Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Poklady zbrojnice

Poklady zbrojnice Příznivce vojenské a lovecké historie určitě potěšíme prohlídkou výstavy Poklady zbrojnice, která se zabydlela v několika sálech pardubického zámku. A jedná se vskutku o unikátní podívanou. Sešlo se tu totiž na 400 chladných i palných zbraní a taky brnění a dalších militarií ze šlechtických sbírek schraňovaných na celkem 35 českých a moravských památkách. K vidění je mezi nimi i celá řada unikátů. Třeba kulovnice se skleněnou hlavní nebo takzvaný čtyrák, tedy puška se čtyřmi kulovými hlavněmi. Ale taky část souboru malované renesanční zbroje ze zámku Konopiště, která patří k nejcennějším kouskům svého druhu na světě. Dozvíte se i to, čemu se říkalo těšínka a jaké zbraně používali ti nejmladší studenti kadetních škol.

MapaPoklady zbrojnice
videoPoklady zbrojnice
...
video video

Poklady zbrojnice

Školní mlýn

Školní mlýn V Pardubicích se v historické budově, která slouží Střední průmyslové škole potravinářství a služeb, pyšní jedním technickým unikátem. Mají tam totiž školní mlýn. Postaven byl po druhé světové válce firmou Prokop a synové za spoluúčasti žáků a zaměstnanců školy. A dodnes funguje. Mele se na původních válcových stolicích. Dají se v něm vyrábět všechny druhy mouky. Semele zhruba sedm tun obilí ročně. Nejen, že pomáhá při výuce základů mlynářského řemesla, ale z mouky, která tu vznikne, pak žáci pečou. Takže to tu od rána voní nejrůznějšími dobrotami. Pečivem i cukrářskými výrobky. Pokud byste měli chuť si starou budovu i její poklady prohlédnout osobně, prozradíme vám, kdy se ve škole koná tradiční den otevřených dveří.

MapaŠkolní mlýn
videoŠkolní mlýn
...
video video

Školní mlýn

Houslař

Houslař Jan Veselý z Pardubic vyrůstal v hudební rodině. Pochází z rodu skladatele Zdeňka Fibicha. Více než krásné tóny ho ale od malička, díky pradědečkovi Janu Semerádovi, který se věnoval umělecké truhlařině, lákala vůně dřeva a práce s ním. V dílně prý spolu trávili dlouhé hodiny. A nakonec dokázal spojit obě lásky svých předků a pustil se do výroby houslí. Nahlédneme do jeho dílny, kde se dnes ovšem rodí kupříkladu i violy a taky různé historické nástroje, které už takřka upadly v zapomnění. Postupy používá stejné, jaké znali jeho předchůdci před 250 lety. Dřevo k výrobě používá především starší. Protože nepracuje, nepraská a nekroutí se. A podle Janových slov taky líp zní. Má lepší rezonanční vlastnosti.

MapaHouslař
videoHouslař
...
video video

Houslař

Hvězdárna

Hvězdárna Víte, kde stála první lidová hvězdárna u nás? V Pardubicích a založil ji před 105 lety Baron Arthur Kraus. Otevřel ji tehdy přímo ve svém domě. Vstoupit do ní bylo možné bez placení a výkladu se tu dočkal každý zájemce. Tohle zařízení sice bohužel po smrti svého zakladatele zaniklo, ale místní astronomové na něj nezapomněli. Proto když později vznikla ve městě perníku hvězdárna nová, pojmenovali ji právě po něm. Letos je téhle pozorovatelně oblohy 25 let a my se vypravíme na její prohlídku. Najdeme tu mimo jiné jeden ze dvou největších dalekohledů v naší zemi. A taky různé výstavy, které se snaží návštěvníkům přiblížit vesmír a jeho nej. Dozvíme se taky, že už třem obyvatelům města se dostalo té pocty, že po nich byla pojmenovaná planetka.

MapaHvězdárna
videoHvězdárna
...
video video

Hvězdárna

Pohádková zahrada

Pohádková zahrada V Pardubicích vás nepozveme za perníkem, ale do pohádkové zahrady. Vybudovali ji v odlehlé části města manželé Vojířovi. A co je k tomu vedlo? Velká láska ke zvířatům. Nejprve je chovali na zahradě a do svého zoo koutku nechali nahlížet i návštěvníky. Stejně jako do terárií v bytě. A pak se rozhodli vybudovat větší areál stranou svého domova. Dnes v něm má na víc než hektarové ploše domov na pět desítek zástupců patnácti druhů. Maskotem zahrady je koza Anežka. Odmala vyrůstala s lidmi a společnost jí dělali psi. Je prý rozmazlená a každou chvíli si vynucuje různé výhody. Těšit se můžete i na ovce, berany, ale taky na želvy, poníka nebo dokonce agamu. Všechna zvířata jsou na lidi zvyklá, takže se jich rozhodně nemusíte bát.

MapaPohádková zahrada
videoPohádková zahrada
...
video video

Pohádková zahrada

Další stránky:« 2 3 4 5 6 »