55 minut

25. listopadu 2021

Obsah dílu

Česko vstoupí do nouzového stavu — Zpřísněná opatření kvůli epidemii covidu-19 — Vývoj počtu nakažených — Transport pacientů mezi nemocnicemi — Česko na rozcestí — Očkování dětí ve věku 5 až 11 let — Platnost očkování v covid pasech EU — Slovensko v první den uzávěry — Kdo bude novým ministrem průmyslu — Seriál o Beatles režiséra Petera Jacksona — Mimořádná schůze ministrů pro migraci — Ceny pohonných hmot — Světlice zranila turistku — Čekání na sníh — Předpověď počasí na víkend — Zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték — Přísnější pravidla pro hypotéky — Hypotéky v říjnu 2021 — Bydlení v nájemním bytě — Převoz prezidenta Zemana do Lán — Soud o těžbu kamene z lánské obory — Vedení výborů — Nový šéf Interpolu — Ruský soud o zrušení lidskoprávní organizace — Růst cen tepla a teplé vody — Neštěstí v ruském dole — Nizozemský král pilotem — Upouštění orlické přehrady — Nahánění divočáků v lázeňských lesích — Tramvaj v izraelském podzemí — Koncert hornisty Radka Baboráka

Části dílu

00:39
Česko vstoupí do nouzového stavu
    Vláda v demisi vyhlásila nouzový stav, platit začne dnes o půlnoci. Trvat by měl třicet dní. S případným prodloužením by musela souhlasit Poslanecká sněmovna, ta může rozhodnutí kabinetu taky zrušit.
    01:30
    Zpřísněná opatření kvůli epidemii covidu-19
      Vláda v demisi dnes taky vyhlásila řadu nových opatření – restaurace budou muset být nově mezi desátou hodin večer a šestou ranní zavřené, hromadných akcí se bude moct zúčastnit nejvýš tisíc lidí a zrušené jsou taky vánoční trhy.
      05:22
      Vývoj počtu nakažených
        Včera v Česku přibylo 18 tisíc pozitivně testovaných, to je dosud vůbec nejvyšší středeční číslo.
        06:00
        Transport pacientů mezi nemocnicemi
          Osmnáct pacientů s covidem převezli dnes záchranáři z brněnských fakultních nemocnic do několika zařízení v Praze. Má to alespoň na pár dní ulevit jihomoravským nemocnicím, které jsou pacienty s koronavirem zahlcené.
          08:43
          Česko na rozcestí
            Hostem Událostí je ministr zdravotnictví Adam Vojtěch /nestr. za ANO/.
            12:11
            Očkování dětí ve věku 5 až 11 let
              Očkování proti covidu-19 se otevírá další věkové skupině. Evropská agentura pro léčivé přípravky dnes doporučila schválit vakcínu od společností Pfizer/BioNTech i pro děti od pěti do jedenácti let.
              14:41
              Platnost očkování v covid pasech EU
                Země Evropské unie by měly v covidových pasech uznávat plné očkování po dobu devíti měsíců. Vyplývá to z návrhu, který zveřejnila Evropská komise. Certifikáty mají být dál k dispozici nejen lidem očkovaným nebo po prodělaném koronaviru, ale také po negativním testu.
                15:00
                Slovensko v první den uzávěry
                  Slovensko prožilo první den v celostátní uzávěře. Platí zákaz vycházení a fungují jen základní obchody a služby. Školy pokračují v prezenční výuce, což někteří odborníci kritizují. Země zaznamenala už druhý den po sobě víc než 10 tisíc infikovaných.
                  17:33
                  Kdo bude novým ministrem průmyslu
                    Místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik oznámil, že se nebude ucházet o funkci ministra průmyslu v nové vládě. Nominace se vzdal kvůli pochybnostem o svém dřívějším podnikání a možném střetu zájmů.
                    19:34
                    Seriál o Beatles režiséra Petera Jacksona
                      Poslední koncert spolu odehráli před více než padesáti lety, přesto nad písněmi Beatles žasnou stále nové generace posluchačů. Fanoušci si mohou ode dneška pustit seriál o vzniku alba Let It Be.
                      22:22
                      Mimořádná schůze ministrů pro migraci
                        V reakci na včerejší tragédii, při které přišly na moři o život tři desítky lidí, navrhuje francouzská vláda společný postup řešení krize. Na víkend svolala mimořádnou schůzku ministrů pro migraci z Francie, Británie, Nizozemska, Belgie a Německa.
                        24:48
                        Ceny pohonných hmot
                          Ceny pohonných hmot přestaly růst, i tak ale zůstávají nejvyšší za posledních devět let. Litr Naturalu průměrně stojí 37 korun a 20 haléřů, nafta zhruba o korunu míň.
                          25:10
                          Světlice zranila turistku
                            Až dva roky vězení hrozí muži z Nizozemska – světlicí, kterou zapálil na Staroměstském náměstí, zranil turistku. Případ policie projednává ve zkráceném řízení, mladíka podezírá z výtržnictví. Pyrotechniku měl hodit mezi skupinu turistů, ženu popálila na ruce a musela vyhledat lékaře.
                            25:30
                            Čekání na sníh
                              Teploty pod nulou a bílé sjezdovky. Provozovatelé se připravují na letošní sezonu a zasněžují svahy. V pohotovosti jsou taky silničáři se svou technikou a zásobami soli.
                              27:21
                              Předpověď počasí na víkend
                                Živý vstup meteoroložky Aleny Zárybnické.
                                29:38
                                Zpřísnění pravidel pro poskytování hypoték
                                  Podmínky pro poskytnutí hypoték se od dubna zpřísní. Rozhodla o tom Česká národní banka. Komerční banky nebudou smět půjčit víc než osmdesát procent hodnoty zastavené nemovitosti.
                                  30:22
                                  Přísnější pravidla pro hypotéky
                                    Nová pravidla začnou platit až na jaře příštího roku. Guvernér ale dnes na tiskové konferenci vyzval banky, aby limity u nově domlouvaných smluv začaly dodržovat hned, jak to bude možné.
