49 minut

14. června 2019

Obsah dílu

Spor o útok na tankery v Ománském zálivu — Kdo zaútočil v Ománském zálivu — Co se ví o incidentu — Reakce politických špiček k incidentu — Kdy dojde k výměně ministra kultury? — Ruská dezinformační aktivita — Jih Moravy a Vysočina poničené krupobitím — Varování před bouřkami — Třetí emise státních dluhopisů — Končí Trumpova tisková mluvčí — Poslední den prezidenta Kisky v úřadu — Změna ve vedení České pojišťovny — Hra o Bezrukém Frantíkovi — Stav dopravní nouze v Praze 6 — Zrušený tendr ministerstva vnitra na auta — Pacientů se spalničkami ubývá — Operace Ivany Danišové — Prevence kolapsu při práci v horku — Národní seznam kontaminovaných míst — Tipování znečištěných míst a jejich úklid — Srovnání současné a minulé krajiny — Úložiště radioaktivního odpadu — Církevní vyšetřovatel pedofílie mezi kněžími — Obří tanker na Labi — Setkání zachránce se zachráněným — Pronájem Vladislavského sálu — Závěrečné zkoušky v učňovských oborech — Absolventi nejtvrdšího armádního kurzu Komando — Domácí násilí v Rusku bez postihu — Ledové tsunami na Sibiři — Revoluční změna krevní skupiny

Části dílu

00:36
Spor o útok na tankery v Ománském zálivu
    Požár na tankerech v Ománském zálivu je uhašený. O to silněji se rozhořel spor o to, kdo je napadl. Spojené státy ze včerejšího útoku obvinily Írán. A do oblasti posílají další torpédoborec, který má nákladní lodě v klíčovém námořním uzlu chránit.
    01:30
    Kdo zaútočil v Ománském zálivu
      Je to jedna z nejvážnějších světových diplomatických krizí posledních let. Zásadní dopad může mít i na globální ekonomiku, pro kterou jsou námořní trasy kolem Arabského poloostrova klíčové. Jak už zaznělo - Spojené státy mají o viníkovi jasno.
      04:28
      Co se ví o incidentu
        Včerejší útok připomíná incident z 12. května, při kterém byly napadeny čtyři tankery u pobřeží Spojených arabských emirátů. Washington tehdy taky obvinil Teherán.
        05:28
        Reakce politických špiček k incidentu
          Živé vstupy zpravodajů z Tel Avivu a z Washingtonu.
          07:27
          Kdy dojde k výměně ministra kultury?
            Přesně dva týdny už prezident posuzuje návrh premiéra na odvolání ministra kultury Antonína Staňka. Zatím o něm ale nerozhodl a nečeká se to ani v nejbližších dnech. Miloš Zeman se chce nejdřív sejít s kandidátem na ministra kultury Michalem Šmardou.
            10:06
            Ruská dezinformační aktivita
              Evropská komise upozornila na stálou dezinformační aktivitu ruských zdrojů, která má rozpoltit veřejnou debatu. Důkazy, že by se někdo ze zahraničí pokoušel ovlivnit květnové volby do Evropského parlamentu, ovšem ve zprávě neuvedla.
              10:30
              Jih Moravy a Vysočina poničené krupobitím
                Silné bouřky s přívalovým deštěm, kroupy a nárazovým větrem večer a v noci zasáhly desítky míst na Moravě a na Vysočině. V několika obcích se valila voda a bahno z polí. Nejvážnější situace byla v Olomouckém kraji, kde evidovali hasiči víc než 140 výjezdů.
                12:33
                Varování před bouřkami
                  Živý vstup redaktora Dušana Gavendy.
                  13:56
                  Třetí emise státních dluhopisů
                    Třetí emise státních dluhopisů pro občany dnes končí. Zájemci si je můžou objednat do půlnoci. Zaplatit je musí do 3 dnů.
                    14:38
                    Končí Trumpova tisková mluvčí
                      Donald Trump přišel o další klíčovou spolupracovnici. Jeho tisková mluvčí Sarah Sandersová po dvou letech v Bílém domě končí. V rodném Arkansasu se chce víc věnovat svým třem dětem.
                      15:03
                      Poslední den prezidenta Kisky v úřadu
                        Andrej Kiska končí ve funkci slovenského prezidenta. Už zítra ho po slavnostní inauguraci vystřídá Zuzana Čaputová. Nejvýraznějším obdobím Kiskova mandátu byla společenská krize po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky.
                        17:41
                        Změna ve vedení České pojišťovny
                          Česká pojišťovna mění generálního ředitele. Do čela této instituce s třemi miliony klientů nastoupí od 1. září Roman Juráš. Doteď na Slovensku vedl slovenskou Generali.
                          17:58
                          Hra o Bezrukém Frantíkovi
                            V Československu proslul jako Bezruký Frantík. Nohama se naučil psát, kreslit, šít, řezat pilou i řídit auto. Procestoval svět, učil a úspěšně podnikal. Nevšední životní příběh zaujal dramatiky z Divadla pod Palmovkou.
                            21:31
                            Stav dopravní nouze v Praze 6
                              Městská část Praha 6 vyhlásila stav dopravní nouze – chce přísněji regulovat provoz aut. A to i formou konkrétních opatření. Jinak ale vedení radnice přiznává, že chce hlavně tlačit na magistrát, aby rychleji stavěl klíčové komunikace.
                              23:44
                              Zrušený tendr ministerstva vnitra na auta
                                Antimonopolní úřad zrušil tendr ministerstva vnitra na civilní i policejní auta. Hodnota zakázky byla dvě a čtvrt miliardy korun. Podle úřadu parametry bezdůvodně zvýhodňovaly firmu Škoda Auto.
                                24:06
                                Pacientů se spalničkami ubývá
                                  Od začátku roku onemocnělo spalničkami v České republice 555 lidí. V uplynulém týdnu nemocnice hlásí osm nových případů. Nejvíce nemocných je v Praze, Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji.
                                  26:12
                                  Operace Ivany Danišové
                                    Ivana Danišová je právě na operačním sále v americkém Chicagu. Ženě se na rekonstrukci tváře složili lidé z Česka i zahraničí čtyřmi miliony korun. Kvůli vzácnému syndromu se jí nevyvinula pravá strana obličeje, k tomu se přidala leukémie.
                                    26:38
                                    Prevence kolapsu při práci v horku
                                      Pokrývač, vývojář, silničář nebo řidička tramvaje. Vysoké teploty zažívá každý z nich – ostatně jako celé Česko. I dnes na řadě míst přesáhly 30 stupňů Celsia. Některým profesím vedro komplikuje práci výrazně.
                                      28:51
                                      Národní seznam kontaminovaných míst
                                        Vzniká národní seznam kontaminovaných míst - po těžbě, armádě nebo výrobě chemikálií. Včetně černých skládek, jako je třeba tato kolem starého statku v pražských Kolovratech. Někdo sem navezl hromady ojetých pneumatik i dalšího materiálu.
                                        29:32
                                        Tipování znečištěných míst a jejich úklid
                                          Česká informační agentura životního prostředí vytipovala zatím po republice několik desítek tisíc znečištěných míst. Během tří let chce na všech posoudit, jaká hrozí rizika.
                                          31:11
                                          Srovnání současné a minulé krajiny
                                            Dosavadní představa o tom, kde se jaké znečištění nachází, je z roku 2010. K nejzatíženějším patřily střední i severní Čechy, Olomoucký kraj a Ostravsko. Teď se tato mapa zpřesňuje.
                                            32:28
                                            Úložiště radioaktivního odpadu
                                              Úložiště radioaktivního odpadu v Jáchymově na Karlovarsku bude zřejmě sloužit nejméně dalších pět let. Ještě loni správci uvažovali, že ho uzavřou do roku 2020. V Jáchymově se uskladňují tzv. přírodní radionuklidy.
                                              34:40
                                              Církevní vyšetřovatel pedofílie mezi kněžími
                                                Do Polska dorazil speciální zmocněnec Vatikánu pro boj s pedofilií. Na pozvání tamních biskupů, kteří si chtěli vyslechnout jeho zkušenosti z jiných zemí. Polskou církví nedávno otřásl film Jen to nikomu neříkej.
                                                36:51
                                                Obří tanker na Labi
                                                  Obří tanker dnes spustili na vodu ve Lhotce nad Labem. Váží přes 600 tun a v podpalubí má nádrže na jedlý olej, který bude převážet po nizozemských řekách. Ekotanker je 86 metrů dlouhý a přes 11 široký. Dokáže uvézt stejný náklad jako zhruba 150 kamionů.
                                                  37:40
                                                  Setkání zachránce se zachráněným
                                                    V dubnu zachránil Dalibor Voborník život Josefu Duškovi. Ten totiž na železničním přejezdu v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku havaroval na motocyklu - a zůstal bezvládně ležet na kolejích. Dalibor Voborník ho těsně před přijíždějícím vlakem odtáhl.
                                                    39:35
                                                    Pronájem Vladislavského sálu
                                                      Pražský hrad poprvé pronajal Vladislavský sál pro komerční účely. Historický prostor, kde se například předávají státní vyznamenání, využije příští týden firma Louis Vuitton. Jak píše server Aktuálně.cz, za pětidenní pronájem zaplatí asi 15 a půl milionu.
                                                      39:54
                                                      Závěrečné zkoušky v učňovských oborech
                                                        Jak jsou učni připravení na svoji budoucí práci – právě to mají ověřit závěrečné zkoušky, které v těchto dnech skládá skoro dvacet sedm a půl tisíce studentů 110 vzdělávacích oborů.
                                                        42:23
                                                        Absolventi nejtvrdšího armádního kurzu Komando
                                                          16 vojáků z 25 dokončilo letošní kurz Komando, jediný bojový kurz české armády. Dnes se sešli v kryptě kostela v pražské Resslově ulici. Symbolicky právě v místě, kde během 2. světové války hrdinsky padlo 7 československých parašutistů.
                                                          43:19
                                                          Domácí násilí v Rusku bez postihu
                                                            Domácí násilí není v Rusku už dva roky trestným činem. Násilníkovi hrozí jen peněžitý trest. Pokuty jsou přitom nuceny platit samy oběti. Organizace zabývající se ochranou práv žen upozorňují, že je zveřejněn jen nepatrný počet případů.
                                                            45:23
                                                            Ledové tsunami na Sibiři
                                                              Teď něco jako ledové tsunami ze Sibiře – sledujete masu zmrzlé vody, která se rychlostí několika centimetrů za minutu tlačí ke břehům řeky Jenisej. Jev způsobuje tání – vítr unáší velké kry přes menší kusy tajícího ledu.
                                                              45:45
                                                              Revoluční změna krevní skupiny
                                                                Změnit krevní skupinu z áčka na nulu. To se podařilo kanadským vědcům. Využili enzymy, které produkuje bakterie žijící v lidském střevě. Metodu popsali v časopise Nature Microbiology.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž45 minut
                                                                Další díl
                                                                15. června 2019

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Headlines — Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                16. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                16. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                15. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                15. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                14. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                14. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                                13. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                13. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž54 minut

                                                                12. dubna

                                                                Sněmovna schválila růst příspěvků na péči — Výše příspěvků — Počet lidí pobírajících příspěvek na péči — Izrael se připravuje na odvetu Íránu — Další ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu — Kauza Čapí hnízdo se vrací k soudu — Pátrání po ozbrojených útočnících — Oživení hypotečního trhu — Stavební spoření — Debaty o potratech v Polsku — Působení proruské manipulační sítě — Česká vážná hudba na Britských ostrovech — Jednání ministra Jurečky s odbory — Počet zadržených tranzitních migrantů — Sázení brambor a cibule — Nehody na železnici — Nebezpečná jízda v protisměru — Nové mládě gorily v pražské zoo — Gorily patří spolu i se šimpanzi mezi nejbližší příbuzné člověku — Ohrožená zvířata a rostliny — Obvinění Petra Syrovátky — Začaly přijímací zkoušky — Povodně v Rusku — Tchajwanská civilní obrana — Odpad míří do lesa — ČKD Blansko Holding v insolvenci — V Česku chybí dárci krve — Nehoda autobusu — Průzkum věznice v Uherském Hradišti — Dětští uprchlíci z Ukrajiny bez doprovodu — Otevření památníku v Letech — Výtvarník Pavel Čech v Topičově salonu — Výročí Karla Kryla

                                                                12. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                12. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                12. 4. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám