26 minut

6. března 2011

Obsah dílu

Řecko: Chios II — Libanon: Tripolis — Evropa střed a východ

Části dílu

00:56
Řecko: Chios II
    Začínáme tedy v Řecku na ostrově Chios – na dosah od tureckých břehů, jeho největší krásy jsme zcela nedávno v Objektivu prošli – jednu zajímavost jsme si ale nechali na samostatnou reportáž. Za vlády Janovanů tady začal vzkvétat obchod s proslulým mastixem, který je pravým pokladem ostrova. Mastix – pryskyřice získávaná ze stromků řečíku lentišeku, je základní surovinou při výrobě mnoha produktů – zejména cukrovinek, kterým propůjčuje zvláštní nenapodobitelnou chuť.
    07:44
    Libanon: Tripolis
      Teď se vypravíme do severního Libanonu, kde leží půlmilionový Tarábulus. U nás je toto druhé největší město země známé spíše pod názvem Tripolis, což znamená „Tři města“ a vyjadřuje starověké uspořádání, kdy jeho jednotlivé části hospodářsky a politicky ovládaly tři různé městské státy. Fakticky po celé historicky známé období zde existuje významný přístav, který těží ze své výhodné geografické polohy. Tím také bylo zajištěno kontinuální zázemí pro rozvoj zdejšího osídlení. My se podíváme zejména do staré části, která si dodnes zachovala středověkou atmosféru uprostřed pulzujícího moderního města.
      13:25
      Soutěž
        Otázka se týká Libanonu a jeho přístavu – jehož jméno jsme skloňovali před chvílí. A nás zajímá, z jakého jazyka je odvozen název Tripolis?
        A) z řečtiny
        B) z latiny
        C) z arabštiny
        13:58
        Evropa střed a východ
          Už jste si změřili, kde je střed vašeho pokoje, v němž sledujete Objektiv? Asi byste ho určili poměrně rychle. Podstatně složitější a náročnější je hledání geografického středu Evropy. Titul evropského středobodu si přivlastňuje řada zemí, od Německa přes Rakousko, Maďarsko, Ukrajinu, Bělorusko, Polsko, Litvu, Slovensko a pochopitelně i Česko. Přes 40 míst si nárokuje střed kontinentu. Miroslav Karas navštívil tři místa, kde jsou místní přesvědčeni, že Evropa se točí právě kolem nich.
          Přehrát celé video
          Stopáž25 minut
          Další díl
          13. března 2011

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám