Světoví vinaři v pěstitelských oblastech, tentokrát na úrodných svazích u našich západních sousedů (2003). Scénář a režie J. Hykl

Je-li některá odrůda skutečně řízná, je to důkladný Ryzlink, a má-li být nějaký region vybrán pro zdůraznění této říznosti, musí to být region Mosel Saar Ruwer. Ryzlink je tu pěstován na srázných, břidlicovitých svazích. Kombinuje v sobě relativně vysokou kyselost se znaky lehkosti a elegance. Špičková vína nejsou nikdy hubená, mají vysoký extrakt, který spolu s kyselostí zintenzivňuje aroma. Dokonce i v těch nejteplejších ročnících si vína kategorií Výběr a Výběr z bobulí zachovávají říznost. I ta nejskromnější vína si ve sluncem požehnaných ročnících ponechávají svěžest a vitalitu, která ve vínech z teplejších regionů chybí.

Franky jsou neobvyklé tím, že vyrábějí více vína ze Sylvánského než z Ryzlinku. V chuti a síle se liší od delikátní sladkosti většiny německých vín. Sylvánské zelené má plnou chuť a je zemitě hořké, někdy dospívá až do kouřové komplexnosti. Pro Franky je typický vysoký podíl suchých bílých vín, prodávaných ve zvláštně tvarovaných lahvích – kamenáčích, německy bocksbeutel, jejichž tvar je chráněn jen pro oblast Franky. Suchá francká vína v lahvích zvláštního tvaru jsou v Německu považována za specialitu, která dociluje velmi dobrých cen na trhu.

Stopáž28 minut
Rok výroby 2003
 ST
ŽánrDokument