Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Léčivé rostliny

Léčivé rostliny Přímo v centru Hradce Králové vás zavedeme do trochu neobvyklé botanické zahrady. Najdete tu byliny, květiny i keře z celého světa. Většina z nich nachází uplatnění při výrobě léčivých produktů, zahrada je totiž součástí místní farmaceutické fakulty. Slouží tedy především k výuce a výzkumu, ale to neznamená, že veřejnosti je vstup zakázán. Tak se pojďme projít a představit si několik pokladů. Slyšeli jste někdy třeba o Líčidle americkém? Jeho plody se dají využít kupříkladu k barvení vín, likérů, ale taky k vaření marmelád. A za pozornost stojí rovněž Plamatka zelná. Ta už starým indiánům sloužila jako anestetikum při trhání zubů. Takže bychom ji mohli zkusit místo tablet při bolesti chrupu. Ve skleníku nás pak čekají především rostliny tropické a subtropické. A snad ani netřeba dodávat, že i většina z nich umí kurýrovat.

MapaLéčivé rostliny
videoLéčivé rostliny
...
video video

Léčivé rostliny

Městské lesy Hradec Králové

Městské lesy Hradec Králové Obyvatelé i návštěvníci Hradce Králové si mohou z rušných ulic kdykoliv odskočit do klidné přírody. Na dosah totiž mají Městské lesy. V nich bylo upraveno na 250 kilometrů a stezek, které vás provedou nejen pod korunami starých stromů, ale taky mezi řadou zajímavých míst. A některé stezky jsou dokonce tematicky zaměřené, takže můžete vyrazit kupříkladu na planetární nebo pohádkovou. Po té vás provede postavička pojmenovaná Šikulka. Děti láká taky třeba Rytířské hradiště, což je vlastně velké hřiště, které nejmenším umožní užít si středověku. Při naší procházce samozřejmě nezapomeneme zmínit alespoň stručně taky historii lesů, které dostalo město na počátku 14. století darem od římského krále Alberta. A jen dodáme, že na tenhle výlet můžete vyrazit i na bruslích nebo na kole.

MapaMěstské lesy Hradec Králové
videoMěstské lesy Hradec Králové
...
video video

Městské lesy Hradec Králové

Expozice sdělovací a zabezpečovací techniky

Expozice sdělovací a zabezpečovací techniky V Hradci Králové si tentokrát přijdou na své především milovníci techniky, která pomáhala zajišťovat provoz a bezpečnost provozu na kolejích. Právě tam totiž sídlí největší expozice železniční sdělovací a zabezpečovací techniky u nás. Těšit se tam můžete například na žezlo. K čemu sloužilo na dráze? Předávali si ho strojvedoucí jednotlivých vlaků. A ten, který ho měl, mohl směle vyrazit do další stanice, bez obav, že se cestou srazí s nějakým protijedoucím vláčkem. Společně si prohlédneme taky třeba první mechanická návěstidla, ale kromě nich i staré telefony, telegrafní soupravy a další pomůcky. A čekají nás i různé modely, na kterých si vyzkoušíme, jak bychom bezpečnost železničního provozu dokázali zajistit my.

MapaExpozice sdělovací a zabezpečovací techniky
videoExpozice sdělovací a zabezpečovací techniky
...
video video

Expozice sdělovací a zabezpečovací techniky

Rosarium

Rosarium Máte rádi růže? Pak si rozhodně nenechte ujít šanci navštívit soutěžní rosarium v Hradci Králové. Pokud jste o něm ještě nikdy neslyšeli, tak vězte, že oslavilo už své čtyřicáté narozeniny a je dokonce jediným svého druhu v naší části Evropy. A co v něm najdete? Momentálně už víc než tři stovky druhů obdivovaných květin, o kterých se říká, že odemykají léto. A protože je léto za dveřmi, je tu jejich čas. Rosarium je většinu roku veřejnosti nepřístupné, otevírá se jen na dva víkendy. A může se chlubit hotovými poklady. Scházejí se tu totiž zástupkyně zahrad z domova i ze světa a soutěží o titul největší krasavice. A co rozhoduje o vítězce? Třeba barva květu, jeho tvar, vůně i odolnost. A chtěli byste se seznámit s aktuální vítězkou? Budete mít šanci.

MapaRosarium
videoRosarium
...
video video

Rosarium

Kampanologická expozice

Kampanologická expozice Muzeí jsme navštívili za roky našeho toulání už spoustu, dnes se ale vydáme do jednoho neobvyklého. Tušíte, jaké poklady nás čekají v kampanologické expozici? Prozradíme, že zvony. I když to nejsou originály, ale jen sádrové odlitky, dozvíme se při jejich prohlídce spoustu zajímavostí z minulosti. Zvony, jejichž odlitky jsou v kostele Nejsvětější trojice v Suché na Královéhradecku vystaveny, totiž už neexistují. Padly za oběť první světové válce, během níž byly rekvírovány a po roztavení použity na výrobu zbraní. A byla mezi nimi i historická díla. Jeden ze zvonů například sloužil v kostele v Libočanech a odlit byl už v první polovině 18. století. V nejvyšším patře věže pak najdeme jediný originál. A ne ledajaký, jedná se o jeden z nejstarších zvonů Nechanicka, který vyzváněl už v 16. století.

MapaKampanologická expozice
videoKampanologická expozice
...
video video

Kampanologická expozice

Další stránky:« 4 5 6 7 8 »