                                    32:41
                                    Hypotéky v říjnu 2021
                                      Zájem o hypotéky přetrvává navzdory tomu, že se úrokové sazby postupně zvyšují. V říjnu banky poskytly úvěry na bydlení za 40 miliard korun. Průměrná úroková sazba, která sčítá nové půjčky i refinancované úvěry, vzrostla na 2,52 procenta.
                                      33:37
                                      Bydlení v nájemním bytě
                                        Kvůli drahým hypotékám i bytům čeká realitní trh radikální změna. Roste totiž počet lidí, kteří se chtějí nastěhovat do nájemního bytu a žít v něm dlouhodobě. Ve městech se dokonce staví už i celé bytové domy určené k pronájmu.
                                        35:35
                                        Převoz prezidenta Zemana do Lán
                                          Prezident Miloš Zeman byl dnes propuštěn z pražské Ústřední vojenské nemocnice. Strávil tam v rámci hospitalizace 46 nocí. Hlava státu se rozhodla využít služeb zdravotní péče v domácím prostředí.
                                          39:06
                                          Soud o těžbu kamene z lánské obory
                                            Před Okresním soudem v Kladně podruhé stanul šéf Lesní správy Lány Miloš Baláka. Obžaloba ho tentokrát viní z toho, že v sídle prezidenta nechal vytěžit na 40 tisíc tun kamene a část měl pod cenou prodat.
                                            41:29
                                            Vedení výborů
                                              Další sněmovní výbory si dnes zvolily nové vedení. Ten evropský má dál řídit lidovec Ondřej Benešík, zdravotnický pak nově Bohuslav Svoboda z ODS. Neúspěšný kandidát na místopředsedu sněmovny za SPD Tomio Okamura stane v čele petičního výboru.
                                              41:54
                                              Nový šéf Interpolu
                                                Česká policistka Šárka Havránková neuspěla v souboji o křeslo prezidenta Interpolu. Více než dvě třetiny hlasů Valného shromáždění získal její konkurent ze Spojených arabských emirátů Ahmad Násir Raísí.
                                                42:18
                                                Ruský soud o zrušení lidskoprávní organizace
                                                  Zákaz organizace Memorial začal v Moskvě na návrh ruské generální prokuratury projednávat nejvyšší soud. Jde o nejstarší ruské sdružení, které hájí lidská práva.
                                                  45:31
                                                  Růst cen tepla a teplé vody
                                                    Nejvíc za posledních 13 let. Třeba v Hradci Králové si průměrná domácnost připlatí ročně 1200 Kč, v Českých Budějovicích 1300 Kč a v Plzni 1320 Kč.
                                                    47:29
                                                    Neštěstí v ruském dole
                                                      Nejmíň 11 horníků zemřelo při explozi v dole na ruské Sibiři, desítky dalších skončily v nemocnici. Dál pod zemí zůstává 35 lidí, operaci na jejich záchranu úřady ale pozastavily kvůli riziku dalšího výbuchu.
                                                      47:52
                                                      Nizozemský král pilotem
                                                        Letadlo s pasažéry z Amsterdamu včera do Prahy dopravil sám nizozemský král. Vilém Alexander byl kopilotem charterového letu společnosti KLM. Na palubě byli převážně fanoušci fotbalového Feyenoordu, který dnes sehraje zápas Konferenční ligy s pražskou Slavií.
                                                        48:16
                                                        Upouštění orlické přehrady
                                                          Hladina orlické přehrady klesla od poloviny října skoro o šest metrů. Povodí Vltavy ji snížilo záměrně. Hlavně proto, aby jeho pracovníci mohli po sezoně upravit a uklidit břehy nádrže.
                                                          50:04
                                                          Nahánění divočáků v lázeňských lesích
                                                            Lov divokých prasat v lázeňských lesích – na naháňku se ráno vydali karlovarští myslivci. Přemnožení divočáci se totiž stále častěji běžně toulají i v obydlené zóně. Dnes tak kvůli bezpečnosti museli lesníci omezit vstup místním i turistům do oblíbených přírodních oblastí.
                                                            50:57
                                                            Tramvaj v izraelském podzemí
                                                              V Tel Avivu se dokončuje první linka tramvajové rychlodráhy, která zčásti vede pod zemí. Třímilionové město o ní dlouho jen mluvilo. Budování tunelů pod písečnými dunami ale není vůbec jednoduché.
                                                              53:08
                                                              Koncert hornisty Radka Baboráka
                                                                Koncert, kde má hlavní roli lesní roh Radka Baboráka. Díváme se do Smetanovy síně pražského Obecního domu. Hornista tu vystoupí za doprovodu Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK vedeného šéfdirigentem Tomášem Braunerem a uvedou koncert pro lesní roh a orchestr Jiřího Pauera.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž55 minut
                                                                Další díl
                                                                26. listopadu 2021

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž55 minut

                                                                23. dubna

                                                                Headlines — Debata o nové bankovní dani — Budoucnost daně z mimořádných zisků — Čistý zisk bank v Česku — Schůzka lídrů vládních stran — Britská pomoc Ukrajině — Evakuace na Ukrajině — Dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny do EU — Mrazy v Česku vrcholí — Nový šéf Vojenského zpravodajství — Podezření na špionáž pro Čínu — Britské vyhošťování nelegálních migrantů — Nákup potravin v online obchodu — Zásilkový výdej léků na předpis — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Čísla politických subjektů pro volby do EP — Soud s Janem Cimickým — Právo spotřebitele na opravu — Napadený web České noviny — Hazardní chování na kolejích — Otevření památníku holokaustu Romů a Sintů — Podoba památníku v Letech — Osudy z koncentračního tábora v Letech — Pohnutá historie místa — Propalestinské demonstrace v USA — Zadržení gangu v Oděse — Nový ředitel SÚKL — Peníze na celoplošné sociální služby — Soud za akci Asanace — Proslavil ho Miloš Jakeš, teď z něj budou byty — Testování nových padáků — Obovené spojení se sondou Voyager 1 — Trpké oslavy svátku Pesach — Pátrání po Pavlu Zítkovi — Test uzávěry na přehradě Fláje — Statečné psí srdce — Academia film festival v Olomouci

                                                                23. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                23. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                23. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                22. dubna

                                                                Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                                22. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                22. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                22. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                21. dubna

                                                                Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                                21. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                21. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                21. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                20. dubna

                                                                Hospodaření obcí a krajů — Jednání o rozpočtovém určení daní — Rozpočty samospráv v rekordním přebytku — Zákon o zhraniční pomoci v americkém Kongresu — Ceny bytů i nájmů opět rostou — Trh s nemovitostmi — Počasí komplikuje dopravu — Silničáři drží zimní pohotovost — Istanbulská úmluva — Úklid odpadků — Česká kultura v Belgii — Převody nepotřebného majetku — České dráhy vyřazují staré vlaky — Výcvik nových strojvedoucích — Paliativní péče o nemocné — Personál pro obsluhu nových stíhacích letounů — Modernizace letectva — Opravy starých objektů armády — Administrativa ve školách — Napětí na Blízkém východě — Setkání Erdogana s vedením hnutí Hamás — Výstup skautů na Lysou horu — Nízké odměny za právní pomoc zranitelným — Půl století od rozehnání koncertu Plastic People — Británie odmítla jednání s EU — Česká pomoc Ukrajině — Mefisto v Národním divadle

                                                                20. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                20. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                20. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                19. dubna

                                                                Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd čejky chocholaté — Soud s Donaldem Trumpem — Analýza odpadních vod

                                                                19. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                19. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                19. 4. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám