27 minut

11. února 2017

Obsah dílu

Zdeněk Zeman — Nelka Lazovič — Marie Sirakova

Části dílu

00:08
Zdeněk Zeman
    Sportovní odborníci označují Zdeňka Zemana jako ikonu čistého fotbalu. Narodil se v Praze, ale už v roce 1969 se nevrátil z prázdninového pobytu, který trávil spolu se sestrou Jarmilou v Palermu u strýce. Tím se mu na dvacet let uzavřela cesta zpět. Jeho strýc, Čestmír Vycpálek, mj. trenér Juventusu Turín, mu pomohl zorientovat se v italském sportu číslo jedna – ve fotbale. A tak svou vášeň proměnil v celoživotní profesní dráhu. Poměrně brzo na sebe upozornil svými výsledky fotbalového trenéra. Vymykal se nejen svou klidnou povahou, ale především smyslem pro poctivost a čestnost. To ho přivedlo do takové situace, že se řadu let nemohl v podstatě volně pohybovat a jeho okolí se muselo bát i o jeho život. Zemanova osobnost je pro mnohé charismatická a jeho svěřenci oceňují jeho pevný charakter.
    07:59
    Nelka Lazovič
      Třiadvacetiletá Srbka Nelka Lazovič patří k velkým talentům brněnského baletu. V roce natáčení dokumentu působila na scéně Moravského národního divadla. V Bělehradě vystudovala za války taneční konzervatoř a hned po maturitách (souběžně na klasickém gymnáziu) se osamostatnila. V zbědovaném Srbsku ale neměla moc šancí, a tak hledala zahraniční angažmá. Našla je v moravské metropoli a je tam šťastná.
      16:04
      Marie Sirakova
        Marie Sirakova měla osud předurčený snad v kolébce. Narodila se v Brně v rodině bulharského zahradníka, ale přestože se v dětství do Bulharska vrátila, poválečná situace ji, byť za víc než dobrodružných podmínek, přivedla na Moravu. Tentokrát severní. Do Havířova. Záhy se se svým manželem stala vyhledávanou dodavatelkou zeleniny i květin.
        Přehrát celé video
        Stopáž27 minut
        Další díl
        18. února 2017

        Napište nám