25 minut

22. května 2011

Obsah dílu

Po světě na vozíku: Dánsko — Island: Island — Grónsko: Grónsko

Části dílu

01:00
Dánsko
    Tak na začátek si pojďme jen v rychlosti zrekapitulovat, kam jsme se s Márovými v Objektivu už podívali. Začali jsme na západní polokouli ve středu a na jihu amerického kontinentu – například v Ekvádoru a na Galapágách. Ale to nestačilo a posunuli jsme se ještě dál na západ přes vlny Pacifiku až na japonské ostrovy. Od těchto cest Márovy neodradila ani nevyléčitelná svalová dystrofie syna Jirky. A aby toho nebylo málo Márovi připravili další pokračování svých cest tentokrát na sever – na začátek se podíváte do království pohádkového mága Andersena.
    08:03
    Island
      Při výpravě na sever nemohli Márovi pochopitelně minout ani Island – zemi vulkánů a termálních pramenů. Čekaly je ledovce neuvěřitelných tvarů, sprcha u vodopádů i pohled do kráteru sopky. Dotkli se slávy filmových hvězd a připomněli si taky velké okamžiky moderní historie. Podstoupili i speciální rybářskou zkoušku a navštívili unikátní muzeum. Zkrátka bylo toho moc. Ovšem i tenhle podivuhodný ostrov procestoval Jirka Mára – jak jinak než na svém vozíku.
      16:13
      Soutěž
        16:53
        Grónsko
          A míříme na vrchol severské výpravy rodiny Márových. Naším cílem nemůže být vlastně nic jiného, než návštěva největšího ostrova světa – ostrova s poněkud paradoxním názvem „zelený“, pokud tedy bereme v potaz, že jeho velkou část většinu roku pokrývá sníh a led. Ano, tušíte správně, víte, že je tu řeč o Grónsku. Právě tady si naši cestovatelé užili riskantní procházku po obrovské kře v ledovém jezeře, pozorovali velryby nebo telení ledovců. Pokud nevíte, oč kráčí? Tak se s Jirkou Márou vypravte rovnou za polární kruh.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          29. května 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám