38 minut

3. října 2011

Obsah dílu

Podíly projektu IZIP ve Švýcarsku — Tunel Blanka dražší o 10 miliard — Tajná chodba ze Smetanovy opery Tajemství

Části dílu

01:20
Podíly projektu IZIP ve Švýcarsku
    IZIP, neboli elektronická zdravotní knížka, je nešťastně narozené dítě, které má však pozoruhodně tuhý kořínek. Aniž by projekt do zdravotnictví přinesl slibované úspory a více informací o pacientech, stál už více než miliardu korun. Vedení VZP proto dalo IZIPU poslední šanci: buď se ho podaří rozjet, nebo skončí. Naše reportérka Aneta Snopová ovšem vypátrala, že tak snadné to nebude. Majitelé IZIPU, tedy europoslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký, totiž své podíly v rychlosti přenechali neznámé švýcarské společnosti, která tak bude mít na IZIP i v budoucnu podstatný vliv. Kdo je vlastníkem firmy, do které potečou peníze pojištěnců, není vůbec jasné. Jisté je jen to, že naše nové informace zaskočily i členy správní rady VZP.
    12:44
    Tunel Blanka dražší o 10 miliard
      Tunelový komplex Blanka je špatně hlídaný - hrozí nehospodárné vyhazování peněz a nehody. Takovou zprávu jsme vysílali již před rokem a půl. Tehdejší vedení radnice tato tvrzení striktně odmítalo. Jde přitom o stavbu, kterou firma Metrostav buduje za zhruba 37 miliard korun. Až nový primátor zveřejnil právní audit, který potvrdil, že tunel Blanka je opravdu černá díra, kde jsou peněžní toky i bezpečnost bez důsledné kontroly. Výstavbou tunelu Blanka se dlouhodobě zabývá reportérka Jana Neumannová.
      21:54
      Tajná chodba ze Smetanovy opery Tajemství
        I následující reportáž se týká tunelu, ale nebojte se, tentokrát je to spíše hezká pohádka. Týká se tajné chodby, která údajně vede z hradu Bezděz do města Bělé. Bedřich Smetana o ní napsal operu Tajemství, jejíž libreto vycházelo z řady ústních i písemných svědectví. Naši reportéři Zdeněk Lenc a Lukáš Landa ve spolupráci s městem uspořádali rozsáhlý archeologický výzkum, který měl zjistit, jak to s chodbou opravdu je. Jak pátrání dopadlo, uvidíte v jejich reportáži.
        Přehrát celé video
        Stopáž33 minut
        Další díl
        10. října 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám