38 minut

26. března 2012

Obsah dílu

Vytunelovaný domov důchodců v Českých Budějovicích — Zamítnutí zákona o přetáčení tachometrů — Příběh o záměně v pracovním táboře

Části dílu

01:14
Vytunelovaný domov důchodců v Českých Budějovicích
    150 seniorů z Českých Budějovic prožívá těžké chvíle. Z celoživotních úspor si zaplatili bydlení v soukromém domově důchodců. Stálo je to v průměru 100 tisíc a teď jim hrozí, že přijdou nejen o peníze, ale i o poklidné stáří, když ne rovnou o střechu nad hlavou. Majitel zařízení má totiž dluhy, kam se podívá a bezstarostně utrácel i jejich peníze. Už je jisté, že na splátku miliardového dluhu padne i dům důchodců. Co se s jeho obyvateli stane? Zjišťovala Stáňa Raupachova.
    12:46
    Zamítnutí zákona o přetáčení tachometrů
      Předminulý čtvrtek zamítli poslanci návrh zákona, podle kterého by přetáčení tachometru bylo trestným činem. Dopravní experti přitom říkají, že takřka každá druhá ojetina u nás má pozměněný stav ujetých kilometrů. Škody jdou do miliard korun. Koaliční poslanci návrh smetli se stolu s argumentem, že ministerstvo dopravy připravuje vlastní řešení tohoto problému. My jsme ale zjistili, že ministerský návrh chce z přetáčení tachometru udělat pouhý přestupek. Pokud by poslanci zákon v této podobě přijali, hrozil by pachatelům pouze finanční postih. Bylo by to vlastně mírnější trest než dnes, kdy by čistě teoreticky mohli být stíháni pro podvod. Uvidíte v reportáži Anety Vojtěchové a Davida Havlíka.
      24:09
      Příběh o záměně v pracovním táboře
        Když se šestnáctiletá židovská dívka Sala rozhodla nastoupit místo své sestry do pracovního tábora, myslela si, že se po šesti týdnech vrátí domů. Psal se rok 1940 a ještě nebylo zdaleka jasné, co Hitler s evropskými Židy chystá. Vrátila se až po válce, ale díky záměně si zřejmě zachránila život. Skoro celá její rodina totiž skončila v Osvětimi. Svůj příběh ukrývala padesát let, svěřila jej své dceři teprve před vážnou operací srdce. Ta z něj udělala knihu a s naší reportérkou Andreou Máslovou navštívila východčeský Žacléř, kde její matka otročila.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        2. dubna 2012

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám