49 minut

22. října 2019

Obsah dílu

Jednodenní volby — Volební změny — Vyjednávání o turecké invazi — Obstrukce proti daňovému balíčku — Brigádníci na Vánoce — Převoz kradených aut do Polska — Ukradená sanitka — Osud brexitu — Evropská reakce na Londýn — Porucha na železnici — Průzkum o životě před rokem 1989 — Technika v diktaturách — Změny v úhradách ve zdravotnictví — Naruhito na trůně — Šéfka Aktipu vystoupila z komory — Mikroskopické fotky — Chemikálie v řekách — Problém s alkoholem — Nepít je normální — Pití v Česku — Výjezdy kvůli alkoholu — Pochybení na jatkách — Novoborsko bez vody — Cestování do Chorvatska by mohlo být jednodušší — Cena bydlení v Berlíně — Výsledky voleb v Kanadě — Vyjednávání o turecké invazi — Platy učitelů — Lenora po výbuchu — Tresty za kontaminaci vody — Občan Jones

Části dílu

00:34
Jednodenní volby
    Už při příštích sněmovních volbách v roce 2021 by se mohlo místo dvou dnů volit pouze jeden den, a to v pátek. Vyplývá to z návrhu ministerstva vnitra, který poslalo do připomínkového řízení. Česká republika by se tím sjednotila s dalšími zeměmim Unie.
    01:23
    Volební změny
      O jednotlivých úpravách volebního zákona už debatovali politici napříč stranami v rámci pracovní skupiny. Na jednodenních volbách se strany vesměs shodují. Na čem naopak ne, je třeba možnost korespondenčního hlasování ze zahraničí.
      04:52
      Vyjednávání o turecké invazi
        Živý vstup Miroslava Karase a Václava Černohorského.
        08:35
        Obstrukce proti daňovému balíčku
          Vládě se ani tento pátek zřejmě nepodaří ve sněmovně prosadit daňový balíček, který od ledna počítá se zvýšením spotřebních daní na cigarety a tvrdý alkohol nebo se zdaněním rezerv pojišťoven. Opoziční ODS totiž chystá dlouhé projevy.
          09:30
          Brigádníci na Vánoce
            Přepravní společnosti zahájily vánoční provoz. Největší z nich letos očekávají o svátcích oproti zbytku roku asi dvojnásobné množství balíků – už teď tak začínají nabírat lidi. Na trhu práce je jich nedostatek. A tak si třeba brigádníci výrazně polepší.
            11:35
            Převoz kradených aut do Polska
              Česká republika slouží zlodějům luxusních aut jako tranzitní země. Většina ukradených vozidel míří z Německa a Rakouska do Polska. Například na Královéhradecku v posledních týdnech policisté zadrželi už pět takových aut.
              13:25
              Ukradená sanitka
                Pět lidí včetně dvou miminek srazil a lehce zranil v norském Oslu muž, který ukradl sanitku. Ozbrojený brokovnicí přemohl posádku a následně ujížděl několik minut, než do něj narazil druhý vůz záchranné služby a zastavil ho.
                13:47
                Osud brexitu
                  Živý vstup Bohumila Vostala.
                  15:53
                  Evropská reakce na Londýn
                    Složitou situaci v Londýně s napětím sledují také v Evropském parlamentu. Právě tam totiž měli už dnes rozvodovou dohodu schvalovat. Nakonec se ale shodli, že Evropa raději počká, až jak dopadne hlasování ve Velké Británii.
                    16:22
                    Porucha na železnici
                      Stržené trakční vedení zkomplikovalo provoz vlaků mezi Brnem a Břeclaví. Asi pět hodin se na vytížené trati nejezdilo, odpoledne se provoz vrátil alespoň na jednu kolej. Podle správců železnic osobní vlak zřejmě včas nestáhl sběrač a strhl vedení.
                      16:44
                      Průzkum o životě před rokem 1989
                        38 procent lidí, kteří zažili období před rokem 1989, souhlasí s tím, že za socialismu bylo líp. O něco větší část respondentů nad 40 let vidí dobu komunistické nadvlády jako horší než současnost. Pro společnost Post Bellum to zjistila agentura NMS.
                        18:05
                        Technika v diktaturách
                          Období před rokem 89 mapuje i výstava Technika v diktaturách. Zítra ji Národní technické muzeum otevře pro veřejnost. Ta uvidí třeba přístroje, které napomáhaly fungování komunistického režimu.
                          19:44
                          Změny v úhradách ve zdravotnictví
                            Platby do jednotlivých oblastí zdravotní péče se příští rok podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha meziročně zvýší o osm až dvanáct procent.
                            21:58
                            Naruhito na trůně
                              Japonský císař Naruhito formálně nastoupil na trůn. Slavnostního obřadu se zúčastnilo na dva tisíce hostů z celého světa. Českou republiku zastupuje premiér Babiš. Naruhito je 126. císařem z nepřerušené panovnické linie, která vládne už čtrnáct století.
                              24:16
                              Šéfka Aktipu vystoupila z komory
                                Česká lékařská komora se už dál nemůže zabývat kauzou institutu Aktip, ani případně potrestat jeho zakladatelku Jarmilu Klímovou. Ta totiž z komory vystoupila. Učinila tak krátce před tím, než se případem začala zabývat čestná rada této organizace.
                                25:17
                                Mikroskopické fotky
                                  Pohled na svět přes mikroskop – soutěž těchto snímků letos vyhrál záběr fluorescenčního želvího embrya. Uspěl třeba i detailní pohled na pavouka po dvacetinásobném zvětšení.
                                  25:41
                                  Chemikálie v řekách
                                    Ojedinělá a závažná byla podle vodohospodářů havárie, při které uniklo do potoka v Klatovech několik set litrů chemikálie. Dostala se až do Prahy a dál míří po Labi – koncentrace ale výrazně klesla.
                                    27:50
                                    Problém s alkoholem
                                      Jeden a půl milionu lidí v Česku má problém s alkoholem. Jeho nadměrným pitím si pak způsobují vážné zdravotní komplikace – včetně rakoviny. Škodlivost jeho působení přitom podle průzkumu Národní linky pro odvykání skoro polovina Čechů podceňuje.
                                      28:28
                                      Nepít je normální
                                        Podle odborníků nejde o to, alkohol lidem zakazovat, ale spíš změnit společenské stereotypy. Tedy odbourat například představu, že je normální se pravidelně opíjet.
                                        30:58
                                        Pití v Česku
                                          Češi jsou podle odborníků k pití alkoholu extrémně tolerantní. Podle 44 procent lidí má problémy s pitím až ten, kdo vypije víc než tři alkoholické nápoje za den. Zhruba třetina Čechů pak toleruje jeden drink denně.
                                          32:46
                                          Výjezdy kvůli alkoholu
                                            Denně vyjíždějí zachraňovat životy, denně pomáhají v terénu. Často ale kvůli něčemu, co si pacienti sami způsobili. Kvůli alkoholu. Takových pacientů ošetří jen záchranáři v Jihomoravském kraji měsíčně na tři sta.
                                            35:05
                                            Pochybení na jatkách
                                              Skoro desetina jatek v Česku letos porušila zákon na ochranu zvířat. Zjistili to veterináři během mimořádných kontrol. Minulý týden je nařídil ministr zemědělství poté, co se na internetu objevily záběry zachycující týrání skotu ve Všeticích na Benešovsku
                                              35:42
                                              Novoborsko bez vody
                                                Živý vstup Jany Šrámkové.
                                                37:00
                                                Cestování do Chorvatska by mohlo být jednodušší
                                                  37:17
                                                  Cena bydlení v Berlíně
                                                    Berlín schválil strop nájmů pro jeden a půl milionu bytů postavených před rokem 2014. Tamní zastupitelé stanovili, že nájemné se v nich nezvýší dalších pět let. Město tak reagovalo na prudký růst nákladů na bydlení.
                                                    37:59
                                                    Výsledky voleb v Kanadě
                                                      Kanadu dál povede premiér Justin Trudeau. Jeho liberálové zůstávají i po pondělních volbách nejsilnější politickou stranou v zemi. V parlamentu ale ztratili většinu. Druhou největší zemi světa proto čeká menšinová vláda.
                                                      40:13
                                                      Vyjednávání o turecké invazi
                                                        40:50
                                                        Platy učitelů
                                                          O kolik víc budou brát učitelé v příštím roce, ještě jasné není. Jisté ale je, že jejich platy by měly být kvůli reformě financování školství spravedlivější. Teď se totiž liší kraj od kraje a někdy i o tisíce korun.
                                                          43:15
                                                          Lenora po výbuchu
                                                            Lenora na Prachaticku se stále vzpamatovává z výbuchu, který tam na začátku října úplně zničil jeden dům a dva poškodil. Do jednoho z nich už se obyvatelé vrátili. V dalších bytech začala výměna oken a rozsáhlá sanace.
                                                            44:59
                                                            Tresty za kontaminaci vody
                                                              Peněžité tresty za kontaminaci vody v Dejvicích a Bubenči. Dva zaměstnanci Pražských vodovodů a kanalizací mají zaplatit 140 a 100 tisíc korun. Čtyři roky starý případ uzavřel soud trestním příkazem.
                                                              45:20
                                                              Občan Jones
                                                                Do polských kin míří nový film režisérky Agnieszky Hollandové. Politický thriller Občan Jones vypráví příběh mladého britského novináře, který se světu snažil podat zprávu o ukrajinském hladomoru ve 30. letech minulého století.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž49 minut
                                                                Další díl
                                                                23. října 2019

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž54 minut

                                                                28. března

                                                                Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                                28. 3. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                28. března

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                28. 3. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                27. března

                                                                Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propouštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                                27. 3. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                27. března

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                27. 3. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž53 minut

                                                                26. března

                                                                Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                                26. 3. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž53 minut

                                                                26. března

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                26. 3. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž54 minut

                                                                25. března

                                                                Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                                25. 3. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                25. března

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                25. 3. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž51 minut

                                                                24. března

                                                                Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                                24. 3. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž51 minut

                                                                24. března

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                24. 3. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám