28 minut

24. března 2019

Obsah dílu

Indie: Festival Holi — Izrael: Jatir — Ukrajina: Lvov

Části dílu

00:56
Indie: Festival Holi
    Nejprve zamíříme do Indie. Kromě slavného Tádž Mahálu vás čeká i jeden z místních festivalů. Jmenuje se Holi a je plný barev, tance a radosti. Náš spolupracovník Michal Gálik projel téměř celý svět a o tomto festivalu říká, že je to jeden z nezapomenutelných cestovatelských zážitků – a jak sami uvidíte uvidíte, nebylo vůbec jednoduché tento festival plný barev natočit.
    11:26
    Izrael: Jatir
      Dále vás pozveme do lesa uprostřed pouště. Nejde o fata morgánu. Ve vyprahlé části jižního Izraele se skutečně rozkládá na desítkách kilometrů čtverečních lesní komplex zvaný Jatir. Díky půl století dřiny tu vznikla úplně nová krajina. Známá francouzská novela se jmenuje „O muži, který sázel stromy“. Reportáž našeho blízkovýchodního zpravodaje Davida Borka by se mohla jmenovat „O stovkách lidí, kteří sázeli stromy“. A není to literární fikce.
      18:26
      Ukrajina: Lvov
        Říká se mu Jeruzalém východní Evropy, za své město ho považují Poláci i Ukrajinci, před lety byl ale taky zčásti židovský i rakouský. Řeč je o Lvově, jednom z nejkrásnějších míst na Ukrajině. Jeho historické centrum se formovalo za panování polských králů a Habsburků, dnes je celé na seznamu památek UNESCO. A jako jedna velká bouře se tu přehnaly události dvacátého století, stopy jsou vidět skoro na každém kroku. Natáčeli tu Šárka Kuchtová a Tomáš Vlach.
        26:11
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž29 minut
          Další díl
          31. března 2019

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám