Zajímavosti o Vlaticích

Valtice Valticím se říká hlavní město vína a víno si vás tu najde opravdu všude. Ať už se vydáte do expozice historických vinařských lisů, projedete se na kole po vinařské stezce nebo se rozhodnete prozkoumat valtické podzemí. Nejkrásnější výhled na město je z kolonády na Reistně, kterou nechal postavit kníže Josef I. z Lichtenštejna. Nápisy „Syn otci, bratr bratrům“ uprostřed severní strany kolonády a „Nezapomenutelným předkům jediný zůstávající syn“ uprostřed jižní strany připomínají, že pro knížete byla tato stavba bolestnou vzpomínkou a zároveň památníkem zesnulých předků, zejména otce Františka Josefa I.

Nejpozoruhodnější stavbou celého areálu je ale bezesporu zámek, jedna z nejrozsáhlejších světských barokních staveb na Moravě. Až do konce první světové války patřily Valtice Dolnímu Rakousku, Československo je získalo v roce 1920. Zámek sloužil rodu Lichtenštejnů jako „rodinný domek“. ¨Na konci 2. světové války byl zdevastován ruskými zajatci, kteří zde očekávali na repatriaci. Jako zrádce je po příchodu Rudé armády postříleli. Po válce byla rozkradena a zničena část mobiliáře a v polovině roku 1947 byl ve východním křídle zřízen ženský tábor nucených prací. Vězněné ženy pracovaly převážně ve statcích a vinných sklepech. Celý zámek na dohled od „železné opony“ byl v době komunistické totalitní moci trvale devastován a nepatřičně využíván jako prostor pro výrobu, dílny a dopravu. Řada skladů a provozů byla v hlavní budově, v jízdárně byla zřízena sušárna tabáku a v roce 1964 bylo zdemolováno divadlo a vzniklo v něm parkoviště traktorů.

Postupná obnova zámku začala v průběhu sedmdesátých let minulého století a pokračuje dodnes. V roce 2015 byla obnovena jízdárna a v původních historických zdech byla vystavěna prostorová replika pozdně barokního (klasicistního) divadla.

Státní zámek Valtice
web: www.zamek-valtice.cz
e-mail: valtice@npu.cz
telefon: +420 519 352 423