Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Harmonium

Harmonium Harmonium bychom mohli označit jako jakési malé varhany. Zvuk v něm však netvoří píšťaly, ale kovové jazýčky. Do tohoto instrumentu se už jako malý kluk zamiloval hudebník Ondřej Mucha. Se svým švagrem houslistou Janem Tománkem se pak začali před časem trumfovat v tom, kdo bude vlastnit hezčí, zachovalejší či vzácnější kus. A vznikla z toho největší expozice těchto nástrojů v Česku, kterou si můžete prohlédnout v Prostějově.

MapaHarmonium
videoHarmonium
...
video video

Harmonium

Krajina břidlice

Krajina břidlice V turistické oblasti nazývané Krajina břidlice v Nízkém Jeseníku a v Oderských vrších se pod zemí ukrývá mnoho starých opuštěných důlních děl. V minulosti v nich havíři dobývali horninu, která region proslavila široko daleko, tedy břidlici.Většina z nich je už nepřístupná, některé si ale i dnes můžete prohlédnout. Vede k nim několik okruhů naučné stezky, které jsou vzájemně propojeny a jejich celková délka je 80 kilometrů.

MapaKrajina břidlice
videoKrajina břidlice
...
video video

Krajina břidlice

Červený kostel v Olomouci

Červený kostel v Olomouci Ve Vědecké knihovně v Olomouci pečují o skoro 2 miliony a 400 tisíc svazků. Co do rozsahu fondu jde o třetí největší instituci svého druhu v republice. Její historie sahá až do druhé poloviny 16. století, kdy byla založena spolu s jezuitskou kolejí. Dnes sídlí v několika budovách, včetně jedné poměrně netradiční – odsvěceného novogotického chrámu v centru města, takzvaného Červeného kostela. Ten stojí za pozornost nejen díky své zajímavé historii, ale také kvůli nedávné rozsáhlé rekonstrukci.

MapaČervený kostel v Olomouci
videoČervený kostel v Olomouci
...
video video

Červený kostel v Olomouci

Slezská Harta

Slezská Harta Nejmladší přehradou u nás je Slezská Harta. Nachází se v podhůří Nízkého Jeseníku nedaleko Bruntálu. Byla vybudovaná na řece Moravici jako zásobárna pitné vody a ochrana místních obyvatel před záplavami. Je dlouhá 13,5 kilometrů a široká až 750 metrů. Pokud budete mít pocit, že už jste ji někde viděli, tak možná ve filmu Johanka z Arku v hlavních rolích s Millou Jovovich a Dustinem Hoffmanem, který se u ní natáčel.

MapaSlezská Harta
videoSlezská Harta
...
video video

Slezská Harta

Veselíčko

Veselíčko Pod Oderskými vrchy, poblíž Lipníka nad Bečvou, leží obec Veselíčko. Přestože v něm žije jen necelá tisícovka obyvatel, má svým návštěvníkům rozhodně co nabídnout. K místním chloubám patří zejména barokní zámek vybudovaný v 18. století na místě někdejší tvrze. Obklopuje ho park plný vzácných dřevin, který je považován za jeden z nejcennějších v této části Moravy. A pozornost si zaslouží i naučná stezka, která připomíná časy, kdy ve vesničce navzdory jejímu jménu veselo rozhodně nebylo.

MapaVeselíčko
videoVeselíčko
...
video video

Veselíčko

Další stránky:1 2 3 4 5 »