26 minut

28. března 2010

Obsah dílu

Itálie: Valle di Ledro — Litva: křížová hora — USA: New Orleans – Mardi Gras

Části dílu

00:55
USA: New Orleans – Mardi Gras
    New Orleans a slavné Mardi Gras. To nás čeká v první reportáži. Karneval, večírky, maškarní bály a hlavně všudypřítomné korálky – tak by se dalo několika slovy charakterizovat Mardi Gras. Alegorické vozy projíždějí městem, lidé převlečení do nejrůznějších masek z nich házejí hrsti korálků na přihlížející. Někteří si místa co nejblíže k trase průvodu zabírají už klidně i několik dní předem, dokonce tak velká je to událost. A kvůli karnevalu do města míří každoročně až milion turistů. Město je zkrátka přeplněné lidmi, kteří se baví o sto šest.
    08:05
    Itálie: Valle di Ledro
      Ledrenské údolí, nebo chcete-li údolí jezera Ledro v Itálii se během první světové války ocitlo přímo na rakousko-italské frontě. A právě proto byli tehdejší obyvatelé odsunuti i do Čech a na Moravu. Oblast Ledrenského údolí náležela Rakousku-Uhersku. Dalo by se tedy skoro říci, že válka dala dohromady dva odlišné světy. Italové na našem území zůstali čtyři roky a jak se za malou chvíli přesvědčíte, tak tehdy započatá přátelství trvají vlastně až dodnes.
      16:53
      Soutěž
        Jak se jmenovaly domy na kůlech z doby bronzové u Ledrenského jezera?
        A) Fitte
        B) Lafitte
        C) Palafitte
        17:26
        Litva: křížová hora
          V poslední reportáži se vydáme na posvátné místo všech Litevců. Na Křížovou horu. Podle našeho zpravodaje Miroslava Karase prý v této pobaltské zemi není nikdo, kdo by tu alespoň jednou nebyl. Zda je to pravda, nebo ne, to asi jen těžko zjistíme, to ale vůbec nevadí. Miroslav Karas se teď s vámi podělí o své zážitky z tohoto místa. Koneckonců Velikonoce jsou za dveřmi, takže takové malé zastavení na posvátném místě není vůbec od věci. A pokud se ptáte, kolik že je křížů na Křížové hoře? Těžko říct, to se totiž nepodařilo zjistit ani Mirkovi Karasovi.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          4. dubna 2010

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám