Herci a jejich role

Kde se vzala jména postav?

Jména některých postav mají docela zajímavou historii. Pan Rypar se například jmenuje podle hudebního skladatele Reného Rypara, který složil hudbu k oběma filmům Jiřího Mádla. Na jméno přišel při diskusích s režisérem ještě herec Jan Tříska, který měl původně postavu Rypara vytvořit.

Domovní důvěrník Kokeš má zase jméno podle domácího z režisérova prvního podnájmu. Přestože filmový Kokeš je trošku protiva a pedant a od své předlohy se liší. „Můj pan Kokeš byl strašně, ale opravdu strašně milej chlápek, a tak jsem to pojmenování udělal spíš jako poctu. Moc rád na něj vzpomínám a zdravím ho,“ říká režisér.

Kde našli kluka se jménem Duy Anh Tran?

„V momentě kdy jsem se dozvěděl o castingu k filmu Na Střeše, skrze sociální sítě, přesdílené mými přáteli, jsem zrovna procházel těžším obdobím a hrozilo mi "profesní vyhoření". Díky tomu jsem ovšem měl příležitost a čas přemýšlet a byl jsem tzv. "ve správný čas, na správném místě". Video, ve kterém Jirka zval mladé Vietnamce do hlavních a vedlejších rolí, mě v ten moment zaujalo natolik, abych si řekl "proč ne". A tak jsem jel na svůj první casting v životě do Brna - hotel Rakovník,“ vzpomíná představitel Songa.

Jak se točilo ve výškách?

Film se točil na různých lokacích a pro řadu scén museli herci opravdu na střechu osmipatrového domu v centru Prahy.

„Výšek se nebojím, ale mám z nich respekt,“ říká Duy Anh Tran. „Proto mi nevadí vylézt kupříkladu na střechu, ale rozhodně bych to nevyhledával jako svoji volnočasovou aktivitu. Při natáčení jsem naopak ocenil, že jsme tohle měli možnost natáčet v reálném prostředí, a ne v ateliéru, kde by to ztratilo podle mě autenticitu a nezaměnitelnou atmosféru spojenou se samotnou scénou.“

Vojta to měl jisté

Tohle byla asi role, o jejímž obsazení jsem měl nejvíc jasno,“ říká Jiří Mádl o postavě Marka, kterého hraje Vojtěch Dyk. „Vojtu jsem na tu roli chtěl, protože on je takovej fešák, ale zároveň si dokáže sám ze sebe udělat srandu a vypadat hloupě. Což přesně tenhle Marek je. Kluk, co nic moc neumí, ale chce mít hodně peněz.“

Vestibul Man

Správce domu Kokeše hraje Adrian Jastraban, který svého hrdinu popisuje: „Je to takový otloukánek tohoto filmu a my mu pracovně říkáme Vestibul Man“. „Je to tak,“ dodává režisér Jiří Mádl. „Kokeš totiž ve filmu prakticky vyskytuje pouze na chodbě. Je to člověk, který má funkci a je si toho dobře vědom,“ charakterizuje postavu režisér.

Zrzka Anna

Máriu Bartalos si Jiří Mádl vybral do role Anny na castingu. „Annu jsem si od počátku představoval zrzavou, aby měla v sobě takový vikingský gen,“ říká Jiří Mádl a dodává, že barva vlasů rozhodně nebyla jediným kritériem výběru.

Sousedská výpomoc

Roličku trafikanta vytvořil herec Martin Sitta. „Jirka je můj soused, tak jsem tu roli vytvořil rád,“ přiznává Martin Sitta. „Jirky si moc vážím nejen proto, že je skvělý herec, ale že ohromně profesionálně zvládá i práci režiséra, takže klobouk dolů,“ dodává.

Otec a syn

V rolích otce a syna Ryparových se potkávají skutečný otec a syn, herci Alois Švehlík a David Švehlík. V rolích otce a syna se potkali v krátké době již podruhé, v roce 2018 se ve stejné „kombinaci“ objevili v jedné situaci ve filmu Úsměvy smutných mužů.

Koproducent ČT o filmu:

„Oceňuji, že si to Jirka nedělá vůbec snadné. Příběh postavený na dvou postavách, starém zahořklém muži a vietnamském chlapci, Jirkovi nenabízí příliš prostředků, jak barvitě a zábavně vyprávět o hledání naděje, když máte pocit, že už žádná není. Ale ono to takové je. Nápadité, křehké i vtipné,“ říká Michal Reitler, kreativní producent ČT, která je koproducentem filmu.