Jak nakupovat

Čaj

7. 1. 2008

Čaj si můžeme koupit buď v sáčcích, nebo sypaný. Čaj v sáčcích se u nás začal prodávat teprve v šedesátých letech minulého století, 80 % prodaného čaje je právě v sáčcích, přitom kvalitnější a v poslední době stále oblíbenější je čaj sypaný. Čaje se dělí podle způsobu zpracování sklizených lístků.

Ve specializovaných prodejnách najdeme i čaje, které nejen skvěle chutnají, ale i hezky vypadají.

Čaj se nevaří, ale zalévá – různé čaje různě teplou vodou, proto se vždy o přípravě konkrétního čaje poraďte ve specializovaném obchodě s odborníkem.

Kvalitní čaj má povzbudivé účinky.
Obsahuje mnoho prospěšných látek pro naše tělo.
Posiluje centrální nervový systém.

Zelený čaj obsahuje vitamíny A a C a také látky, které mají mírně zásadité účinky. Ty neutralizují kyseliny. Neslazený čaj psychicky povzbudí a pročistí tělo.

Pokud si kupujeme sypaný čaj, musíme se dívat, jak ho prodejce skladuje a doma dáme čaj nejraději do tmavé skleněné nádoby mimo dosah jakýchkoliv vůní či pachů. Pamatujte si, že světlo je stejně velkým nepřítelem čaje jako vlhkost či cizí vůně.

Nekupujte velké zásoby čaje – své vlastnosti si zachovává od sklizně do sklizně, tedy jeden rok.

Autor reportáže: Maria Křepelková


Přejít na obsah dílu

Vyhledávání v archivu reportáží