Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Pravěká těžba

Pravěká těžba V dalším zastavení vás pozveme pod zem. Nebude to poprvé, kdy budeme vizitýrovat krásu naší země jaksi z druhé strany. Vypravili jsme se do Krumlovského lesa na Znojemsku, kde místní archeologové zkoumají pozůstatky pravěké těžby. Tým profesionálních archeologů překvapily těžební jámy z doby bronzové – rohovec, který se tady těžil, se totiž už v té době příliš nepoužíval. Těch teorií, proč se k téhle dřině naši předci vrátili, je několik. Jedna z nich protežuje vliv magie a potřeba dát najevo úctu k předkům.

MapaPravěká těžba
videoPravěká těžba
...
video video

Pravěká těžba

Orientální zbraně

Orientální zbraně V minoritském klášteru ve Znojmě jsme narazili na expozici orientálních a asijských zbraní. Dokonce právě tady byl pohřben Přemysl Otakar II., než byly jeho ostatky převezeny do Prahy. V roce 1276 byl tento český král uvalen do klatby kvůli sporům s Rudolfem Habsburským. A v muzeu, které jsme navštívili s hledáčkem naší Toulavky, jsme pak viděli 176 orientálních zbraní od šavlí a dýk až k palným zbraním.

MapaOrientální zbraně
videoKlášter ve Znojmě
...
video video

Klášter ve Znojmě

Policejní pouta

Policejní pouta Toulavá kamera předpokládá, že její diváci zřejmě nemají zkušenost s policejními pouty. Proč právě pouty? Pan Šmákal ze Znojma totiž vytvořil jedinečnou kolekci policejních pout. Sám u policie pracuje a zájem o tento netradiční koníček u něj vzbudil jeho kamarád ze Spojených států. Jednou mu totiž poslal právě takováto pouta… a zbytek už nám pan Šmákal dovypráví sám.

MapaPolicejní pouta
videoSbírka pout
...
video video

Sbírka pout

Národní park Podyjí

Národní park Podyjí Pak vás zavedeme do míst, která byla před rokem 1989 bedlivě střežena a kam směla jen hrstka povolaných. Dnes tady narazíte na desítky turistů a návštěvníků, kteří mají společný cíl. Prohlédnout si Národní park Podyjí, perlu jižní Moravy, která si i dnes zachovala svůj panenský ráz. Výhled z Nového hrádku vám určitě vyrazí dech a budete-li přemýšlet, kteráže z těch tří řek je vlastně Dyje, pak vězte, že každá. Dyje tady totiž neuvěřitelně meandruje v skalních útesech, vytváří krásnou přírodu, kde se líbí žít i vzácným živočichům. A nejen jim. Tuhle oblast si totiž oblíbili naši prapředci už ve starší době kamenné.

MapaNárodní park Podyjí
videoNárodní park Podyjí
...
video video

Národní park Podyjí

Vranov

Vranov Na zámku jsme začali a taky tam skončíme. V první zóně národního parku Podyjí navštívíme Vranov, považovaný za jeden z nejkrásnějších barokních skvostů střední Evropy. Podle pověsti je ovšem taky místem, kterému se vyhýbá štěstí. Prý je to trest za to, že jeden z majitelů Vranova podvedl svou lásku vílu Feličitu. Pod skálou, na níž se zámek vypíná, najdete dodnes studánku, která nese její jméno.

MapaVranov
videoVranov
...
video video

Vranov

Další stránky:« 8 9 10 11 12