Eva Holubová: Zvláštní tým - stárnoucí matka a její stárnoucí mládě

S Tomášem Vorlem pravidelně spolupracuješ již od jeho studentských filmů. Můžete se ještě vzájemně nějak překvapit?

To je na mne moc filosofický, já takhle nepřemýšlím. Podle mne každej procházíme vývojem, naše JÁ ovlivňuje spousta faktorů, jako zrání, stárnutí, situace, jimiž jsme prošli, v nichž se nacházíme…, dění u nás, ve světě… Překvapujeme se tedy všichni navzájem, mile, nemile, kladně, záporně…S Tomíkem to mám stejný. To je na životě to silný a krásný, to mne na něm baví.

Je taková spolupráce, kdy si rozumíte skoro beze slov v něčem ošidná – nemůže se z ní stát stereotyp, rutina? Jak se tomu bráníte?

Tak ze všeho se může stát rutina, ze spolupráce, z manželství či z přátelství. A může být i hezká!!:):) Hlavně, ať se z toho nestane ruština!!!

Čím tě Tomáš Vorel spolehlivě vždy rozčílí?

Ničím. Občas mě vysiluje jeho urputnost a posedlost. Ale jeho ta moje zřejmě taky.

Čím tě naopak vždycky potěší?

Tak právě tou urputností, s jakou tvoří, nedbaje na osobní život a na zdraví. Je pravej, žádná kašírka. A mám ráda jeho humor. Ráda si s ním vyprávím. Je přístupný dialogu v osobním životě i v práci. A říká, co si myslí, ať to hladí či bolí…

Při natáčení jsi říkala, že ve stylizaci Lubošovi maminky konečně vypadáš na svůj věk, což samozřejmě není pravda, ale prozradila jsi, že ti v něčem připomínala tvou tchýni – měla jsi ještě nějaké jiné inspirace?

Ano. A ještě několik žen, které jsem poznala během svého života. Prostě mámy!!! Většina z nich byla z venkova.

Jak moc jste se s Jakubem Kohákem znali? Překvapil tě něčím? Jeho mediální obraz může být přece jen trochu zavádějící…

Točila jsem s ním jednu reklamu a měla jsem malou roli u něho v pohádce. Já Kubův mediální obraz nesleduju. Pochopila jsem okamžitě, proč ho Tomáš obsadil. Jakub je chytrej a citlivej. Se smyslem pro humor, kterej mne baví, ale i smyslem pro obyčejný i neobyčejný věci života. Během natáčení tyhle moje názory nejen potvrdil, ale i umocnil. A dost, já tady nebudu přece hodnotit Koháka!!!:):):) Aby si ze mne pak utahoval?!? Nechme to na kritičku Spáčilovou. Ta se tím živí.

Myslím, že ve filmu divák může najít dost důvodů, proč si Luboše a jeho „mamku“ oblíbit. Mohla bys nabídnout svůj pohled na to, proč mohou být divákovi blízcí?

Tak tohle už vůbec nebudu rozvádět. Nechme to na divákovi, buď nás vezme, nebo ne. Lidi nepotřebujou návod. Mně osobně ti dva byli blízcí, poněvadž tvořili - tvoří zvláštní tým. Matka a její mládě. Stárnoucí matka a její stárnoucí mládě.