25 minut

5. ledna 2014

Obsah dílu

USA: Midway — Čína: Letní palác — Indie: Siačen highway

Části dílu

00:58
Midway
    Míříme na západní pobřeží Ameriky, kde v přístavu v kalifornském San Diegu kotví letadlová loď USS Midway. S její stavbou začali za války v roce 1943, na vodu byla spuštěna o dva roky později. Deset let to byla vůbec největší válečná loď na světě. První, která kvůli své velikosti nemohla proplout Panamským průplavem. Jak se na palubě žilo posádce? Jaká jídla se tam podávala, anebo jak vypadal běžný den na palubě lodi v době míru? To všechno se dozvíte v následující reportáži, ve které se s Objektivem podíváme přímo na palubu, i do podpalubí.
    10:14
    Siačen highway
      Je nazýváno nejvýše položeným bojištěm současného světa, místem, o kterém novináři tvrdí, že nenávist mezi Pákistánem a Indií tu prý dosahuje té nejkrystaličtější podoby. Řeč je o oblasti Siačen, divoké, těžko přístupné horské lokalitě na indicko-pákistánsko-tibetském pomezí ve svazovém státě Jamú-Kašmír. Jak ale sami uvidíte, současně je to úžasná, jakoby snová krajina, kde ti úplně obyčejní muslimové, buddhisté i hinduisté žijí jako dobří sousedé. A na své objevení a masívní vpád turistů z celého světa tahle oblast vlastně pořád ještě čeká.
      15:36
      Letní palác
        Čínská kuchyně, čínská poezie, čínská medicína, čínská propiska, čínské hedvábí, čínský „lanšmíd“ atd., to jsou snad ty nejběžnější čínské asociace, které nás napadnou. Dnes k tomu musíme přidat ještě mobilní telefony, počítačové komponenty a řadu dalších věcí, které každý den používáme. Vztah Číny a Západu ale měl svá temná zákoutí. Pohled do historie nám možná trošku objasní, proč je pro nás Čína stále obtížně uchopitelná i proč jsme my těžko uchopitelní pro Číňany.
        23:08
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          12. ledna 2014

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám