Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Na běžkách z Bedřichova k Jizerce

Na  běžkách z Bedřichova k Jizerce Milovníkům bílé stopy docela určitě nemusíme moc představovat ty v Jizerských horách. Jsou pro běžkaře místem vyhlášeným, upravují se tu strojově nejdéle u nás, už takřka tři desítky let. A bezmála dvě stovky kilometrů nabízejí výlety méně zdatným lyžařům i příznivcům dlouhých toulek. My vyrazíme na dvacetikilometrovou cestu z Bedřichova. Víte, kde přišla původně sklářská obec ke svému jménu? Dostala ho podle otce majitele panství už v 16. století. Zajímavá místa nás čekají i po cestě. Prvním je pomník věnovaný horolezcům, kteří zahynuli v Peru v roce 1970. Tím asi nejpoetičtějším pak rozhledna Královka na stejnojmenném vrchu. Prozradíme, kdy se na něm usadili první obyvatelé a co měli společného s dnes užívaným jménem vrchu. A pak už vyrazíme směrem k Jizerce. Obci, která je známá velkými naměřenými mrazy. Rekordní byl ten, který tu zaznamenali v roce 1944 – tehdy bylo 42 stupňů pod nulou.

MapaNa běžkách z Bedřichova k Jizerce
videoNa běžkách z Bedřichova k Jizerce
...
video video

Na běžkách z Bedřichova k Jizerce

Kořenov

Kořenov Slavná zubačka z Tanvaldu do Kořenova v Jizerských horách letos slaví už své stodvacáté narozeniny. Takže si určitě zaslouží naši návštěvu. Je navíc jedinou svého druhu u nás a také se může pochlubit tím, že překonává největší převýšení. Najdeme na ní také nejstrmější vlakovou zastávku u nás – Desnou Pustinskou. Při projížďce si dopřejeme krásný výhled, ale také si prozradíme něco o fungování ozubnicové železnice. A rozhlížet po horách se budeme i na další zastávce našeho výletu. Tou totiž bude rozhledna Štěpánka, která je letos také jubilantkou. Je jí dokonce ještě o deset let víc než zubačce. Ale stavět ji zr ozhodnutí knížete Kamila Rohana začali už na konci první poloviny 19. století. Jenže jedna cikánka prý panu knížeti předpověděla, že pokud rohlednu postaví, zemře. A tak si nejkrásnější rozhledna v Jizerských horách musela na své dokončení docela dlouho počkat.

MapaKořenov
videoKořenov
...
video video

Kořenov

Vánoční zvyky v podhůří Jizerských hor

Vánoční zvyky v podhůří Jizerských hor Vánoční svátky i období před nimi provázela v časech našich předků celá řada zvyků. S přípravami se začalo už po svátku svatého Martina. Jak přípravy probíhaly v podhůří Jizerských hor, to nám prozradí výstava nazvaná Od svatého Martina do Tří králů, kterou Muzeum Českého ráje připravilo na Dlaskově statku v Dolánkách. Připomeneme si, že k předvánočnímu období patřilo předení nebo draní peří, které bylo možností posedět a pobesedovat. Typické byly například různé magické praktikyna svátek Ondřeje. Na Štědrý den se od rána peklo pečivo z kynutého těsta. Posloužit musela mouka z obilí vypěstovaného na vlastním poli a bobtnání a nabývání těsta mělo zajistit hojnost v příštím roce. Vlastní štědrovečerní tabule musela být pestrá. Dárky v téhle oblasti až do počátku 20. století nosila místo Ježíška Kristydle. Dávala je k betlémům a dozvíme se i to, co u nich děti hlavně nacházely.

MapaVánoční zvyky v podhůří Jizerských hor
videoVánoční zvyky v podhůří Jizerských hor
...
video video

Vánoční zvyky v podhůří Jizerských hor

Hračky z Albrechtic

Hračky z Albrechtic Prastaré obyčejné jojo se krátce ped druhou světovou válkou stalo největším hitem továrny na výrobu hraček v Albrechticích v Jizerských horách. Vyrobili tu a do světa vyvezli miliony kusů. Sortiment továrny, která byla v té době největší svého druhu v Evropě a zaměstnávala přibližně 1300 lidí, býval ale samozřejmě mnohem pestřejší. Co všechno se tu narodilo, to se dozvíme při návštěvě archivu, kde jsou uchovány modely výrobků od roku 1910. Dochovalo se i staré zařízení, které si mohou návštěvníci prohlédnout při exkurzích. Připomeneme si ovšem i méně slavné časy, kdy se v továrně, víc než hračky pro potěšení dětí, vyráběly zbraně na bojiště druhé světové války.

MapaHračky z Albrechtic
videoTovárna na výrobu hraček v Albrechticích
...
video video

Továrna na výrobu hraček v Albrechticích

Smržovka

Smržovka Do Smržovky v Jizerských horách nás přilákala turistická cesta nazvaná Smržovský vyhlídkový okruh, která na zhruba třinácti kilometrech představuje hned několik zajímavých míst. Minout nemůžeme místo, kde pramení řeka Nisa. I když na našem území protéká jen její menší část, stojí za zastavení. Pak se porozhlédneme po Smržovce. Zastavíme se v místní chloubě, kostelu svatého archanděla Michaela, který byl vybudován v barokním slohu. Jenže v minulém století vyhořel, a tak musel absolvovat nákladnou rekonstrukci. Dalším naším cílem bude víc než sto metrů dlouhý kamenný most a výhled do kraje si dopřejeme z rozhledny na vrcholu Černé Studnice, kterou nechal německý horský spolek vystavět už před víc než sto lety.

MapaSmržovka
videoSmržovka
...
video video

Smržovka

Další stránky:1 2 3 4