29 minut

20. listopadu 2006

Obsah dílu

Železní demokraté začínají rezivět — Podezřelá smlouva z Prahy 7 — Myšlenkové perly Milouše Jakeše

Části dílu

00:56
Železní demokraté začínají rezivět
    Když se bývalá vysoká funkcionářka ČSSD Jana Volfová a Vladimír Železný dávali dohromady, vypadalo to skoro jako láska na první pohled. Tedy pokud něco takového v politice vůbec existuje. Po roce je, zdá se, po líbánkách. Ti, kteří se na jejich zvláštní svazek s ještě podivnějším názvem: Nezávislí demokraté (předseda Vladimír Železný) dívali zvenku, nemohou být překvapeni. A důvod konfliktu? To vám řekne reportáž Filipa Černého.
    09:10
    Podezřelá smlouva z Prahy 7
      Obyvatele Prahy 7 straší půdy. Není to ale otázka pro krotitele duchů, nýbrž pro hospodářskou kriminálku. Ta už se zabývá projektem na výstavbu půdních bytů, který je pro radnici extrémně nevýhodný. Doplácí na to nejen městská kasa, ale i necelá tisícovka domácností, která si chce koupit své byty do osobního vlastnictví. Dokud totiž nebuda prodaná půda, nemůže se v domě privatizovat. Jenže půdy se prodávají tempem jedna za více než rok. Pokud to tak půjde dál, ti poslední se privatizace dočkají zhruba za padesát let. Proč Praha 7 podepsala takovou smlouvu, zjišťoval David Havlík.
      16:50
      Myšlenkové perly Milouše Jakeše
        17. července 1989 zazněl v kulturním domě v Červeném Hrádku projev, který vstoupil do dějin. Generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš se v něm mimo jiné přiznal, že se cítí jako kůl v plotě. Projev plný nechtěného humoru se přes Svobodnou Evropu dostal mezi veřejnost. Heslo nechceme kůl v plotě zlidovělo a stalo se jedním ze sloganů listopadové revoluce. Jak se Jakešův projev dostal do Svobodné Evropy? A kdo ho vlastně natočil? Na to odpovídá reportáž Karla Vrány.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        27. listopadu 2006

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám