46 minut

7. prosince 2019

Obsah dílu

Den po výbuchu domu v Prešově — Okamžiky před explozí — Stav domu po explozi a požáru — Porušení předpisů v domě a jeho rozebrání — Výbuch v Prešově — Zásahy ve výškových budovách — Výuka finanční gramotnosti pro ohrožené skupiny — Výměna vězňů mezi USA a Íránem — Předvolební debata britských kandidátů — Ticho mezi KLDR a USA — Vzpomínka na krále Šumavy — Stávky ve Francii — Kritika před rozjezdem e-neschopenek — První víkend v českých skiareálech — Nová léčba onkologických pacientů — 1989: volná cesta do Rakouska — Zubaři nabírají nové pacienty — Zubní lékaři v ČR — Nedostatek zubařů na venkově — Turbuletní výročí slovenské strany Smer — Protesty v běloruském Minsku — Nové zabezpečení železnice — 85 let od založení Pražského filharmonického sboru — Výroční koncert Pražského filharmonického sboru — Vyplutí školní plachetnice

Části dílu

00:36
Den po výbuchu domu v Prešově
    Slovenský Prešov se vzpamatovává z největší tragédie za poslední čtyři dekády. Počet obětí výbuchu a následného požáru panelového domu vzrostl na sedm, jeden člověk je pohřešovaný.
    01:14
    Okamžiky před explozí
      Výbuch zachytila bezpečnostní kamera nedaleké restaurace. Domem otřásl přesně ve 12 hodin 12 minut 53 sekund. Záběry jasně dokládají sílu exploze.
      01:44
      Stav domu po explozi a požáru
        Hasiči na místě zasahovali celou noc, požár úplně zlikvidovali až nad ránem. Během dneška z venkovních plošin prohledávali přes okna jednotlivé byty. Dovnitř kvůli narušené statice nikdo nesmí. Předpokládá se, že dům začne svrchu rozebírat těžká technika.
        04:01
        Porušení předpisů v domě a jeho rozebrání
          Živý vstup zpravodaje Lukáše Mathé.
          06:00
          Výbuch v Prešově
            Klíčové okamžiky dramatu teď minutu po minutě. Obyvatelé domu uvedli, že už dopoledne cítili plyn. Údajně na to upozornili i dělníky před budovou.
            07:37
            Zásahy ve výškových budovách
              Zásah ve výškové budově má svá specifika. Panelové domy a sídliště navíc i své nástrahy. Jeden z podobně vysokých domů, který hořel v Prešově, jsme si dnes prošli v Brně přímo s hasičem.
              09:41
              Výuka finanční gramotnosti pro ohrožené skupiny
                Senioři, nezaměstnaní i lidé z vyloučených lokalit. Stát změní přístup k finanční gramotnosti a zacílí i na zmíněné skupiny. Výuka teď probíhá ve školách, ministerstvo financí chce ale tematiku dostat k širší veřejnosti.
                13:12
                Výměna vězňů mezi USA a Íránem
                  Mezi Spojenými státy a Íránem proběhla výměna vězňů. Do USA se po třech letech zadržování kvůli obvinění ze špionáže vrací americko-čínský student Si-jüe Wang.
                  14:08
                  Předvolební debata britských kandidátů
                    Britský premiér Boris Johnson zůstává favoritem voleb i po posledním televizním duelu. Podle 52 % diváků si vedl líp než jeho labouristický vyzyvatel Jeremy Corbyn. Předseda vlády varoval, že v případě výhry labouristů čekají zemi dvě referenda.
                    16:41
                    Ticho mezi KLDR a USA
                      Ukončení severokorejského jaderného programu už není podle velvyslance země při OSN součástí rozhovorů se Spojenými státy.
                      17:04
                      Vzpomínka na krále Šumavy
                        V šumavském Lažišti se konala zádušní mše za Josefa Hasila – krále Šumavy, který po únoru 1948 začal přes hranici vodit na Západ jednotlivce i celé rodiny. Pak se usadil ve Spojených státech, kde v listopadu zemřel.
                        19:52
                        Stávky ve Francii
                          Stávky ve Francii nepolevují ani o víkendu. Nejezdí devět linek pařížského metra, dráhy výrazně omezily provoz rychlovlaků TGV. K protestům se navíc přidali řidiči kamionů, kteří zablokovali několik dálnic kvůli chystanému zvýšení cen benzinu.
                          20:29
                          Kritika před rozjezdem e-neschopenek
                            Snadnějšímu rozjezdu e-neschopenek by podle části lékařů i ministra Adama Vojtěcha pomohlo, kdyby se první měsíce nevymáhaly případné sankce. Doktoři taky chtějí, aby jim stát vystavení dokladu proplácel.
                            22:46
                            První víkend v českých skiareálech
                              Živý vstup redaktorky Heleny Dohnalové.
                              25:47
                              Nová léčba onkologických pacientů
                                Nový způsob, jak bojovat proti rakovině. Současné terapie potlačují růst nádoru. Čeští vědci z Centra nádorové ekologie se ale snaží zabránit vzniku metastáz. Tedy šíření rakoviny v těle.
                                27:42
                                1989: volná cesta do Rakouska
                                  Od pondělí čtvrtého prosince roku 1989 mohli Čechoslováci poprvé vyjet do Rakouska bez výjezdních doložek. Federální vláda je toho dne zrušila – a na to obratem zareagovali právě jižní sousedé, kteří pro Československo dočasně zrušili vízovou povinnost.
                                  29:59
                                  Zubaři nabírají nové pacienty
                                    12 tisíc lidí, kteří neměli zubaře, ho teď našli – tvrdí Všeobecná zdravotní pojišťovna. Podle ní je to díky bonusům pro lékaře za registraci pacienta.
                                    32:51
                                    Zubní lékaři v ČR
