38 minut

5. září 2011

Obsah dílu

Nejdražší stavba v Brně – Dobrovského tunely — Etnická nenávist ve Šluknovském výběžku — Záhadný požár krkonošské Petrovy boudy

Části dílu

01:14
Nejdražší stavba v Brně – Dobrovského tunely
    Karel Štěpaník je v brněnských Žabovřeskách neoblíbený. Zastavil stavbu tunelů, které jsou údajně nejdůležitější a nejdražší dopravní stavbou v Brně. Vadilo mu, že tunely zvednou úroveň hluku nad zákonem stanovené limity. Když na úřady podal žalobu, soud mu dal zapravdu a stavbu na několik měsíců zastavil. Tunely se tak kvůli počátečnímu šetření prodraží o desítky milionů. Paradoxem je, že v očích místních je viníkem nepohodlný kverulant. O stavbu tunelů se zajímala reportérka Markéta Dobiášová.
    13:54
    Etnická nenávist ve Šluknovském výběžku
      Nápor etnické nenávisti zažívají v těchto dnech severočeská města ve Šluknovském výběžku. Romská a většinová společnost jsou tam téměř ve válečném stavu. Atmosféra je tak napjatá, že jej v podstatě může spustit každá obyčejná hospodská rvačka. A jak už to v takových momentech bývá, terčem agresivity jsou často úplně nevinní lidé. Do Šluknovského výběžku se vydal reportér David Vondráček.
      23:37
      Záhadný požár krkonošské Petrovy boudy
        V noci na prvního srpna bylo na krkonošských hřebenech kolem deseti stupňů Celsia. Celou noc pršelo. Podobné počasí ostatně vládlo skoro celý červenec. Rozhodně to nebyly podmínky, které by nějak zvlášť přály požárům. Jeden přesto vzplál, v kopci nad Špindlerovým mlýnem. Vzal s sebou dvě stě let starou, nejcennější krkonošskou stavbu, známou pod názvem Petrova bouda. Když jsme před čtvrt rokem upozorňovali, že bouda má na kahánku, ani jsme netušili, jak málo času jí zbývá. Příběh Petrovy boudy sledoval reportér David Macháček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        12. září 2011

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám