45 minut

4. listopadu 2018

Obsah dílu

Vyšší finanční hranice pro trestný čin — Hranice výše škody — Hranice výše škody — Itálie sužovaná přírodními živly — Polovina azylantů v Německu bez dokladů — Volební model — Méně papírování kolem péče o pacienty — Kandidát na předsedu Senátu — Prezident na čtvrté návštěvě Číny — Olomouc před ustavující schůzí zastupitelstva — Ruské vyznamenání pro Jaromíra Nohavicu — Balada o pilotovi Královského letectva — Růst rodičovské od r. 2020 o 80 tis. Kč — Elektrické lokomotivy na české železnici — Postoj Česka k reparacím od Německa — Dům natrvalo v zástavě kvůli nevratné půjčce — Meteor nad Arkansasem — Kde chybějí praktičtí lékaři — Pokles zájmu o nové byty — Vyřízení stavebního povolení — Praha jako místo k bydlení — Britští podnikatelé o dopadech brexitu — Speciální brýle pro pacienty s poškozeným zrakem — Protesty Íránců proti sankcím — Stavba nového kostela na Barrandově — 60 let dětského souboru Javorníček — Osobní zápisky legionáře Jana Kouby

Části dílu

00:35
Vyšší finanční hranice pro trestný čin
    Ministerstvo spravedlnosti chce navrhnout zvýšení hranice pro trestný čin. Pro pořad Týden v politice to řekl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek. Na ministerstvu spravedlnosti se už připravuje varianta, která by je měla zvednout na dvojnásobek.
    01:04
    Hranice výše škody
      Vzrůst na dvojnásobek má všech pět tříd škody. Hlavním argumentem je podle ministra to, že se hranice už dlouho neměnila a minimální mzda od té doby vzrostla na 12 200 korun. Pro obce by změna znamenala spoustu práce navíc.
      04:17
      Hranice výše škody
        Hranice trestného činu tedy zatím začíná na pěti tisících korun, za nepatrnou nebo malou je považovávna škoda do pětadvaceti tisic. Nově by se to mohlo změnit na limit deset tisíc až bez koruny padesát tisíc.
        05:23
        Itálie sužovaná přírodními živly
          Nejmíň 12 lidí zabily noční záplavy na Sicílii. Blízko Palerma utonulo devět členů širší rodiny ve venkovské vile, kterou zabila blesková povodeň. Rozvodněné řeky na jihu ostrova strhly nejméně dvě auta.
          07:51
          Polovina azylantů v Německu bez dokladů
            Víc než polovina migrantů požádala v Německu o azyl bez identifikačních dokladů – podle Spolkového úřadu pro migraci je v první polovině roku nepředložila většina Afghánců, Alžířanů a uprchlíků z dalších afrických zemí.
            08:12
            Volební model
              Kdyby se teď konaly volby do sněmovny, vyhrálo by je podle aktuálního průzkumu firmy KANTAR CZ pro Českou televizi hnutí ANO. S odstupem jedenácti, respektive třinácti procentních bodů následují druzí Piráti a třetí občanští demokraté.
              09:06
              Méně papírování kolem péče o pacienty
                Místo papírů víc času na pacienty. Nemocnice postupně mění zdravotnickou dokumentaci, kterou musejí sestry vyplňovat u každého nemocného. Ministerská vyhláška už jim v létě částečně rozvázala ruce – v tom, jaký dokument je a není povinný.
                11:01
                Kandidát na předsedu Senátu
                  V úterý mají nejsilnější senátorské kluby Starostů a ODS společně jednat o kandidátovi na předsedu horní komory parlamentu.
                  12:38
                  Prezident na čtvrté návštěvě Číny
                    Banketem s čínským prezidentem zahájil Miloš Zeman návštěvu Číny. Přijel už počtvrté. Tentokrát na importní veletrh. Provází ho čtveřice ministrů a 60 podnikatelů. Šéf diplomacie v Šanghaji odhalil pamětní desku československým Židům.
                    15:00
                    Olomouc před ustavující schůzí zastupitelstva
                      Živý vstup redaktora Dušana Gavendy.
                      16:11
                      Ruské vyznamenání pro Jaromíra Nohavicu
                        Jaromír Nohavica si v Rusku osobně převzal Puškinovu medaili od prezidenta Vladimira Putina. Tu mu Kreml udělil za zásluhy o upevnění přátelství nebo vzájemné obohacování národních kultur.
                        16:39
                        Balada o pilotovi Královského letectva
                          V bitvě o Británii si vysloužili titul hrdinů, jejich vlastní země se k nim ale později zachovala macešsky. U Královského letectva bojovalo za druhé světové války přes dva tisíce Čechoslováků, za komunismu byli perzekuováni.
                          20:06
                          Růst rodičovské od r. 2020 o 80 tis. Kč
                            Stát zvýší rodičovský příspěvek až od prvního ledna 2020 – a to o 80 tisíc korun. Česká televize zjistila, že se na konečném kompromisu tento týden dohodla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová s ministryní financí Alenou Schillerovou.
                            22:52
                            Elektrické lokomotivy na české železnici
                              Čeští železniční dopravci začali ve velkém nakupovat nové elektrické lokomotivy – po bezmála dvaceti letech, kdy se museli spokojit se starými. Ukazují to statistiky Drážního úřadu - dopravci si za poslední dobu pořídili skoro 80 nových stroj.
