38 minut

10. srpna 2009

Obsah dílu

Soud s finančním poradcem stavebního spoření — Neúspěšný boj s rakovinou — Poslední česká vlastenka v polském Kladsku

Části dílu

01:10
Soud s finančním poradcem stavebního spoření
    Někdy se stane, že lidé z našich reportáží skončí u soudu. Jako finanční poradce pan Vostárek, o němž jsme točili před třemi lety. Tehdy jsme díky skryté kameře popsali a zdokumentovali praktiky, které používá při jednání s klienty. Stavební spořitelna, pro kterou pracoval, s ním po odvysílání reportáže okamžitě ukončila spolupráci a státní zástupce ho obžaloval z podvodu. Takže vlastně dobrá zpráva pro všechny podvedené? Ne tak docela. K soudu se vypravil reportér David Havlík.
    10:55
    Neúspěšný boj s rakovinou
      Ve 23 letech zemřela na rakovinu. Možná zemřít nemusela. Gabriela Bačáková si před čtyřmi lety nechala odstranit mateřské znamínko. Až téměř dva roky poté vyšla najevo vážná chyba – lékařka v laboratoři nezjistila, že znamínko skrývalo zhoubný nádor. Znalci i policie říkají, že žena mohla zemřít i při včasné léčbě. Ale pozůstalí, kteří teď vychovávají jejího syna Jakuba, se s tím nechtějí smířit. Byla její smrt nevyhnutelná, po tom pátrala reportérka Silvie Kleková.
      23:45
      Poslední česká vlastenka v polském Kladsku
        V polském Kladsku žije jedna zapadlá česká vlastenka. Je už poslední, která zbyla z početné české menšiny na tomto pomezí. Jako jediná tak pamatuje dramatické dějiny, které se přes tuto oblast valily - od idylických předválečných časů přes období války až po poválečné etnické čistky. S ženou, která si přes všechna ta léta a změny státní příslušnosti uchovala zdravý nadhled a jadrnou češtinu, natáčel reportér David Vondráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        17. srpna 2009

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám