48 minut

8. února 2019

Obsah dílu

Emoce kolem Huawei — Prověrka bezpečnostního rizika — Potíže čínské firmy Huawei — Obavy z technologie Huawei — Mezinárodní skandál s polským masem — Veterinární kontroly v pohraničí — Kauza otrav novičokem — Odstranění provizorních svodidel na D1 — Regulace agenturního zaměstnávání? — Mírný nárůst nezaměstnaných — Příběh české avantgardy — Hledání úspor ve vládních výdajích — Bezplatné obědy jen pro děti z nejchudších rodin — Bourání Morandiho mostu v Janově — Verdikt v případu kontroverzních výroků — Vyloupená samoobsluha v Hostivaři — Pacientů s chřipkou přibylo — Nebezpečí na silnicích kvůli bouraným autům — Auta po dopravních nehodách — Jak při koupi odhalit auto po havárii — Zákaz dvojí kvality potravin vázne — Nová podoba mostu nad Výtoní v Praze — Zachování přechodníků ve výuce — Plzeň snížila podporu místnímu svazu bojovníků za svobodu — Kompromis nad výstavbou plynovodu Nord Stream — Diplomatický spor mezi spojenci — Zvířata na sněhu — Nová nanotechnologie pro strojírenství

Části dílu

00:32
Emoce kolem Huawei
    Společnost Huawei žádá Česko, aby zrušilo, nebo alespoň změnilo varování před jejími technologiemi. Jinak se chce bránit – u soudu nebo mezinárodní arbitráží.
    01:11
    Prověrka bezpečnostního rizika
      Podle Huawei varování poškozuje obchodní zájmy firmy a porušuje mezinárodní právo. Ohradilo se i čínské velvyslanectví v Praze. Úřad pro kybernetickou bezpečnost vyhodnotil technologie společností Huawei a ZTE jako možné bezpečnostní riziko v prosinci.
      04:32
      Potíže čínské firmy Huawei
        Které státy už proti firmě Huawei podnikly kroky, které to zatím zvažují a kde naopak má čínská firma zelenou?
        05:48
        Obavy z technologie Huawei
          V Událostech hostem Lukáš Kolařík, místopředseda výboru pro bezpečnost.
          08:38
          Mezinárodní skandál s polským masem
            Inspektoři Evropské komise ukončili kontrolu v Polsku – výsledná zpráva má být během měsíce. Šéf polské veterinární správy bude v pondělí osobně informovat o situaci v Bruselu.
            10:51
            Veterinární kontroly v pohraničí
              Veterináři ukončili silniční kontroly masa dováženého z Polska do Česka. Ve čtyřech krajích teď už budou prověřovat auta sami celníci, kteří v případě problémů budou inspektory kontaktovat.
              11:13
              Kauza otrav novičokem
                Třetí podezřelý v případu otravy Sergeje Skripala a jeho dcery novičokem v březnu minulého roku byl údajně zapletený i do dalšího pokusu o vraždu touto nervovou látkou.
                11:35
                Odstranění provizorních svodidel na D1
                  Živý vstup redaktora Radovana Daňka: na dálnici D1 v problematickém úseku Vysočiny začnou od dnešní noci dělníci odstraňovat provizorní betonová svodidla. Mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem bude kvůli tomu doprava vedena většinou jen jedním jízdním pruhem
                  13:22
                  Regulace agenturního zaměstnávání?
                    Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje o další regulaci agenturního zaměstnávaní cizinců. Řekla to šéfka resortu Jana Maláčová. Reagovala tak na nedávný článek serveru německé stanice Deutsche Welle.
                    13:49
                    Mírný nárůst nezaměstnaných
                      Lidí bez práce v lednu přibylo, bylo jich celkem 245 tisíc. I přesto je to ale nejnižší lednová hodnota od roku 1997. Podíl nezaměstnaných tak oproti prosinci stoupnul o dvě desetiny na 3,3 %.
                      16:12
                      Příběh české avantgardy
                        Příběh české avantgardy v Muzeu Kampa. A to očima cizince. Ital Angelo Ripellino do Prahy poprvé přijel ve čtyřicátých letech minulého století.
                        18:54
                        Hledání úspor ve vládních výdajích
                          Ministři nechtějí škrtat investice a úspory budou hledat jinde. K šetření – v plánech pro přístí rok – je vyzvala Alena Schillerová. Většina resortů, podle jejich vyjádření, zatím pracuje na analýzách.
                          19:51
                          Bezplatné obědy jen pro děti z nejchudších rodin
                            Vláda nebude zavádět obědy pro všechny děti zdarma – místo toho rozšíří stávajícící dotační program, shodla se na tom koaliční rada. V roce 2020 by tak na bezplatné stravování ve škole mělo dosáhnout až pětadvacet tisíc dětí.
                            20:08
                            Bourání Morandiho mostu v Janově
                              V Janově začala demolice zříceného dálničního mostu, pod kterým před půl rokem zahynulo 43 lidí – tenhle záběr ukazuje stav v srpnu. Na rozebrání konstrukce naváže stavba nové dopravní tepny.
                              22:33
                              Verdikt v případu kontroverzních výroků
                                Rasistické výroky na adresu zpěváka skupiny Gipsy.cz znovu před soudem. Podmíněně na zkušební dobu dvou let zastavil okresní soud v Ostravě trestní řízení s Pavlem Pencákem.
                                24:50
                                Vyloupená samoobsluha v Hostivaři
                                  Několik tisíc korun v hotovosti si odnesl lupič ze supermarketu v pražské Hostivaři. Prodavačku donutil k otevření kasy namířenou pistolí. Utekl neznámo kam.
                                  25:12
                                  Pacientů s chřipkou přibylo
                                    V Česku stále pokračuje chřipková epidemie. V porovnání s minulým týdnem se celková nemocnost akutními respiračními infekcemi mírně zvýšila. Na 100 tisíc lidí teď připadá 1757 nemocných.
                                    27:24
                                    Nebezpečí na silnicích kvůli bouraným autům
                                      Sdružení dovozců automobilů jedná s ministerstvem dopravy o zavedení systému certifikovaných oprav. Ten by měl zabránit tomu, aby se na silnice dostávala neodborně opravená auta po nehodách.
                                      30:40
                                      Auta po dopravních nehodách
                                        Každý rok se na českých silnicich stane přes 100 tisíc nehod. Těch vážných, při kterých jsou lidé zranění nebo umírají, je zhruba 22 tisíc. A právě u těchto nehod policisté hodnotí, zda kvůli poškození vozů zadrží malý technický průkaz.
                                        31:44
                                        Jak při koupi odhalit auto po havárii
                                          V loňském roce se v Česku prodalo téměř 180 tisíc ojetých aut. Velkou část jich lidé kupovali hlavně v autobazaraech. Tam jim často pomohou zjistit, v jaké skutečné kondici vozidlo je. Jen minimum informací si každý dokáže ověřit úplně sám.
                                          34:10
                                          Zákaz dvojí kvality potravin vázne
                                            Schvalování unijní směrnice, která by zakázala dvojí kvalitu potravin, se komplikuje. Podle českých europoslanců v Bruselu se zákon nestihne definitivně prosadit do konce tohoto volebního období.
                                            36:10
                                            Nová podoba mostu nad Výtoní v Praze
                                              Železniční most mezi pražskou Výtoní a Smíchovem bude tříkolejný – shodli se na tom zástupci magistrátu se Správou železniční dopravní cesty. Jestli ale správce kolejí most opraví, nebo postaví nový, není jasné.
                                              36:32
                                              Zachování přechodníků ve výuce
                                                Jak změnit výuku češtiny, co z mateřského jazyka vypustit a co ne – rozbíhá se debata o tom, jak upravit základní vzdělávací dokumenty, podle nichž se ve školách učí.
                                                39:02
                                                Plzeň snížila podporu místnímu svazu bojovníků za svobodu
                                                  Zastupitelstvo města Plzně radikálně snížilo dotaci oblastní pobočce Českého svazu bojovníků za svobodu. Navrhnul to přímo primátor Martin Baxa s tím, že nechce svaz podporovat kvůli krokům jeho celostátního vedení.
                                                  41:30
                                                  Kompromis nad výstavbou plynovodu Nord Stream
                                                    Francie a Německo našly kompromis ohledně výstavby plynovodu Nord Stream 2. Podle dohody se zpřísní stávající systém přepravy plynu, aniž by byl ohrožen projekt ruské společnosti Gazprom, kterou Berlín podporuje.
                                                    41:52
                                                    Diplomatický spor mezi spojenci
                                                      Francie momentálně řeší i spor s jiným členem unie. A sáhla přitom k nebývalému diplomatickému kroku. Řeč je o Itálii a rozepři vyvolaly hlavně rozdílné názory obou zemí na otázku migrace.
                                                      44:15
                                                      Zvířata na sněhu
                                                        Exotická zvířata netradičně – že tygrům nebo žirafám zima nevadí a naopak si ji užívají, dokazují tyto fotografie ze sociálních sítí. Zveřejnily je zoologické zahrady v Praze a ve Zlíně.
                                                        44:33
                                                        Nová nanotechnologie pro strojírenství
                                                          Vyvinout superpovlak, který významně sníží tření součástek ve strojích. Prodloužit tak jejich životnost a ušetřit za mazadla. Cíl výzkumu, který spojuje vědce z ČVUT a tuzemské strojírenské podniky.
                                                          Přehrát celé video
                                                          Stopáž44 minut
                                                          Další díl
                                                          9. února 2019

                                                          Přehled dílů

                                                          Stopáž54 minut

                                                          28. března

                                                          Headlines — Jednání o důchodové reformě — Změny v důchodech — Zpomalení růstu nových důchodu — Debaty o důchodové reformě — Slovensko před volbou prezidenta — Záměna pacientek ve FN Bulovka — Ceny energií dál klesají — Útok na předměstí Moskvy — Kontroly na silnicích — Zásahy Daňové Kobry — Poselství Karla III. — 100 let Krvavého románu Josefa Váchala — Vývoj růstu HDP — Zásah proti ruské vlivové síti — Průměrné ceny pohonných hmot — Požár střechy domu na Václavském náměstí — Včasné odhalení rakoviny díky screeningu — Začíná sezóna památek — Návštěvnost památek ve správě NPÚ — Noví nájemníci Zlaté uličky — 25 let vězení za trýznivou vraždu seniorky — Kampaň na podporu obětí trestných činů — Spor o dovoz zemědělských plodi — Odvrácený útok na město Kupjansk — Nové osvětlení v okolí Klánovického lesa — První past na sršeň asijskou — Hydroponické systémy — Daně z příjmů pro seniory — Dopad války na ekonomiku — Posilování spojů — Ochrana mláďat pomocí dronů — Festival Spectatulare

                                                          28. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          28. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          28. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž55 minut

                                                          27. března

                                                          Ústupky výměnou za hladké jednání o korespondenční volbě — Obstrukce při jednání o korespondenční volbě — Celkový počet hodin jednání — Vyjednávání o detailech korespondenční volby — Vyšetřování příčin neštěstí v Baltimoru — Příspěvek na nákup munice pro Ukrajinu — Odhalení proruské sítě v Česku — Trest pro sbormistra za zneužívání dětí — Prodej o velikonočních svátcích — Výdělky doktorandů — Propouštění v Diamu — Protest proti změnám v RTVS — První republika v umění — Ostraha hranic v Pobaltí — Odhadovaný růst německé ekonomiky — Požár v jablonecké nemocnici — Inspirace nemocnou princeznou — Skoro letní Velikonoce — Předpověď počasí na Velikonoce a další dny — Předčasně probuzená příroda — Roubování ovocných stromů — Debata o velvyslanci v Rusku — Nehoda autobusu v Lipsku — Penze prominentů komunistického režimu — Zneškodnění útočícího medvěda — Soud o letišti v Líních — Pohybem proti obezitě školáků — Kácení nebezpečných stromů u D10 — Nová pravidla bezpečnosti v hongkongu — Nová definice tzv. anticikanismu — Operace popálené Yulie — Obvinění v kauze Ramfin — Tradiční pletení pomlázek — Oratorium Stabat Mater

                                                          27. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž55 minut

                                                          27. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          27. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž53 minut