                                      A kolik tedy zubařů v Česku působí? Podle ročenky Stomatologické komory je jich celkem přes 8 tisíc. Naprostá většina pracuje v ambulancích.
                                      33:42
                                      Nedostatek zubařů na venkově
                                        Lidé v obcích a městech na Vysočině jen stěží hledají zubaře. Na jednoho stomatologa připadá odhadem více než 1500 pacientů. Navíc roste věk zubařů, kteří v ordinacích postupně končí. Na Třebíčsku většina zubních ordinací nové pacienty nepřijímá.
                                        35:48
                                        Turbuletní výročí slovenské strany Smer
                                          Nejsilnější slovenská strana slaví dvacet let. Smer-sociální demokracie vyhrála všechny sněmovní volby od roku 2006 a chce zvítězit i v těch dalších – únorových – i přes pokles preferencí a řadu kauz.
                                          38:10
                                          Protesty v běloruském Minsku
                                            Přes tisíc lidí protestovalo v běloruském Minsku proti sbližování země s Ruskem. Demonstranti se pokusili dostat na schody Paláce republiky, kde je zastavili policisté – jinak prý ale nezasahovali.
                                            38:33
                                            Nové zabezpečení železnice
                                              Jedna z největších změn, které mohou výrazně změnit podobu české železnice - tak mluví odborníci o zavádění evropského zabezpečovacího systému, které se teď naplno rozjíždí. Pro strojvedoucí bude daleko těžší udělat chybu.
                                              41:03
                                              85 let od založení Pražského filharmonického sboru
                                                Pražský filharmonický sbor slaví 85 let. Jde o jeden z nejvýznamnějších domácích vokálních souborů působících na poli klasické hudby.
                                                41:38
                                                Výroční koncert Pražského filharmonického sboru
                                                  Český sbor vede Lukáš Vasilek, doprovází ho pak Vlámský filharmonický orchestr.
                                                  41:58
                                                  Vyplutí školní plachetnice
                                                    Jedna z největších plachetnic planety vyplula na cestu kolem světa. Loď Sedov opustila ruský Kaliningrad. Výcvikové plavidlo navštíví 21 přístavů. Na moři bude posádka vypouštět vzkazy v lahvích a čekat, kam až se dostanou.
                                                    Přehrát celé video
                                                    Stopáž45 minut
                                                    Další díl
                                                    8. prosince 2019

                                                    Přehled dílů

                                                    Stopáž56 minut

                                                    18. dubna

                                                    Headlines — Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalixace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým mstem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                    18. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž56 minut

                                                    18. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    18. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž54 minut

                                                    17. dubna

                                                    Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                    17. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž54 minut

                                                    17. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    17. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    16. dubna

                                                    Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                    16. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    16. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    16. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž55 minut

                                                    15. dubna

                                                    Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                    15. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž55 minut

                                                    15. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    15. 4. 2024 na ČT24
                                                    Stopáž49 minut

                                                    14. dubna

                                                    Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                    14. 4. 2024 na ČT1
                                                    Stopáž49 minut

                                                    14. dubna

                                                    Znakový jazyk a skryté titulky

                                                    14. 4. 2024 na ČT24

                                                    Události na sociálních sítích

                                                    Napište nám