Interaktivní zpravodajský pořad ČT24. Hlavní události dne, podstatná témata a jejich aktéři odpovídající na otázky diváků živě v Hyde Parku. Dnes na téma „Kontrola a kvalita dovážených potravin“ s Tomášem Maierem z České zemědělské univerzity v Praze.

Obsah dílu

Přehrát vše

Chat

Česká zemědělská univerzita v Praze

Tomáš Maier

V Česku je už týden pod přísnou kontrolou dovážené polské hovězí maso. Důvodem jsou bakterie salmonely objevené v několika zásilkách a problematické poměry v polských jatkách. Není to poprvé, kdy ministerstvo zemědělství sáhlo po takovém opatření - loni na podzim uvažovalo o povinných kontrolách vepřového masa dováženého ze zemí EU, kde se vyskytuje africký mor prasat. Šlo hlavně o Polsko a Belgii. Jak se daří ohlídat kvalitu dovážených potravin? Jaké nejčastější prohřešky kontroly odhalí a zajímají se Češi o původ zboží a jeho kvalitu?

Záznam chatu z úterý 26. února

Jirka: „Není tajemstvím, že ČR vyváží vysoce kvalitní hovězí maso a živé býky do zahraničí. Stejně není tajemstvím, že více než 3krát více hovězího masa se dováží. Není chyba spotřebitelů, že raději koupí levnější maso nižší kvality, než dražší kvalitní zboží?“

Tomáš Maier: „Takový je český spotřebitel - ve valné většině dává přednost zejména ceně. Je to dlouhodobý problém chování českého spotřebitele. Málokterý spotřebitel se zajímá o zemi původu masa.“

Jirka: „Objevily se zprávy, že bylo zachyceno malé dodávkové vozidlo, které vezlo v nevyhovujících podmínkách hovězí maso z Polska "bez papírů." Mělo jít o maso určené k výrobě kebabu. Nehrozí možnost nákazy i u pouličních prodejců rychlého občerstvení?“

Tomáš Maier: „Obecně menší pouliční provozovny s případnou závadností mohou mít větší problém. Nemají na takové úrovni vypracovaný systém řízení kritických bodů jako třeba velké provozovny rychlého občerstvení typu KFC a McDonald's. Větší provozovny jsou více veřejně sledované, takže každý problém by mohl být mediálně probírán.“

Stanislav: „Zajímalo by mě, kde, kdy a jak došlo k nakažení dováženého masa salmonelou? Dá se to vůbec zjistit? Za viníka je označováno Polsko, ale k nákaze mohlo dojít i později při přepravě a manipulci ve skladech. Jak je zde kontrolována hygiena? Díky za odpověď.“

Tomáš Maier: „Ke kontaminaci došlo s největší pravděpodobností na polských jatkách, kde bylo maso baleno. Pozdější kontaminace je ale také možná.“

Eva: „Co říkáte na sílící pocit, že EK upřednostňuje volný pohyb zboží před ochranou zdraví spotřebitelů? I ministr Toman dává vyhýbavé odpovědi na otázky, zda se zakáže dovoz závadných polských potravin.“

Tomáš Maier: „Zakázat plošně dovoz je poněkud problematické. To by musela schválit Evropská komise, která by navíc potřebovala důkladné zdůvodnění zákazu. Kontaminace salmonelou se prokázala pouze u jedné šarže zboží.“

Václav K.: „Nevzniká zde díky podobným kauzám s kvalitou masa prostor pro malé regionálním producenty, jejichž hlavní silou bude kvalita? Nebo by podlehly nízkým cenám, na které Češi stále slyší, stávajících výrobců a dovozců? Např. v pivovarnictví to funguje.“

Tomáš Maier: „Malí producenti zaujímají menší část trhu a český spotřebitel slyší zejména na cenu. Co se týká minipivovarů, tak ten sektor je úplně jinak postaven a plní na rozdíl od hovězího masa sociální funkci, kdy se lidé v pivovaru či hospodě setkávají. Oba sektory tedy nelze srovnávat.“

Pavel Starý: „Jakou má zákazník záruku, že maso na obale deklarované jako české JE opravdu z tuzemska?“

Tomáš Maier: „Záruku má zákazník poměrně vysokou. Přebalování zboží kvůli změně údajů na obalu je pro obchodníka zbytečně finančně náročné. Takto např. nechvalně proslula značka Julius Meinl, která uměle prodlužovala datum spotřeby. Následkem byl odchod firmy z Česka.“

Stopáž90 minut
Rok výroby 2019
 P ST HD