                                                          26. března

                                                          Bezpečnostní situace ve světě podle prezidenta a BIS — Rizika pro Česko — Pocit bezpečí v Česku — Opatření v evropských městech — Očekávané oživení ekonomiky — Co brzdí ekonomiku — Náraz lodě do mostu v Baltimoru — Příčina kolize lodě s mostem — Poplatky za veřejnoprávní média — Pásmo Gazy bez příměří — Slovinsko k munici pro Ukrajinu — Srpen v zemi indiánů — Londýnský soud o Assangovi — Peníze na léčbu vzácných chorob — Rezignace krnovského starosty — Kontroly na silnicích — Kvetoucí stromy ohrožené mrazem — Zřícení dálničního mostu — Pátrání po přeživších a obětech — Proč se most zhroutil — Případy zřícení mostů — Úlevy pro evropské zemědělce a další protesty — Potíže malých mlékáren — Snížení pracovní doby německých strojvedoucích — Požár barokního kostela — Likvidace chovu slepic nakaženého salmonelou — Rekordní ceny kakaa — Velikonoční víkend mimo domov — EZKarta s novými funkcemi — Nové podmínky pro rybaření na jihu Čech — Vjezd na Staré město v centru Prahy — Poškozené nové dílo Banksyho — Noční běh pro Světlušku

                                                          26. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž53 minut

                                                          26. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          26. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž54 minut

                                                          25. března

                                                          Josef Středula se vrací do čela ČMKOS — Vedení ČMKOS — Josef Středula — Podpora Josefa Středuly — Výzva RB OSN k příměří v Gaze — Devět lidí je zraněných po ruském raketovém útoku na Kyjev — Napodobeniny zboží na českém trhu — Důvěra v českou ekonomiku — Vyšetřování pátečního teroristického útoku — Trest pro Miroslava Závadu — Podání přiznání k dani z příjmů — Svatjalana Cichanouská v Praze — Návrat soch na průčelí paláce Savarin — Příprava staveb nových jaderných bloků — Zisk bank v ČR — Kontrola kamionů na severu Moravy — Mráz, sníh a silný vítr — Nové případy nákazy černým kašlem — Očkování proti černému kašli — Černý kašel — Jak poznat černý kašel — Slovensko před druhým kolem voleb — Zdravotní stav Miloše Zemana — Změny ve společnosti Boeing — Nové sazby mýtného — Nařízení o digitálních trzích — Napětí v Rudém moři nepolevuje — Odlování ředitelky ze základní školy — Protesty proti úpravě vodního zákona — Plicních ventilátory pro Ukrajinu — Kauza Donalda Trumpa — Nebezpečné serpentiny u Bečova nad Teplou — Polární záře — 50 let čipových karet — Ferraty před začátkem sezony — Záchrana hospodářských zvířat

                                                          25. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž54 minut

                                                          25. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          25. 3. 2024 na ČT24
                                                          Stopáž51 minut

                                                          24. března

                                                          Vítězové prvního kola slovenských prezidentských voleb — Výsledky 1. kola prezidentských voleb — Průběh sčítání hlasů — Účast v 1. kole prezidentských voleb na Slovensku — Volební noc ve štábu Ivana Korčoka — Profily prezidentských kandidátů — Volební noc ve štábu Petera Pellegriniho — Zajímavosti kolem slovenských voleb — Ukrajina o terorsimu v Rusku — Státní smutek za oběti krveprolití — Jednání o důchodové reformě — Květná neděle — Obnova poničených chmelnic — Řidiči mladší 18 let — Čip k trénování umělé inteligence — Polární záře — 15 let od odvolání vlády Mirka Topolánka — Nákupy před Velikonocemi — Ceny potravin — Nákupy potravin ze dvora — Nákupy v Polsku a Německu — Počasí o Velikonocích — Boje na Ukrajině — Evropská podpora zbrojařů — Podpora evropského obranného průmyslu — Demolice nadjezdu na D1 — Bourání mostu nad D1 — Pochod na podporu Palestiny — Požár rodinného domu — Nový zákon o audiovizi — Guterres u Gazy — Protesty proti dolu v Srbsku — Návštěvnická sezona v kroměřížském zámku

                                                          24. 3. 2024 na ČT1
                                                          Stopáž51 minut

                                                          24. března

                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                          24. 3. 2024 na ČT24

                                                          Události na sociálních sítích

                                                          Napište nám