu

01:15
Tunel v Komerční bance
    Komerční banka přišla na konci devadesátých let o půl druhé miliardy korun. Zmizely při obchodech s firmami podnikatele a fotbalového bosse Františka Chvalovského. Ten své půjčky dojednával přímo s nejvyššími představiteli banky. U soudu ale skončilo pouze pět jejich podřízených. Ti teď od Městského soudu v Praze dostali vůbec nejmírnější rozsudky za celá léta, co se případ vleče. Přesto nejsou spokojení, proč? To uvidíte v reportáži Michaela Fialy.
    15:46
    Petice proti soužití s mentálně postiženými
      Ve vyspělém světě se mentálně postižení začleňují do společnosti. Je to novodobý trend oproti časům, kdy byli zavíráni do ústavů někde za hranicí města. Na Západě s tím začali v sedmdesátých letech, zatímco u nás je to praxe posledních let. Snad proto snaha naráží na nepochopení lidí, kteří nechtějí mít tyto dospělé děti ve svém okolí. Je to případ i několika obcí v Libereckém kraji. Odmítly poskytnout na svém území volné parcely pro výstavbu takzvaných chráněných domů, v nichž by postižení našli důstojnější domov. Co lidem vadí, zjišťovala Rebeka Bartůňková.
      26:12
      Osud zámečku v Petrovicích
        Jako zámek naposledy vypadal před nástupem komunismu. Později se tam nastěhoval státní statek se zemědělskou technikou a dobytkem. Dnes, přestože už má svého majitele, v něm bydlí bezdomovci. Barokní zámeček v pražských Petrovicích. Je to vytříbená kulturní památka, jenže to už dnes skoro není poznat. Proč se o něj vlastník nestará, když o něj léta bojoval v restitučních sporech? To je otázka, která zajímá místní lidi a trápí to i radnici, která ruinu uprostřed obce vnímá jako ostudu Petrovic. V Petrovicích natáčela Jana Sotonová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        17. září 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám