36 minut

25. ledna 2010

Obsah dílu

Financování kampaně čisté a zelené Prahy — Úspory Pražského hradu — Návrat romského policisty z vězení

Části dílu

01:10
Financování kampaně čisté a zelené Prahy
    Prahu loni zaplavily reklamní poutače s nápisem čistá a zelená Praha. Vedle proměnlivý grafických symbolů obsahuje jednu konstantu: podpis primátora Pavla Béma. Kampaň měla upozornit na to, že se město chce více starat o čistotu a zeleň, kvůli čemuž dokonce navýšila rozpočet o dvě stě padesát milionů. Mimořádná akce, jakou Praha nepamatuje, se shodou okolností rozjela v období před plánovanými předčasnými volbami do Poslanecké sněmovny, ve kterých chtěl kandidovat i primátor Bém. A na kolik daňové poplatníky přišla? To je hádanka, kterou se pokusil vyluštit reportér Filip Černý.
    14:05
    Úspory Pražského hradu
      Pražský hrad šetří. Je to ale šetření, na kterém paradoxně prodělává miliony. Navíc při zavádění úsporného programu porušil zákon. Nevypsal výběrové řízení, jak je u nás dobrým zvykem. A kdo má z drahého šetření zisk? Bývalý ministr zdravotnictví Luděk Rubáš. Je zarážející, že všechny myslitelné nešvary hospodaření s veřejnými penězi najdeme v kostce právě u instituce, která by měla být vzorem a v jejímž čele stojí prezident Václav Klaus, proslulý právě kritikou plýtvání s veřejnými zdroji. Na Pražský hrad zašel reportér David Macháček.
      24:37
      Návrat romského policisty z vězení
        Měl být vzorem pro ostatní Romy. Po deseti letech služby u policie ale skončil ve vězení. Měl prý krýt zločin údajných romských výtržníků, média o něm podávala hodně nelichotivé zprávy. Nám se však argumentace státního zástupce a soudu nezdála, proto jsme o případu natočili v krátké době dvě reportáže. Možná i díky nim se příběh Martina Barkociho dostal na stůl ministryně spravedlnosti a po třech měsících je tak bývalý policista opět na svobodě. Teď věří, že očistí své jméno a stane se opět vzorem pro ostatní Romy. K případu se vrátila reportérka Eva Tomanová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        1. února 2010

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám