Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Frantík

Frantík Františkovy Lázně proslavil Frantík – soška, k níž se sjíždějí ženy z celého světa. Dnes už legendární pověst totiž praví, že dotknou-li se jeho palce na pravé noze, do 9 měsíců se jim narodí kluk. Lázně se jmenují po svém duchovním otci císaři Františkovi I. – a název přežil. Jen ten Frantík měl v dobách socializmu namále. Proč? To se dozvíte v naší reportáži.

MapaFrantík
videoFrantiškovy Lázně
...
video video

Františkovy Lázně

Hora Dyleň

Hora Dyleň Víte, že démon hory Dyleň Votana vystavěl podle pověsti město ze zlata, které pro něj získali těžbou pracovití permoníci? Když ale do města přišli noví obyvatelé, podlehli mamonu a Votana je za to potrestal. Z této hory, o níž místní tvrdí, že oplývá nedotčenou přírodou, kterou v Česku jinde nenajdete, je vidět na všechny světové strany – do Bavorska, Slavkovský les a prý i vrcholky Alp. Dá se tu velmi pěkně kochat výhledem i odpočívat.

MapaHora Dyleň
videoNaučná stezka Dyleň
...
video video

Naučná stezka Dyleň

Sopka

Sopka Velikonoce – takové malé zemětřesení, kdy se chvěje a třese každá pomlázka a strachy hlavně děvčata mladší. A o jiném třesení bude naše další reportáž. Vypravili jsme se v ní do západních Čech ke Komorní Hůrce. Jde o naši nejmladší sopku, v níž to neustále vře. Tomuhle geofyzikálnímu jevu přisuzovali lidi i různé bájné významy: zatopilo se v kotli a ten vybuchl tak, že se minerální vody rozlily po celém Chebsku. Ony totiž ty otřesy a ta západočeské minerálka spolu totiž souvisejí.

MapaSopka
videoSopka Komorní Hůrka
...
video video

Sopka Komorní Hůrka

Cheb

Cheb Třetí nejstarší město v Česku je Cheb. A v chebské historii sehrály nezastupitelnou roli městské věže. Vytvářejí jakýsi pomyslný věžní triangl. Nejenže je z nich krásný rozhled do okolí, plnily i strategické funkce: třeba z nich faráři ukazovali českým nebo německým uprchlíkům cestu na západ. Podle Chebanů je ale tou nejkrásnější věží ta patřící ke kostelu zvěstování Panny Marie, který je spojený s františkánským klášterem.

MapaCheb
videoCheb
...
video video

Cheb

Hrad Vildštejn

Hrad Vildštejn Víte, kde je Vildštejn neboli Skalná? Na mapách ho dnes už asi opět najdete. Osm století se na nich udržel, po druhé světové válce se z map vytratil. Dnes ale funguje – a my si ho prohlédneme. Dobovým kostým průvodkyně nám povypráví o jeho pohnuté historii i o legendách spojených s hradem. Na hradu sice můžete narazit i na upírku, ale vzít s sebou můžete i své děti.

MapaHrad Vildštejn
videoHrad Vildštejn
...
video video

Hrad Vildštejn

Další stránky:« 29 30 31 32 33 »