26 minut

13. února 2016

Obsah dílu

Jiří Podhirna — Mário Radačovský

Části dílu

00:08
Jiří Podhirna
    „Když chce v jižní Koreji začít podnikat Korejec, stačí mu na to pár dní a 500 dolarů na patřičná povolení. Když tady ale chce prorazit cizinec, musí nejprve složit zálohu 100.000 dolarů a prokázat znalost korejštiny. Pak se teprve s vámi začnou bavit o vašem podnikatelském záměru. Korejský trh je chráněný vládou a pokud chce uspět cizinec, je to téměř nadlidský úkol. Nám se to ale podařilo“, říká Jiří Podhirna, spolumajitel malé populární pekárny Trdlo v samém centru Soulu. Pražák Jiří Podhirna patří k těm mladým lidem, které láká překonávání překážek. Proto se rozhodl po absolvování bakalářského studia managementu a podnikání vyrazit studovat do světa. A to až do Asie, do Thajska. Vystudoval tam vysokou školu, získal titul MBA a pak se přihlásil na stipendijní pobyt na postgraduální doktorské studium v korejském Soulu. Tam se poznal se Slovákem Michalem Dutkem a když na různých festivalech zjistili, že v Koreji jsou velice populární české a slovenské výrobky, napadlo je nabídnout Korejcům něco originálního, něco, co by se trefilo do jejich současné obliby České republiky, zvláště Prahy a Českého Krumlova. Do jejich záliby stále něco konzumovat a něco nového poznávat, objevovat a zkoušet. A zvítězil trdelník.
    12:32
    Mário Radačovský
      Mário Radačovský se narodil ve slovenském městečku Partizánské v období rozvinuté totality (je příslušníkem generace, které se říká „Husákovy děti“). Do baletu ho poprvé zavedla teta – bylo mu tehdy asi 7 – spíš z recese, než že by tušila, jaký talent v něm vězí. Rychle se ukázalo, že malý Mário má k tanci vlohy a v 10 letech nastoupil na konzervatoř do Bratislavy. Tak mu začala taneční „řehole“ – tréninky, disciplína, odloučení od blízkých. Zároveň ale nastoupil cestu úspěchů, která ho dovedla až do Brna, kde je v současné době šéfem baletu Národního divadla Brno. Jak bude klikatá, to tehdy samozřejmě nikdo netušil.
      Přehrát celé video
      Stopáž27 minut
      Další díl
      20. února 2016

      Napište nám