Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Jízdárna Světce

Jízdárna Světce Vzácných historických památek máme na našem území spoustu, ale víte, že je mezi nimi i jedná jízdárna? Najdeme ji ve Světcích na Tachovsku a je vzpomínkou na časy slavného generála Alfréda Windischgrätze. Tachovské panství patřilo rodu už od druhé poloviny osmnáctého století, Alfréd dokončil přestavbu tachovského zámku a hlavně na místě bývalého kláštera ve Světcích nechal vybudovat jízdárnu, kterou velikostí předčila jen vídeňská. Vešlo se do ní celkem 24 koní a užívali si zajímavého prostředí. Neobvyklý je například krov s proskleným světlíkem, který by dokázal zajistit světlo celému házenkářskému hřišti. Ve dvacátém století objektu osud moc nepřál, dokonce mu na nějskou dobu byl odebrán statut chráněné památky, ale po velké rekonstrukci patří opět k chloubám Tachovska.

MapaJízdárna Světce
videoJízdárna Světce
...
video video

Jízdárna Světce

Muzeum železné opony

Muzeum železné opony Dráty a vysílačky nás přivítají v Muzeu železné opony v Rozvadově. Mnozí z nás si nejspíš vzpomenou na doby, kdy cesta přes hranice směrem k západním sousedům bývala velkou vzácností. V muzeu se dozvíme nejen o období, kdy patřil Rozvadov k místům, která dělila starý kontinent. Unikátní dokumentární fotografie, z nichž mnohé ještě nikdy nebyly vystaveny, nám připomenou i další epochy 20. století. Dobu,kdy se Německo snažilo podmanit si Evropu, ale také Kubánskou krizi nebo války v Koreji a Vietnamu. Prohlédnout si ovšem můžeme například také telefon sloužící k přímemu spojení prezidenta Gustáva Husáka s Moskvou.

MapaMuzeum železné opony
videoMuzeum železné opony
...
video video

Muzeum železné opony

Svojšín

Svojšín Svojšín na Tachovku má jen necelou pětistovku obyvatel, ale ti se mohou chlubit celou řadou pamětihodností. Tou nejzajímavější a také nejstarší je kostel s románskou věží. Nedávné průzkumy dřeva, které posloužilo jajo stavební materiál, odborníci zjistili, že tu minimálně její část stojí už od roku 1149. Prohlédneme si malá okénka, která sloužila mimo jiné jako střílny. Nahlédneme i do podzemní kobky a projdeme se samozřejmě i kostelem, jehož současná podoba pochází z období baroka. Hned před kostelem pak najdeme smírčí kříž, jeden z nejmenších u nás. A zastavíme se ještě na zámku, kde nás čekají zažloutlé fotky bývalých majitelů panství a také vesnice v dávné podobě.

MapaSvojšín
videoSvojšín
...
video video

Svojšín

Podkovák

Podkovák Do dosud neobjevených končin Tachovska nás zavede nová naučná stezka. Možná budete mít pocit, že jsme vás zavedli do kanadské divočiny, ale opravdu zůstaneme na západě Čech. Stezka vede přírodní rezervací Podkovák. K největším lákadlům tu patří rašeliniště, jedno z nejvzácnějších v Českém lese. V něm se seznámíme s řadou zajímavých rostlin, kterým zdejší půda dělá dobře. Z některých prý dokonce učinila masožravky. Zastavíme se také v místech, kde ještě za první republiky stávala sklářská osada Nová Knížecí Huť. A vydáme se dokonce do bobřího ráje na Kolmu.

MapaPodkovák
videoNová naučná stezka na Tachovsku
...
video video

Nová naučná stezka na Tachovsku

Bezdružická lokálka

Bezdružická lokálka Na trať mezi Pňovany a Bezdružice vyrážejí milovníci přírody i starých časů. Bezdružická lokálka totiž jezdí po trati, která pamatuje už časy posledního habsburského monarchy a díky místním nadšencům jezdí dodnes. Při našem výletu si připomeneme časy parních lokomotiv, ale čeká nás i modernější motorový vláček. V nádražáckém slangu se mu říká „Hurvínek“. Je dokonce filmovou hvězdou, prože si zahrál ve slavné komedii o slunci a senu.

MapaBezdružická lokálka
videoBezdružická lokálka
...
video video

Bezdružická lokálka

Další stránky:« 3 4 5 6 7 »