Reportáže v regionech

Vyhledávat podle textu »

Skanzen Vysoký Chlumec

Skanzen Vysoký Chlumec Skanzen Vysoký Chlumec začal růst před třinácti lety zásluhou Hornického muzea v Příbrami. Prvním objektem v něm byl roubený dům z Obděnic, který pamatuje osmnácté století. Dnes už je v areálu historických staveb patnáct. Posledním přírůstkem je mlýn, u jehož zrodu stál v 19. století v Radešicích mlynář Jakub Jedlička. Mlouka se v něm mlela ještě ve století dvacátém, ale pak mlýnské kolo utichlo a starý dům začal pustnout. Kdo ví, jaký by byl jeho další osud nebýt přestěhování. Při prohlídce si povíme také pár zajímavostí o mlynářském životě a práci. A samozřejmě si popíšeme, jak takové mletí vypadalo. Na závěr vás ještě pozveme na den řemesel.

MapaSkanzen Vysoký Chlumec
videoSkanzen Vysoký Chlumec
...
video video

Skanzen Vysoký Chlumec

Skryje

Skryje Skryje na Rakovnicku proslavil zejména slavný francouzský přírodovědec Joachim Barrande. V okolí našel množství zkamenělin z období nejstarších prvohor. Ty mu prý učarovaly natolik, že se z inženýra proměnil v paleontologa. A ve Skryjích si najímal pomocníky pro hledání ve skalách. I díky němu se místní pyšní velmi cennou sbírkou trilobitů a dalších zkamenělin, které si můžete prohlédnout v Památníku Joachima Barrandeho. Ve Skryjích si ale na své přijdou i ti, kteří přírodovědu v lásce příliš nemají. Některým se bude líbit zejména soubor staveb lidové architektury z 18. století, který zdobí náves. A další návštěvníky určitě nadchne okolní příroda nebo nedaleký hrad Týřov.

MapaSkryje
videoPamátník Joachima Barranda
...
video video

Památník Joachima Barranda

Mělnické podzemí

Mělnické podzemí Mělník jsme navštívili už několikrát. To ovšem neznanemá, že bychom v něm už neměli co objevovat a obdivovat. Tentokrát zavítáme pod zem. Mělnické podzemí je opravdovým unikátem, ukryté chodby totiž spojovaly všechny středověké domy a vedly prý až na zámek. Takže jsou to prostory pěkně rozlehlé. Váží se k nim samozřejmě také pověsti. Jedna říká, že právě tady odpočívá svatý Václav s družinou rytířů, aby mohl v časech nejhorších Čechům pomoci. Další pak mluví o ukrytém pokladu. Ten lidé hledávali hlavně v čase velikonočním, ale dosud marně. Porozhlédneme se ale i po méně tajemných částech města. Pozornost si určitě zaslouží expozice historických kočárků, kde svůj oblíbený najde snad každý. Pohromadě je jich totiž vystaveno zhruba 250.

MapaMělnické podzemí
videoMělnické podzemí
...
video video

Mělnické podzemí

Muzeum motocyklů Dobříš

Muzeum motocyklů Dobříš V Dobříši jsme nedávno obdivovali krásný zámek s rozlehlou zahradou a parkem. Neprozradili jsme vám ale, že při jeho návštěvě si přijdou na své i milovníci motorových zázraků na dvou kolech. Pan Václav Šafránek tu představuje svou sbírku. Věnuje se jí už roky, nadšení pro tyhle stroje nejspíš podědil. Soustředí se hlavně na ty s českou značkou, protože chce připomenout, že naši výrobci patřili k vyhlášeným i daleko za hranicemi své vlasti. V expozici tak nemůže chybět slavná JAWA 250 „pérák“, která získala na světové výstavě v Paříži v roce 1946 zlatou medaili. Prohlédneme si i další poklady. Pan Šafránek je všechny zná víc než dobře, většinu z nich totiž i sám renovoval.

MapaMuzeum motocyklů Dobříš
videoMuzeum motocyklů Dobříš
...
video video

Muzeum motocyklů Dobříš

Velikonoce v Kouřimi

Velikonoce v Kouřimi Velikonoce jsou svátky prastaré a jejich průběh stále připomíná, že především křesťanské. Nejspíš všichni víme, jak se říká jednotlivým dnům a co symbolizují. I to, že svátkům předchází čtyřicetidenní postní období. Znáte ale také to, jak se jmenují jednotlivé neděle v tomto období? Tak třeba hned té první se říká Černá, druhé pak Pražná. Povíme si, proč. Dozvíme se i to, že jedním z neoblíbenějších dnů postního období byla neděle Družebná, kdy bylo dovoleno bujaře se veselit. Při návštěvě Muzea lidových staveb v Kouřimi, kam se za vyprávěním o Velikonocích vypravíme, nezapomeneme samozřejmě ani na dobroty, bez kterých si ani dnes neumíme představit sváteční stůl.

MapaVelikonoce v Kouřimi
videoVelikonoce v Kouřimi
...
video video

Velikonoce v Kouřimi

Další stránky:« 82 83 84 85 86 »