                              24:55
                              Postoj Česka k reparacím od Německa
                                Vymáhání reparací od Německa nepovažuje česká vláda za aktuální otázku. Případné takové rozhodnutí nepokládá za šťastné, protože by to narušilo ovzduší důvěry v Evropě.
                                25:19
                                Dům natrvalo v zástavě kvůli nevratné půjčce
                                  Senior z Pardubic ve sporu s katastrálním úřadem. Kvůli chybějícím dokumentům k 47 let staré půjčce nemůže nakládat se svojí nemovitostí.
                                  27:29
                                  Meteor nad Arkansasem
                                    Jedinečné záběry meteoru, který rozzářil oblohu nad centrálním Arkansasem - natočit se ho podařilo v okrese Faulker. Velká ohnivá koule ale byla vidět i nad několika dalšími americkými státy.
                                    27:53
                                    Kde chybějí praktičtí lékaři
                                      V neděli k lékaři. Obyvatelé Traplic na Uherskohradišťsku tu cestu dnes absolvovali rádi. Ordinaci tady otevřela nová lékařka poté, co předchozí odešla do penze. Čekání na venkovského lékaře trvalo 6 měsíců, jinde to ale je i několik let.
                                      29:38
                                      Pokles zájmu o nové byty
                                        Lidé v Česku kupují čím dál míň bytů - hlavně těch nových. Například v Praze se letos prodalo ve třetím čtvrtletí nejméně nových nemovitostí za posledních 6 let. A podobné je to i jinde v republice.
                                        32:19
                                        Vyřízení stavebního povolení
                                          Vyřizování stavebního povolení se v Česku stále víc komplikuje. Podle pravidelného žebříčku Světové banky mu patří v tomto ohledu až 156. místo z hodnocených 190 zemí. Jsme na tom tedy podobně jako Uruguay nebo Palestina.
                                          33:05
                                          Praha jako místo k bydlení
                                            Pomalejší výstavba ovlivňuje také výsledky žebříčku, ve kterém se pravidelně každé dva roky srovnává trvalá udržitelnost světových měst. Praha v něm skončila na třiadvacátém místě, hned za Madridem a Bostonem.
                                            35:24
                                            Britští podnikatelé o dopadech brexitu
                                              Víc než sedm desítek britských podnikatelů požaduje referendum o brexitové dohodě vyjednané mezi vládou a Evropskou komisí. V otevřeném dopise varují před negativním dopadem na hospodářství, ztíženým obchodování s EU a poklesem investic.
                                              36:11
                                              Speciální brýle pro pacienty s poškozeným zrakem
                                                Speciální kameru na brýle, která se dívá za lidi s vážným postižením zraku, zkouší první čeští pacienti. Zařízení používá software, který umožňuje například rozpoznat známé obličeje nebo číst.
                                                38:30
                                                Protesty Íránců proti sankcím
                                                  Tisíce Íránců v ulicích Teheránu protestovaly proti obnovení amerických sankcí, které začnou platit zítra. Připomněly si taky výročí obsazení ambasády Spojených států během islámské revoluce v roce 1979.
                                                  38:51
                                                  Stavba nového kostela na Barrandově
                                                    V Praze se po 11 letech postaví nový kostel. Zasvěcený bude Kristu Spasiteli a vyroste na Barrandově přímo mezi paneláky. Do okrajových částí metropole se stěhuje stále víc lidí. Pod zdejší farnost už jich spadá 30 tisíc.
                                                    40:38
                                                    60 let dětského souboru Javorníček
                                                      Živý vstup redaktorky Barbory Blažkové.
                                                      41:07
                                                      Osobní zápisky legionáře Jana Kouby
                                                        Svědectví o československých legiích v Rusku formou deníku. Právě v těchto dnech vychází kniha Transsibiřská odysea – vznikla z osobních zápisků legionáře Jana Kouby. Jeho pravnučka teď psané vzpomínky zpracovala.
                                                        Přehrát celé video
                                                        Stopáž49 minut
                                                        Další díl
                                                        5. listopadu 2018

                                                        Přehled dílů

                                                        Stopáž55 minut

                                                        15. dubna

                                                        Headlines — Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku Stardance — Šíření Černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre Dame — Koncert Collegia 1704

                                                        15. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž55 minut

                                                        15. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        15. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž49 minut

                                                        14. dubna

                                                        Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                        14. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž49 minut

                                                        14. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        14. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž50 minut

                                                        13. dubna

                                                        Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                        13. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž50 minut

                                                        13. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        13. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž54 minut

                                                        12. dubna

                                                        Sněmovna schválila růst příspěvků na péči — Výše příspěvků — Počet lidí pobírajících příspěvek na péči — Izrael se připravuje na odvetu Íránu — Další ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu — Kauza Čapí hnízdo se vrací k soudu — Pátrání po ozbrojených útočnících — Oživení hypotečního trhu — Stavební spoření — Debaty o potratech v Polsku — Působení proruské manipulační sítě — Česká vážná hudba na Britských ostrovech — Jednání ministra Jurečky s odbory — Počet zadržených tranzitních migrantů — Sázení brambor a cibule — Nehody na železnici — Nebezpečná jízda v protisměru — Nové mládě gorily v pražské zoo — Gorily patří spolu i se šimpanzi mezi nejbližší příbuzné člověku — Ohrožená zvířata a rostliny — Obvinění Petra Syrovátky — Začaly přijímací zkoušky — Povodně v Rusku — Tchajwanská civilní obrana — Odpad míří do lesa — ČKD Blansko Holding v insolvenci — V Česku chybí dárci krve — Nehoda autobusu — Průzkum věznice v Uherském Hradišti — Dětští uprchlíci z Ukrajiny bez doprovodu — Otevření památníku v Letech — Výtvarník Pavel Čech v Topičově salonu — Výročí Karla Kryla

                                                        12. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        12. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        12. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž54 minut

                                                        11. dubna

                                                        Pronájem gripenů — Pronájem švédských gripenů — Gripeny ve světě — Summit Trojmoří — Výzva k odvolání Peipera — Obchodní centra střídají nákupní parky — Propojení sociální a zdravotní péče — Vazba pro dva obviněné — Průměrné ceny pohonných hmot — Česko a ropa z Ruska — Revize trhů s elektřinou a plynem — Trest smrti pro vietnamskou realitní magnátku — Nejlépe opravené památky loňského roku — Hádky poslanců během mimořádné schůze — Hrozba další miliardové arbitráže — Zemřel O. J. Simpson — Podvodné výzvy k přeplatkům na dani — Hospodaření České pošty — Pobočková síť — Pošta hledá zaměstnance — Zájem o mobilní poštu — Shody na úpravě korespondenční volby — Jednání vlád Slovenska a Ukrajiny — Fresky v Pompejích — Trest za shození turisty z hradeb — Modernější zázemí pro pražskou říční policii — Fond pro oběti komunistického režimu — Problémy s pitnou vodou v Malém Hradisku — Pád laviny v rakouském Ötztalu — Rizikový úsek u Karlových Varů — Speciální hasební deky — Miloš Vystrčil v Zambii — 80. výročí vylodění spojenců v Normandii — Speciální zdicí robot — Výstava Knihy do rukou lidu — Filmový festival Jeden svět

                                                        11. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        11. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        11. 4. 2024 na ČT24

                                                        Události na sociálních sítích

                                                        Napište nám