26 minut

5. června 2011

Obsah dílu

Turecko: Antalya — Jemen: Východní vádí — Slovensko: Pieniny

Části dílu

00:54
Antalya
    Turecká Antalya patří k nejkrásnějším letoviskům ve středomořském regionu. Samozřejmě si vysloužila pozornost davů turistů z celé Evropy včetně Česka. Její památky a krásné moře zcela právem přitahují davy. Kameraman Jan Línek ale pohlédl tak trochu za známé kulisy města. Dostaneme se tam, kam normálně kroky běžných dovolenkářů nemíří. Třeba do typického a hodně starého tureckého domu nebo do zcela luxusního a stylového hotelu.
    08:26
    Východní vádí
      Vádí je arabské slovo – pro údolí, které vzniklo erozí občasného vodního toku v poušti. V Jemenu je takových vádí bezpočet, ale na východě země je oblast několika krásných údolí, které kdysi patřily k Hadramatskému království. Region si uchoval určitou nezávislost na centrální vládě dodnes a v hlavním městě Sanaá je považován za „divoký východ“, který funguje pod dohledem lokálních šejků. Turisté se sem příliš nehrnou, můžou za to ozbrojená přepadení a možná fakt, že právě odtud pocházela rodina teroristy Usámy bin Ládina. Místa jsou to ale pozoruhodná a za poznání rozhodně stojí.
      15:33
      Pieniny
        Víte, kde se nachází nejstarší přírodní park v Evropě? Na hranicích Polska a Slovenska. Ale pozor - není to v Tatrách. Ve stínu Slovenských velehor na severovýchodním Slovensku a jižním Polsku jsou pohoří Pieniny. Na Polské straně tu byl už v roce 1932 vyhlášen Národní Park, který místní hrdě označují za druhý nejstarší na světě - hned po slavném americkém Yellowstonském parku. A právě tam se vypravíme v další reportáži – s Terezou Pultarovou osobně.
        24:12
        Soutěž
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          12. června 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám