Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Hrad Bezděz

Hrad Bezděz Bezděz byl naším dalším cílem. Gotický hrad učaroval Karlu Hynku Máchovi. Nechal ho zbudovat Přemysl Otakar II., byla zde i věznice a Karel IV. z něj chtěl zbudovat hrad korunovační - tedy takový, jakým je dnes Karlštejn. My se jím dnes spolu s průvodkyní paní Čandalovou projdeme a co by to bylo za hrad, kdyby neměl své historky?

MapaHrad Bezděz
videoHrad Bezděz
...
video video

Hrad Bezděz

Hrad Sloup

Hrad Sloup Tak trochu divný typ bydlení, alespoň na dnešní dobu, je pro vás připraven v předposlední reportáži. V Hradu Sloup totiž můžete objevit tzv. skalní obydlí, tedy přesněji skalní hrady s různorodými místnůstkami vytesaných do skály – na Kokořínsku v nich žili lidé ještě před několika lety – život lehký neměli – ale o tom všem nám bude vyprávět paní Holubová.

MapaHrad Sloup
videoHrad Sloup
...
video video

Hrad Sloup

Zámek Zákupy

Zámek Zákupy Víte, že císař Ferdinand měl zvláštní libůstku ve sledování technických novinek? A víte, že se rozhodl svou císařskou penzi strávit na zámku v Zákupech na Českolipsku? S chotí Žofií Chotkovou si navíc oba potrpěli na luxus a my si necháme tenhle arcivévodský přepych ukázat a zámkem se provést kastelánkou Miluší Šavrdovou.

MapaZámek Zákupy
videoZámek Zákupy
...
video video

Zámek Zákupy

Hasičské muzeum v Novém Oldřichově

Hasičské muzeum v Novém Oldřichově Za dobrovolnými hasiči se vydáme ve třetí reportáži. Našli jsme je v Novém Oldřichově a jejich hasičské muzeum, které jsme navštívili, si založili už před 26 lety. Dnes se pyšní unikátní sbírkou hasičské techniky, třeba hasičskými auty nebo ruční stříkačkou z 18. století. Na to, aby ji ale mohli tehdy hasiči vůbec použít, se muselo sejít 12 chlapů a dva páry koní. Dnes sem do Oldřichova jezdí spousta obdivovatelů a světe div se, víte kdo taky? Hasiči z celého světa.

MapaHasičské muzeum v Novém Oldřichově
videoHasičské muzeum v Novém Oldřichově
...
video video

Hasičské muzeum v Novém Oldřichově

Výroba masopustních masek

Výroba masopustních masek S masopustním rejem bude souviset i naše druhá reportáž. Vypravili jsme se do Zákup na Českolipsku. Rodina Rydygrových tam totiž vlastní jednu továrničku. Jejímu založení pomohl hlavně šťastný a důmyslný nápad zakladatelů – ti tu od roku 1887 tu vyrábějí masky, papírové příšerky, které k masopustu samozřejmě patří. Dnes v této tradici pokračují jejich potomci. O osudu této manufaktury, kde se už vyrábělo leccos, nám povypráví Zdeněk Rydygr. Nechte se tedy nalákat a podívejte se, jak taková maska vzniká.

MapaVýroba masopustních masek
videoVýroba masopustních masek
...
video video

Výroba masopustních masek

Další stránky:« 9 10 11 12 13