27 minut

8. září 2012

Obsah dílu

Itálie a Česko

Části dílu

00:36
Jana Toffanello Plevová
    Dnes jsme v něm spojili osudy dvou zemí; Itálie a Česka. Jinak řečeno, zajímalo nás, jaké to je být cizincem v Itálii a jak u nás.
    Ve Spilimbergu, na severu Itálie, jsme se setkali s Janou Toffanello Plevovou, rodačkou z Brna.Do Itálie jezdila na dovolenou, ale ani náhodou nepřemýšlela o tom, že by v této zemi žila. Ale láska se neptá a tak se ocitla v půvabném, středověkém městečku, které je známé zejména svou mozaikovou tvorbou.
    12:16
    Andreas Pieralli
      Druhý příběh pro nás natočila režisérka Jolana Matějková, kterou zaujal fakt, že tak jako odchází Češky hledat své štěstí do Itálie, k nám migruje řada Italů. Patří k nim i publicista, politolog, překladatel Andreas Pieralli, který se narodil ve Florencii české mamince – profesorce matematiky. Říká, že rád spolupracuje s Čechy a přátelí se s Italy - prý je s nimi legrace a ke konci večera nejsou namol jako Češi. Ale v dlouhodobých vztazích to už prý funguje hůř. Díky skvělé češtině pracuje Andreas jako překladatel, publicista i ekonomický poradce pro Italsko-českou obchodní komoru. Jako novinář se zajímá o témata jako je renesance, humanismus, globalizace, ekologie. Vášnivě rád čte a píše.
      Přehrát celé video
      Stopáž27 minut
      Další díl
      15. září 2012

      Napište nám