49 minut

27. ledna 2016

Obsah dílu

Zákony proti korupci — Schvalování protikorupčních norem — První evropský případ nákazy — Rezignace francouzské ministryně — Soud o smrtelné nehodě na přejezdu — Krajské volby 2016 — Řecký problém s migrací — Tlak na Řecko kvůli uprchlíkům — Změny ve fungování vysokých škol — Dostavba D3 v nedohlednu — Eichmannův dopis Ben Cviovi — Památka obětí holocaustu — Prezident na návštěvě Jihomoravského kraje — Trestní stíhání Vladimíra Růžičky — Nárůst akcí extremistů — Neviditelné dopravní značky — Růst platů ve firmách — Přetahovaní podniků o specialisty — Verdikty za metanolovou kauzu — Fronty na tzv. kotlíkové dotace — Budoucnost amerického vesmírného programu — Nové uniformy lesníků — Stamiliony pro dobrovolné hasiče — Staronové vedení Vietnamu — Mírové rozhovory v Ženevě — Rock objektivem Jima Marshalla

Části dílu

00:35
Zákony proti korupci
    Česko si polepšilo v indexu vnímání korupce – proti loňsku poskočilo o 16 míst vzhůru a je na 37. místě. Přesto stále zaostává za většinou zemí EU. Podle premiéra je teď důležité přijmout další protikorupční opatření.
    04:42
    Schvalování protikorupčních norem
      Hostem Událostí je předseda Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí Jiří Dienstbier /ČSSD/.
      08:13
      První evropský případ nákazy
        První onemocnění virem zika v Evropě. Nákazu hlasí Dánsko i Velká Británie. Jde zatím o ojedinělé případy, epidemie tu ani podle českých odborníků nehrozí.
        10:34
        Rezignace francouzské ministryně
          Francouzská ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová odstoupila. Nesouhlasí s tím, že by se teroristům s dvojím občanstvím mělo odebírat to francouzské. Návrh považuje za diskriminační.
          10:57
          Soud o smrtelné nehodě na přejezdu
            Záběry, které ukazují, kvůli čemu zemřeli tři lidé, kvůli čemu bylo dalších dvacet těžce zraněno, někteří s doživotními následky. Řidič kamionu dnes u soudu taky řekl svou verzi a tvrdil, že na přejezd vjet mohl.
            13:31
            Krajské volby 2016
              Prezident Miloš Zeman vyhlásí krajské volby na letošní říjen. Řekl to při návštěvě Jihomoravského kraje, kterou dnes zakončil. S tímto termínem se předběžně počítalo.
              13:41
              Řecký problém s migrací
                Evropská komise se ostře opřela do Řecka. Podle ní vážně porušilo závazek kontrolovat hranice, který mají vůči svým sousedům. A Brusel varuje: pokud se země s problémem nedokáže vypořádat, může být odříznuta od zbytku Evropy.
                14:37
                Tlak na Řecko kvůli uprchlíkům
                  Živý vstup zpravodaje Bohumila Vostala.
                  15:58
                  Změny ve fungování vysokých škol
                    Profesory bude dál jmenovat prezident. Poslanci schválením novely vysokoškolského zákona dosavadní pravidla nezměnili. Zvedli ale třeba sociální stipendia studentů, novela umožní i odebírání neoprávněně získaných titulů.
                    18:24
                    Dostavba D3 v nedohlednu
                      Živý vstup redaktorky Kristiny Vrkočové.
                      19:41
                      Eichmannův dopis Ben Cviovi
                        Izrael poprvé ukázal spisy z vyšetřování nacistických zločinů za druhé světové války. Mezi dosud utajovanými dokumenty je i dopis Adolfa Eichmanna z roku 1962 tehdejšímu prezidentovi Jicchaku Ben Cviovi. Válečný zločinec v něm obhajuje své chování.
                        20:03
                        Památka obětí holocaustu
                          71 let od osvobození Osvětimi si oběti holokaustu připomněli pietními akcemi. Hlavně pamětníci mluvili o válečných událostech v kontextu současné uprchlické krize.
                          22:37
                          Prezident na návštěvě Jihomoravského kraje
                            Svoji třídenní návštěvu Jihomoravského kraje dnes prezident Miloš Zeman zakončil návštěvou Mikulova a tamního bývalého hraničního přechodu. Řekl, že aktuálně, kdy policisté zadrží 5 až 10 nelegálních migrantů týdně, jsou opatření na hranicích dostatečná.
                            23:14
                            Trestní stíhání Vladimíra Růžičky
                              Pražská policie zahájila trestní stíhání hokejového trenéra Vladimíra Růžičky. Dnes si převzal obvinění ze zpronevěry, za které mu hrozí až pětileté vězení.
                              25:23
                              Nárůst akcí extremistů
                                Extremisté v Česku loni uspořádali 323 akcí, tedy o 44 víc než v roce 2014. Pravice a populisté chtěli podle vnitra získat stoupence na tématu migrace.
                                25:40
                                Neviditelné dopravní značky
                                  Čeští řidiči mají velké mezery ve sledování dopravních značek. Podle dopravních výzkumů jich desetinu vůbec nezaregistrují – a sedmdesáti procentům z nich zase nepřisuzují větší význam.
                                  28:18
                                  Růst platů ve firmách
                                    Mzdy v Česku porostou. Letos průměrně o čtyři procenta a o další čtyři hned v následujícím roce. Odhad dnes zveřejnila Česká bankovní asociace. Některé firmy už o tom, kolik peněz letos svým zaměstnancům přidají, vyjednávají.
                                    32:21
                                    Přetahovaní podniků o specialisty
                                      Mzdy navyšují svým zaměstnancům i firmy, ve kterých odbory neexistují. Může za to hlavně rostoucí ekonomika a malá nezaměstnanost. Firmy mají více zakázek a tak si můžou dovolit některým svým zaměstnancům přidat.
                                      34:26
                                      Verdikty za metanolovou kauzu
                                        Česká justice napsala tečku za hlavní částí metanolové aféry. Všichni její aktéři dostali tvrdé tresty. Poslední verdikty vynesl Vrchní soud v Olomouci– pět distributorů jedovatého alkoholu poslal do vězení na sedm až devět let.
                                        36:41
                                        Fronty na tzv. kotlíkové dotace
                                          Úředníci Pardubického kraje během dneška vyřídili přes 600 žádostí o tzv. kotlíkové dotace. Další pak mají dorazit poštou. Celkem kraj v rámci první výzvy rozdělí téměř 100 milionů korun.
                                          37:20
                                          Budoucnost amerického vesmírného programu
                                            Je to už třicet let ode dne, kdy zažil americký vesmírný program nejtragičtější havárii. Krátce po startu vybuchl raketoplán Challenger, na palubě zahynulo 7 astronautů.
                                            39:33
                                            Nové uniformy lesníků
                                              Lesníci v Česku mění šatník. Po dvaceti letech. Státní podnik Lesy vybírá ze dvou finálových návrhů veřejné soutěže na nové stejnokroje. Odhadovaná cena – 30 milionů korun.
                                              41:28
                                              Stamiliony pro dobrovolné hasiče
                                                Dobrovolní hasiči dostanou od ministerstva vnitra přes 394 milionů korun. Oproti loňsku je to dvojnásobek. Resort odstartoval nový dotační program, který by měl zlepšit situaci více než sedmdesáti tisíců dobrovolných hasičů.
                                                42:22
                                                Staronové vedení Vietnamu
                                                  Intriky a boj o moc mezi proreformním křídlem a konzervativními komunisty provázely výběr nového vedení Vietnamu pro další pětiletku. Komunistický sjezd po osmi dnech změny nepřinesl. Staronovým šéfem strany zůstává konzervativec Ngujen Fu Čong.
                                                  44:58
                                                  Mírové rozhovory v Ženevě
                                                    45:20
                                                    Rock objektivem Jima Marshalla
                                                      Jako jediný fotografoval přímo z pódia poslední koncert The Beatles, jako jediný směl až do šatny k The Rolling Stones. Americký fotograf Jim Marshall svým objektivem dokumentoval dějiny rockové hudby.
                                                      Přehrát celé video
                                                      Stopáž49 minut
                                                      Další díl
                                                      28. ledna 2016

                                                      Přehled dílů

                                                      Stopáž54 minut

                                                      17. dubna

                                                      Headlines — Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci Stardance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej hanácká kasárna — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                      17. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž54 minut

                                                      17. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      17. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      16. dubna

                                                      Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                      16. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      16. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      16. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      15. dubna

                                                      Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                      15. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      15. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      15. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž49 minut

                                                      14. dubna

                                                      Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                      14. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž49 minut

                                                      14. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      14. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž50 minut

                                                      13. dubna

                                                      Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                      13. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž50 minut

                                                      13. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      13. 4. 2024 na ČT24

                                                      Události na sociálních sítích

                                                      Napište nám